Dienes László: Philosophiai szótár

Full text search

Dienes László: Philosophiai szótár
(Szerkesztette Enyvvári Jenő, Franklin kiadása.)
Első érzésünk egy kellemes, de szkeptikus érzés: hogyan, már annyira volna filozófiai kultúránk, hogy elbír egy szótárt? S ha tovább azt látjuk, hogy nem az Akadémia, hanem egy magánkiadó adta ki, aki üzletet akar csinálni, tehát azt hiszi, hogy el fogja adni, tehát hogy szükség van rá s ha még hozzá azt halljuk, röviddel megjelenése után, hogy már második kiadásról gondolkoznak – szkepticizmusunk kezd engedni annak a kellemes érzésnek, hogy ez a szótár filozófiai kultúránk tényleges fokmérője. Azonban a szótár dicséretére legyen mondva, csak külső fokmérője. Mert kevés lapozás után megállapíthatjuk, hogy Enyvvári szótára szerkesztésében nem alkalmazkodott a magyar közönség felületesen eklektikus filozófiai olvasmányaihoz. S azt hisszük, ez lesz legnagyobb érdeme. Mert a legközelebb fekvő s legkönnyebb lett volna a számtalan kisebb-nagyobb német s egyéb nyelvű filozófiai szótárból kompilálni egy újabbat, mely megfelel a magyar kiadó vállalkozási kedvének. Enyvvári azonban többet akart s többet is adott. S ezen több által fog éppen jó hatást gyakorolni, reméljük, a magyar filozófiai kultúrára.
Ez a több pedig a szótáron átvonuló egységes szellemben van, mely a sok különben széteső fogalom meghatározását összetartja és a szempontok szigorú széjjelválasztására s őszinte következetes gondolkodásra szoktatja olvasóját. S ha valakinek az volna az ellenvetése, hogy a szótár maradjon objektív s nem egy szempont, hanem az összes szempontok szerint adjon meghatározásokat, annak csak azt felelnénk, hogy egy sok kötetes, szakfilozófusok számára készült nagy szótártól tényleg ezt várjuk. De egy kis s szélesebb körnek készült filozófiai szótár nem tehetvén eleget ennek a kívánságnak, nem tehet mást, minthogy kiválaszt egy álláspontot, melyet az egészen végigvonultat. S az Enyvvári álláspontja – a tiszta phenomenologia álláspontja – pedig a legalkalmasabb a fogalmak elfogadhatóan egységes definiálására. S álláspontjának és komolyságának következménye az is, hogy nem népszerű. Nem népszerű a nálunk szokásos értelemben, ami egyértelmű azzal, hogy felületes s komolytalan érdeklődésnek szolgál. Az ilyen érdeklődéssel közeledőket a szótár elfogja hamarosan riasztani magától nem érthetetlenséggel vagy filozófiai tolvajnyelvvel, hanem egyszerűen azzal, hogy gondolkozást kíván.
A szótár gyakorlati értékét az is növeli, hogy a fontosabb meghatározások után a kérdés legfontosabb irodalmát s ahol van, magyar irodalmát is adja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me