Ignotus: A politika mögül • Reakció és radikalizmus

Full text search

Ignotus: A politika mögül
Reakció és radikalizmus
Szeretnék fülébe muzsikálni a magyarnak – talán tudnék is. Mint Izsák az ő száraz fáján: ismerőseim emlékezhetnek, hogy legényke koromban a zongorán elcimbalmozgattam a kesergőt s a frisset, s magam is úgy éreztem, hogy Mozart ide, Beethoven oda, nincs ennél különb muzsika a világon. Ó, nem is lett volna rossz ebben a szép kábulatban töltenem az egész életet, amelyet – hiszen csak egy és rövid – lehetett is volna így. De tudja isten: ebbe az egy és rövid és jóvátehetetlenül pótolhatatlan életbe beleszól a lelkiismeret, s szava erősebb az élet szavánál. Nem tudok fülébe muzsikáló cigánya lenni a magyarnak – nem mintha idegen volnék életétől, hanem mert életében élek.
Fenyő Miksa a Nyugat múlt számában idézi azt a Tisza István miniszterelnökségekori megfigyelésemet, hogy Tisza István az ellenzéknek, az ellenzéknek is, vezére – s ráépíti erre azt az ő megfigyelését, hogy a Wekerle tervezte pártfúzió Tisza és Andrássy és Apponyi pártjai közt elkerülhetetlen. Nem tudom letagadni, hogy ilyesmit látok magam is. Nem tudom nem látni, hogy kivált most, miután a volt ellenzék elkedvetlenedett a választójogi izgatástól, a személyi ellentéteken s a mentalitásbeli különbségeken kívül semmi válasz nincsen a munkapárt s a volt ellenzék politikája s politikai meggyőződése között – már amennyiben van politikájuk s meggyőződésük. Ezek az ellentétek és különbségek pedig… a mai napokról nem akarok tovább beszélni, de példának idézem a régebbiekből a volt mérsékelt ellenzéket, később nemzeti pártot s ennek élén Apponyi Albertot, Szilágyi Dezsőt, Pulszky Ágostot s Horánszky Nándort. Ahány fej, annyiféle mentalitás, ahány szív, annyiféle hajlandóság, és, mondjuk, a bár katolikus Horánszky Nándor mindenben s kivált politikai meggyőződésében inkább illett volna az öreg kálvinista Tisza Kálmán környezetébe, mint a Pulszky s a Szilágyi tudományos szomszédságába. Odaát pedig, Tisza Kálmán körül, ki a régi balközépből került volt a szabadelvű párt élére, ott hallgattak s nyeltek és tűrtek évtizedeken át a régi deákisták, kiket az 1875-i fúzió úgy ért volt, mint a földesurat, mikor a bérlő ellicitálja alóla az ősi birtokot s leül mellé a kastélyba. Mindazonáltal a szabadelvű párt összetartott s összetartott a hatvanhetes ellenzék is, mert azoknak is egy volt a politikájuk és emezeknek is. Sőt a két tábornak együttvéve és igazában annyira egy volt a politikája, hogy ezeket is egyre és újra meg újra fenyegette a fúzió veszedelme. Minden gépnek megvan az a természete, hogy nehezen tűr felesleges részeket, s megvan a parlamenti gépnek is. Mesterségesen elkülönböztethetik magukat a mi toryliberálisaink a tiszaistáktól – valójában a toryságuk annyira egyetlen igazi tulajdonságuk, hogy a parlament szükségei s törvényszerűségei minduntalan s akaratuk ellen is összekeverik őket Tisztáékkal. Ez Werkelének ereje: hogy ő ezt tudja és látja. Wekerle bizonyára nem az a tudományos államférfi, ki magasabb matematikával álmodna és szerkesztene meg újfajta államgépeket. De nyugodt és tapasztalt masiniszta, s a gépe törvényét gyakorlatból benne érzi a kisujjában. Neki fütyülhet, szuszoghat, süstöröghet és tüzeskedhetik a csap vagy a kerék vagy szellentyű vagy hajtószíj – ő tudja, hogy az egész egybetartozik és tud vele bánni. Nincs benne kétség, hogy megcsinálja a fúziót.
