Tóth Árpád: A pálya végén • (Endrődi Sándor és Köpeczi Boóz-Deák Albert versei)

Full text search

Tóth Árpád: A pálya végén
(Endrődi Sándor és Köpeczi Boóz-Deák Albert versei)
A két verskötetre, melyekről e néhány sorban szó lesz, egyaránt ráillik az a cím, melyet cikkecskénk élére írtunk s mely az egyik kötetnek fedelén is olvasható. Két oly költő munkásságát foglalják egybe ezek a kötetek, akik közül a fiatalabbik is legalább 35 évvel ezelőtt írta le első rímeit. Meghatva lapozgatjuk e csendes verseket, melyekből nemcsak két nagyon szeretetreméltó lélek szelíd költői pályafutása rajzolódik elénk, hanem a magyar lírai költészet egyik immár lezárult korszakának jámbor és szerény kanyargású ösvényeire is kedves fény esik.
Az a körülbelül 30 év, melynek lírai terméséből Endrődi Sándor és Köpeczi Boóz-Deák Albert költeményei javarészt valók, lírai költésünknek nagy szélcsöndű időszaka volt. Rendkívüli szenvedélyek viharai nemigen zúgtak át a költői lelkek aeolhárfáin s Vajda Jánost, meg Komjáthy Jenőt leszámítva, akik magukba tört lélekkel, a rosszul való megértetés, vagy a teljes meg nem értés komor izoláltságában, kortársaikra való hatás nélkül írtak, a magyar líra alig mutathatott fel nevezetesebb költői egyéniségeket. Úgy szokás ezekről az évtizedekről megemlékezni, hogy a költők egytől-egyik Petőfi- meg Arany-epigonok voltak. E rideg megállapításban, véleményünk szerint, sok a méltánytalanság. Az igazság körülbelül az, hogy a Petőfi-típus és az Arany-típus a mi lírai költészetünknek és egyáltalán minden lírai költészeteknek ez a két nagy jelentkezési formája, (– gondoljunk csak Adyra és Babitsra, akik korunkban testesítik meg e két típust –) ezeken az évtizedeken át is természetszerűleg jelentkezett, csak éppen szelídebb, korlátozottabb mértékben. Ezt az igazságot illusztrálja az előttünk fekvő két verskötet is.
Endrődi Sándor a Petőfi-típus kifejezője. A nyers élményeket keresetlen őszinteséggel veszi be költeményeibe, úgy, hogy aki kötetét végiglapozza, életrajzi adataival is megismerkedik. Az ifjúság küzdelmei, a férfikor munkái, örömei és gyászos élményei, az öregedés éveinek bölcselkedő eredményei sorra elénk vonulnak. A költői elv Petőfi-típusú, de a temperamentum és a tehetség, mely a költői elvet alkalmazza, sokkal szelídebb s mindvégig nagyon derűs. Még a gyászos élmények megírásán át is optimizmus érződik, s egyik legszebb sora az, ahol a reményt említi, “mely csőrével kimeri az óceánt.” E temperamentumnak vannak kilengései, nekibúsulások és hetyke dac, mély érzések és futó hangulatok váltják egymást, de a színek mindig valamely enyhe napsütés aranyával kevervék. Tetőpontját e költészet a Kuruc-dalok kedves, magyaros szimbolizmusában s az Anakreón-versek zamatos, öreguras pattogásában éri el. Endrődi a legutóbb letűnt lírai korszak egyik legvonzóbb jelensége, még ott is, ahol a modern költészet ellen pattog, holott Petőfiről szóló versében nagyon közel jár már Ady Endréhez, nemcsak gondolatban, hanem kifejezésben is, mikor így ír: “A sivatag, messze ugaron magyar közöny fakó unalom”!
Köpeczi Boóz-Deák Albert, akinek “Én és a nagyvilág” című kötetén a vadul elrajzolt “modern” címlapot bizonyára maga az öreg úr nézheti a leghevesebb fejcsóválásokkal, szintén a letűnt korszak nagyon szeretetreméltó képviselője. Az ő versei az Arany-típust mutatják. Szemérmes költő, közvetlen lírai megnyilvánulásai alig vannak, inkább a formáknak, a műgondnak a szerelmese. Hírnévre, szélesebb körű elismertetésre nemigen jutott, s ennek alighanem az a magyarázata, hogy a régebbi, sekélyes érdeklődésű magyar közönség, mely az Endrődi-féle közvetlen és pongyolább kötésű líraiságot még figyelemmel tudta kísérni, mert az élmény érdekessége s a mozgékony üdeség még fel-fel tudta fricskázni aluszékony közönyéből, a művészibb és komplikáltabb forma-problémákat már inkább csak fárasztóknak találta. Pedig formailag igen gondos veretűek ezek a versek, kitűnő ritmusuk és rímeik vannak s a Nyugat versvívmányait dicséretes szorgalommal próbálják átplántálni a hazai talajba. Képzeletében is van valami a parnassien-költők exotikus szárnyalásából, fantáziáját vándorló madárnak mondja, mely “szárnyain Hindosztán dél-egét, Cashmer ligetjét összejárta”. Nem egy régi keletű verse van, melyben már némely mai költőnk “dekadens” finomságaira emlékeztet, a szemérmes érzés a bizarr szövésű hasonlatok nehéz díszében roskadozik. Ami viszont kedvesen régies zamatot ád e költészetnek, az a poétának a verses regény iránt való nagy előszeretete. Puskin volt egyik ideálja e kornak s nyilván az öreg úrnak is, kötetében egy igen bájos versesregény-részlet egy kis cipőről szól, mely formában, gyöngéd szellemességben, s csaknem fetisista andalgásában Anyegin egyik drága részletét idézi emlékünkbe. Valóban kár, hogy a szegény Rudnyánszky Gyula versesregényeinek kissé talmi ragyogása mellett Köpeczi-Boóz Albert halkabb hangja elismerés nélkül maradt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me