VI.

Full text search

VI.
Magától értetődik, a valóságban a vezetett osztály, a nép – legalább most és legalább egy része – talán még Kovács Lajosnál is nagyobb veszedelemnek gondolja, hogy a zsidók az uralkodó helyekre befurakodtak. Hiszen, ha ezt nem hinnék, talán nem is volna zsidókérdés. Ez a hit azonban nem változtat a tényeken.
A nép – vagy nevezzük egy pillanatra tiszteletlenül tömegnek – nem jár mindig azon az úton, amely a legegyenesebben az ő érdeke felé vezet. Előttünk, ugye, napnál világosabb, hogy az angol, francia és amerikai nemzeteket megtévesztették a világháború során akkor, amikor a népek felszabadításáért és a demokrácia kivívásáért fegyverbe szólították. Napnál világosabb előttünk, hogy hazudtak nekik. Mégis e nemzetek elhitték ezt a hazugságot, rettenetes terhet vállaltak magukra e hazugság miatt és százezren meg százezren haltak meg e hazugság miatt. Abban sem kételkedünk, hogy a mohamedánok között élő keresztényekre szórt rágalmak alaptalanok. Nem igaz, hogy tönkreteszik az igazhitűeket, hogy meg akarják a vallásuktól őket fosztani, hogy csalnak, hamisan esküsznek, s ügyességükkel kiforgatják a szegény embereket szegénységükből. Mindennek épp az ellenkezője igaz. A keresztények kultúrmunkájának sokat köszönhet a mohamedánság. Mégis, hány és hány ezer kereszténynek kellett mártírhalált halnia, mert a róluk terjesztett valótlanságokat elhitte a nép? A kínaiak között lakó keresztények erkölcsi tulajdonságáról szintén oly nézeteket vall a nép, amelyekhez a valóságnak semmi köze nincsen. S mindenütt, ahol fajvédelem folyik, akár Amerikában a japánok ellen, vagy Dél Afrikában az indusok ellen, a nép között olyan előítéleteket szórnak szét, amelyek a népet nem a saját, de a fölötte ülő réteg politikája elé fogja, sőt igen gyakran a maga nyilvánuló érdekével szembe hajtja.
Az tehát, hogy a magyar nép egy része most az hiszi, hogy a magyar vezető osztályban a helyek elfoglalása a jobb érvényesülésének elve alapos megszorításával az ő érdekét is szolgálja, egyáltalában nem bizonyíték amellett hogy ez így is van. A történelem folyamán ezer és ezer hasonló jelenséget találunk s igazán naiv embernek kell annak lennie, aki ilyesmin megütődik. Majdnem azt lehetne mondani, az volna csudálatos, ha nem így volna, ha a vezető osztályok ezzel a kezükbe kívánkozó kényelmes fegyverrel nem élnének.
Régi taposott úton járt ennélfogva Kovács Lajos is, amikor tételét egyrészt tudományosan, másrészt népiesen állította be.
A tudományos oldal az, hogy a magyar vezető osztály az ország megcsonkítása következtében nem tud kényelmesen elhelyezkedni, s így a zsidókat jóval, de jóval kellemetlenebb versenytársnak tekinti, mint azelőtt. Könyvecskéje a számokból valóságos piramist emelt ennek a felfogásnak és lelkiállapotnak, s így misem természetesebb, hogy e felfogás és lelkiállapot nyomán kialakult a vágy megszabadulni a versenytársaktól.
Mint említettem, e statisztikai adatok a vezető osztály számára jelzik – ennyi és ennyi a meghódítható terület. A hozzájuk fűzött nem szakszerű megjegyzések – az összeomlás idegenfaj, megbízhatatlan, nemzetietlen – ez a népies beállítás A nép számára igyekszik érthetővé tenni, hogy neki is érdeke ebben a nagyszerű kilakoltatásban részt venni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me