Nem mondom, hogy ez nem fájdalmas, sőt hogy nem kétségbeejtő, hogy ami renaissancenak indult, abból a végén egy helyben topogás lett. De mindazonáltal ez a mai helyzet százszorta jobb, mint a másfél év előtti volt, mégpedig – furcsa ahhoz képest, hogy Wekerle az, aki szerezte, de nem lehet nem látni – azért, mert a mai helyzet őszintébb, mint a másfél év előtti volt. Másfél vagy ötnegyed év előtt, a híres 1917. júniusi változáskor az akkor kisebbséges ellenzék azzal buktatta meg és váltotta fel a többséggel uralkodó Tisza Istvánt, hogy Magyarország számára, ha a világvihar közepett helyt akar állani, mindenestől új, demokratább, szociálisabb, radiálisabb politika kell. Nincs benne kétség, hogy az ellenzéknek akkor igaza volt, sőt hogy ez igaza ma is igazság s ma még inkább, mint ötnegyed év előtt. De abban sincs ma már kétség, hogy akik akkor kétségeskedtek a magyar úri radikalizmusban, joggal tehették. Bizonyára nem volt csalás, de akkor még rosszabb volt: öncsalás. Az urak olyasmit vállaltak, amitől maguk féltek legjobban, s ehhez képest csinálták is. Az úri radikalizmus közvetetten csak erősítette a Tisza konzervatizmusát azzal, hogy amíg ez a maga dolgát keményen, erősen, nyíltan, következetesen és szívósan csinálta: ők a magukét félszvívvel, lanyhán és ijedezve csinálták. Meggyőződés nélkül s szorongó szívvel küzdeni a nyílt fanatizmus ellen: ez önkéntelen s öntudatlan árulás az ellen, amiért küzdenek.
Az Esterházyval kezdődött úri radikalizmusnak feltűnő jellemzője az volt, hogy csakis és kizáróan és választójogra szorítkozott, s minden egyéb tereken ott folytatta a konzervatizmust, ahol Tiszáék kénytelenek voltak abbahagyni. Nyilvánvaló, hogy bármily fontos és kulcsszerűen jelentős dolog a választójog: ha Magyarországnak a mai világvihar közepett csakugyan új, mégpedig radikál-szociális politika kell, ez nem merülhet ki egy választójogi reformban, kivált ha maga e reform sem terveltetik túlságosan radikálisnak és szociálisnak. Nem kell sokat magyarázni, hogy mikor egy kisebbség ilyesmit, ilyen választójogi reformot akar rádisputálni egy berzenkedő és ellenkező többségre: csakis egy teljes és erős rendszeren belül teheti, melyben e reform csak része egy radikális egésznek. Ha az Esterházy renaissance-sza csakugyan ez lett volna: akkor kezdve azon, hogy a kabinetbe s a közigazgatásba be kellett volna venni a szocialistákat s a radikálisokat, le és végig az adópolitikáig, az agrárpolitikáig, a nemzetiségi politikáig s a munkáspolitikáig mindenestől és radikálisan új politikát kellett volna az új kormányzatnak kezdenie, s e reformáramlat lendületével kellett (és lehetett) volna révbe juttatni, a konzervatív és nacionalista Scyllák és Charybdisek között, a választójogi reformot is. Az úri radikalizmus megfordítva csinálta. Sehol és semmiben nem változtatott a régi politikán, s mikor választójogi fegyvertársai e miatt nyugtalankodni és morogni kezdtek, azzal torkolta le őket, hogy: mit akartok? mi nem szövetkeztünk veletek egyébre, mint a választójogi reformra – ne veszélyeztessétek ennek sorsát nyugtalankodásotokkal, ellenben várjátok meg ennek sorát minden egyébbe, amit még akartok –, mi bejuttatunk benneteket a parlamentbe, odabenn majd fújhatjátok, ami még éget benneteket! Ez így papíron jó tervnek látszik, gyakorlatban azonban visszájára fordult. Az uralomra jutott ellenzéknek reakciója igazolta és törvényesítette a Tisza reakcióját, s a maradiságot, mely addig a