Bálint Aladár: Régi szobrok

Full text search

Bálint Aladár: Régi szobrok
Zsolnay Adolf kavalai konzul mintegy harminc darab Thasos szigetéről való görög és római márványszobrot engedett át letétképpen a Szépművészeti Múzeumnak és a Múzeum felhasználta ezt az alkalmat, hogy a Zsolnay-gyűjtemény bemutatásával kapcsolatosan, az antik plasztikai gyűjteményét is megnyissa. E gyűjtemény 1913. évben látható volt, de csak néhány napig.
Zsolnay gyűjteménye legnagyobbrészt torzókból áll. A szobrok között úgyszólván egyetlenegy sértetlen darabot sem találunk. Reprezentatív szobormű is kevés közöttük, ami nem is csoda, mert a huszadik században, mikor Görögország, Itália, Kisázsia földje már majdnem teljesen fel van ásva és ami elhordható volt, azt az angolok, franciák már réges-régen elhordták, antik szoborművek gyűjtése szinte kilátástalan feladat.
A gyűjtemény legjelentősebb darabja az 1. számmal jelzett archaikus görög ifjúfej. A hat századdal Krisztus előtt uralkodó jón művészet gondtalansága, a világról való elfeledkezés animális öröme sugárzik le a töredezett márványról. Kidülledt szemgolyók, szűzi frissességgel mosolygó száj, keskeny homlok, primitíven kifaragott hajfürtök. Ugyancsak értékes darab, a 18. számmal lajstromozott Heraklesfej. Több évszázad választja el a fejet a másik szobortöredéktől. Az üde primitívség helyett érett, tudatos művészet tejessége érzik a szakállas férfifej fanyarságában.
A múzeum birtokában levő antik szobrok is majdnem kivétel nélkül nagyon megviselt, összevissza töredezett darabok. Barbár módon, kalapáccsal, ütő és véső szerszámmal széthasított fejek mosolyognak egymásra, a kéz nélkül, fej nélkül előrelendülő törzsek néma lamentációja szinte kísérteties koncertbe zendül.
Egy niobidatorzó (42. szám) nagyszerű előretörését, a mozgás ritmusát, pusztán a ruha redőinek hullámzása, az egymásra hulló leplek feszültsége demonstrálja. A felső test java része, a karok, a fej, az életet, a mozgást kifejező tényezők, ki tudja hol hevernek. A test plasztikai értékelésének, a mozgásnak, a ruhán keresztül való hangsúlyozását mesteri módon értették az ősök. Mintha munkaközben megsejtették volna, hogy a törzsből kilendülő kar, a fej, lesodródik az idők folyamán és így a végtagjaitól megfosztott testnek kell kiárasztania magából az élet lüktető melegét. – Az 51. számú női fejen rendkívül érdekes a csavarulatokban leomló oldalfürtök plasztikai feldolgozása. – A 4. számú (sajnos egészen szétroncsolt) női fejen a formák bronzszerűen összevontak, a felület tükörsimára kidolgozott, a hajat úgyszólván szálanként véste ki e szobor alkotója. Nagystílű mű lehetett. Több anyagból összeállított, festett, parádés szobor, pompázó, messzire ragyogó mestermunka. – Néhány megdöbbentően realisztikus római portrészobron kívül nagyszabású gazdag, terrakotta gyűjtemény értékesnél értékesebb darabjai teszik változatossá e kiállítást, mely ízelítőt ád a hellén és római plasztikai művészet egyes fejlődési fázisainak uralkodó irányairól.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me