Havas Gyula: Vajda Ernő: A majomember és az embermajom

Full text search

Havas Gyula: Vajda Ernő: A majomember és az embermajom
A könyv címe alatt nem áll semmiféle megjelölése a műfajnak, amely alá ez írások tartoznak, de azt hiszem, nem kerülök ellentétbe az író tendenciáival, ha ezt a könyvét szatirikus mesék gyűjteményének nevezem. Mesék ezek, a legtöbbje már formájában és stílusában is az, de mindet azzá teszi a beállításnak és a konklúziónak valami tanulságba, kimondott vagy csak rejtve éreztetett morálba való torkollása, akár a novella hangján, akár a riport egyszerűségével, akár valamely romantikus vagy fantasztikus történet vagy exotikus mese „egyszer volt, hol nem volt”-jával kezdi is az író.
Szatirikusak ezek az írások, s általában az egész könyv hangja oly kegyetlen és hideg, hogy Voltaire-re s oly keserű és kaján humorú néhol, hogy Swiftre gondolnánk, ha – ha elég meggyőző ereje volna, helyesebben: ha a teljes átérzettség és indokolt meggyőződöttség levegőjét éreztetné. De nem így van s kár, hogy nem így van, mert sok becsületes szándékot érzünk e sorok mögött s az életnek komoly és gondolkodó szemmel való nézését.
Úgy látszik, az író szándékosan vezeti tollát úgy, hogy egyszerre, váratlanul cseppenjünk be valami egészen sötét és vigasztalan világszemlélet komor levegőjébe. A legtöbbször határozottan érezzük ezt a szándékot s ez a legfőbb baj, ez teremti azt a különös, kiáltó hiatust a mese és a tanulság, a történet és az elmondás célzata között, néha oly mértékben, hogy már-már hajlandók vagyunk ezt a hiányt az író és az írnivalója közötti közösséghiánynak látni. Kissé több szeretet, több közelállás a tárgyhoz, kevesebb fölény és több elmélyedés kellene ahhoz, hogy teljesen elfogadjuk és magunkéinak valljuk az író konklúzióit, ám úgy vesszük észre, hogy itt a megértést, az elmélyedést s a szomorú igazságok ábrázolását célzó képek minél hívebb és plasztikusabb megjelentetését legfeljebb valami könnyed fölényeskedés és derűs semmibevevés pótolja. A mese legtöbbször nem természetes, önként adódó logikával ömlik át a morálba, mint amilyen törvényszerű, csendes áradással ömlik a folyam a tengerbe, hanem az előre felállított vagy kényszerítetten előszedett tanulság zsilipjén zavaros hullámzással törik meg s nem kelti a befejezettség érzetét. (Különösen áll ez pl. „A szép Meluziná”-ra és „Az anyaszív”-re).
Mindamallett néhány igen érdekes és élvezetes, kerek és befejezett írást kapunk ebben a könyvben, ilyenek: A jó tett, a tükör lelke, A freskó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me