Tóth Árpád: Kísértethistóriák, misztikus elbeszélések

Full text search

Tóth Árpád: Kísértethistóriák, misztikus elbeszélések
Már a világháború kitörése előtti években egyre szaporodó számmal jelentek meg a budapesti könyvkereskedések újdonságai közt a mindenféle kísértethistóriák, fantasztikus és borzalmas történetek. Nagyobbára német import volt ez, a fölös bőséggel dagadó német misztikus öntötte el rikító födelű könyváradatával a magyar kultúra furcsa öbleit, a körúti könyveskirakatokat. S a világháború gyötrelmes évei alatt csak emelkedett ez a sajátságos szellemi „behozatal”. Ewers, Meyrink, s a többiek egy „művelt” család asztaláról sem hiányoznak. Tán a szenvedő tömegek keserves menekülése ez a realitások véres borzalmai elől a fantasztikumok irreális, feledtető birodalmába, vagy éppen ellenkezőleg, azért nőtt meg oly hihetetlen gyorsasággal a borzalmas történetek olvasóinak tábora, mert a szörnyűségekhez szokott lelkek már az irodalmi élvezetre is csak borzalom-ingerek hozzájárulásával fogékonyak? Tény, hogy a közönség kapkodja az effajta könyveket s így eléggé nem becsülhető az olyan vállalkozás, mely a jót válogatja össze a borzalmak irodalmából s bocsátja az olvasók elé. Ilyen gyűjtemény a Kner Izidor gondos kiállítású kiadásában megjelent két kötet, melyek egyike Bálint Aladár szerkesztésében magyar írók misztikus novelláit, a másik Balázs Béla gyűjtésében külföldiek kísértethistóriáit sorakoztatja föl.
Nagyon érdekes a két gyűjtemény összehasonlítása. A magyar íróknak, úgy látszik, még nem igen esik tehetségük ügyébe a borzongató történetek műfaja. Igen jeles íróink is valahogyan bátortalanul, csaknem dilettáns félszegséggel alakítgatják a misztikus témákat s ahelyett hogy konkrét, érzékekhez szóló víziókat és lebilincselő érdekességű cselekményt nyújtanának, inkább bizonyos nagyon is irodalmi ízű „elmélyítések”-be bocsátkoznak, vagy legalább is szimbólumokká kendőzve tüntetik elénk a borzongató jelenségeket. A kötet csupa jó színvonalú novellát tartalmaz, de maga a misztikum, a kísérteti vonás, meglehetős bágyadtsággal tűnik elő egyéb értékeik gazdag sorából. Két elbeszélést emelünk ki, melyek ízlésünk szerint a legfrissebb erővel kapják meg az olvasót. Az egyik Laczkó Géza pompás humorú Merlin-novellája, kitűnő, hús-vér alakjaival, nagyszerű középkori milieujével, megragadó meséjével s a nyelv nemes bájával. Fantasztikum dolgában igénytelenebb és erőtlenebb Laczkó nagy indiai tárgyú doppelgänger-történeténél, melyet Babits Gólyakalifája mellett a legművészibb magyar fantasztikus elbeszélésnek tartunk, de így is a magyar gyűjtemény ékes és reprezentáns darabja. A másik megragadó hatású novella Karinthy Frigyes Északi szél című műve, mely tele van a legkuszább legbizarrabb képtelenségekkel, alig van értelmesen elmondható tartalma, de előadásának buja heve, vad és lázas színei már az első sorok után a fülledt illatú és szivárványos szikrázású rejtelmes fantasztikum kábító őserdejébe varázsolnak.
A külföldi gyűjtemény jóleső szenzációja, hogy a napjainkban legdivatosabb s egyszersmind legértéktelenebb fantasztikum-gyárosoktól és misztikum-szállítóktól nem találunk novellát a kötetben. Legnagyobbrészt régi írók nagy gonddal írt elbeszéléseit kapjuk. Csaknem valamennyiben meglep az érzékfölötti jelenségeknek erős konkretizálása, a sejtelmes hangulatú eseményeknek eleven lüktetésű mesévé való fejlesztése. Itt is különösen két elbeszélés ragadja meg az olvasót. Az egyik Poe Edgar csodálatos szépségű Ligeiája, a mondhatatlan szerelmi epedésnek földöntúli dimenziókba lendülő felmagasztalása. A másik elbeszélés Gogoly remekműve. Míg Poenál a félelmes és megrázkódtató hatású jelenetekhez a mélységes költészet édessége vegyül, Gogoly a nyers, vad ős-humort keveri boszorkányos meséjébe. Meglepve látjuk, hogy a kísértet-históriák műfaja az emberábrázolásnak és érzésközlésnek mily nagyszerű lehetőségeit nyújtja. A két novellagyűjteményt azzal az érzéssel tesszük le, hogy a fantasztikus és misztikus elbeszélés műfaja irodalmunkban is inkább a nemesebb színvonal felé emelkedik s a silány újnémet gyártmányok helyett a régi jelesek kitűnő műveihez lesz méltó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me