mamelukság bélyegével volt megnyomorítva, megnemesítette az ellenzékiség zománcával. A kormányra jutott kisebbségnek a radikalizmustól való reszketése nemzeti eszmévé általánosította a Tiszáék reakcióját, s együttvéve teremtette meg azt a közhangulatot, melyben a választójogi reform olyan amilyen radikalizmusának is el kellett buknia. Annál is inkább, mert ez a csakis a választójogra szorítkozó radikalizmus is tele volt olyan megfontolásokkal, melyek elvben Tisza István konzervatizmusát igazolták. Nehéz megállapítani, hogy a választójog dolgában mi segítette jobban elő a Tisza győzelmét: a Vargha Gyula, a Klebelsberg s a Vadász Lipót konzervatizmusa-e, vagy az a töprengő gond, mellyel Vázsonyi körül akarta benne bástyázni az úgynevezett szupremáciát, s az a lelkiismeretes figyelmeztetés, mellyel Andrássy rámutatott, hogy a választójogi blokk eredetileg nem a négy, hanem a hat elemi iskola elvégzését kívánta volt a radikálisan általános választójog cenzusává tenni.
Nem lehet új politikát csinálni úgy, hisz ez újtól jobban félnek, mint ahogy a régit megelégelték. Ezzel, mondom, csak azokat igazolják és erősítik, kik kitartottak a régi politika mellett s egész erejüket vetik az újítások ellen. Becsületes meggyőződéséért senkit sem lehet hibáztatni, s nem lehet bűnükül felróni a mi liberálisabb urainknak, hogy féltik hazájukat és fajtájukat az újkori újításoktól. De akkor ez a meggyőződésük nem fér meg azzal az átlátásukkal, hogy a hazának a mai világvihar közepett új politika kell. Vagy egyik igaz, vagy a másik, de az ország, melynek e világvihar közepett vezetés és kormányzat kell, nem várhatja meg, míg ők lelkükben összeegyeztetik ez ellentmondást.
Hónapokkal ezelőtt a Magyar Hírlapban igen érdekes tanulmánya jelent meg Andrássy Gyulának a porosz s a magyar választójogi küzdelem hasonlóságairól s különbségeiről. Azóta kitűnt, hogy nincsenek különbségek, csakis hasonlóságok vannak, s a porosz s a német reformküzdelemnek, mely Poroszországban az általános választójogért, a birodalomban a parlamentizálódásért folyt, ugyanaz lett a sorsa, mint a magyar úri radikalizmusnak: csak igazolta és erősítette a régi reakciót. Mivel? Azzal, hogy a maga dolgát félszívvel és félkézzel csinálta, hogy megelégedett féleredményekkel, s új emberei annyira megértőeknek mutatkoztak a régi politika iránt, hogy nincs joguk elülniük a helyet a régi emberek elől. A porosz általános választójog s a birodalmi parlamentarizálódás sorsa aznap dőlt el, mikor a liberális Payer képviselő s alkancellár megelégedett azzal, hogy éppoly hivatalnok-miniszter legyen a kancellár oldalán, mint hivatalnok-hivatalnok elődei voltak, a német liberális és szociális pártok pedig a Payer alkancellársága kedvéért ugyanazon politikát és alkotmányos rendet támogatták, amellyel való szakítást kellett volna jeleznie a Payer alkancellárságának. A porosz általános választójogot s a birodalom parlamentalizálódását nem ellenségei tették tönkre, hanem barátai. Akárcsak nálunk a választójogot s a radikálszocializmust. akinek komolyan az a meggyőződése, hogy Magyarországnak a mai világvihar közepett új, még pedig radikális politika kell, annak, félek, az egész mai magyar politikai és parlamenti világot egynek kell venni – mint Marx-ék mondják: egy reakciós tömegnek, s megalkuvás és tekintetek nélkül egy egész, rendszeres és szerves radikális politikát kell e reakciónak ellene vetnie.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me