Halász Gyula: Osvát Ernő és a „letűnt nemzedék”

Full text search

Halász Gyula: Osvát Ernő és a „letűnt nemzedék”
Amit Brandes mond a zseniről, a tehetségről is elmondható. A tehetséget is nehéz eltitkolni: föl-föl villámlik egy-egy ötlet, szó vagy fordulat alakjában, amely úgy és azon a helyen senki másnak nem tolult volna a tollára.
Osvát Ernő, a felfedező, nemcsak az ismeretlenből felbukkanó új tehetségeket rajzolja bele a magyar irodalom térképébe – számon tartja azokat a magányos szigeteket is, amelyeket ugyan valaha talán messziről megpillantottak az irodalom történet nautikusai, de amelyek távol esnek a mindennapos forgalom vonalától és lassan-lassan feledésbe merülnek.
Osvát Ernő, a felfedező, nem éri be vele, hogy hírt hozzon a mélységből vagy a messzeségből fölmerülő vulkáni szigetekről és elfeledett termékeny földekről. Ő tudja jól, hogy a legkáprázatosabb pompájú szigetek fölött is összecsaphatnak megint a tenger hullámai…nem fárad bele, hogy elzarándokoljon ismét és ismét a legparányibb kincses szigetre egyetlen szál virágért, amelynek magvát úgy lehet ő hintette el az új talajba – az egyetlenbe, amely ilyen virágot fakaszthat szemünk és szívünk gyönyörűségére.
Osvát Ernő jubileumán emlékezetem visszaszáll egy másik írói jubileumhoz, amelyet ugyancsak a Nyugat (és csak a Nyugat) tartott számon, s amely ő nélküle (akinek neve pedig akkor nem is volt rajta a lapon, mint szerkesztőé) bizonyosan észrevétlen marad. De nem is erről a csöndes évfordulóról szeretnék szólni – hiszen az évforduló, ha félszázados is, csupán egy pont az élet szakadatlan vonalában s a pontnak nincs kiterjedése – hanem arról a fordulatról, amikor Halász Imre „…ősz fejjel új összeköttetésbe lépett a magyar írással,” s amelytől fogva ő, a letűnt nemzedék fia „…természetes helyén ült” a fiatalok között, „akik között a legidősebb is fia lehetne.”
Hadd mondjam el ma ő helyette, aki ha élne, bizonyosan hálásan tenne róla vallomást a mai ünnepnapon, hogy ez a fordulat, amely (Ignotus szavával szólva): „a vén hársfát váratlanul újra kivirágoztatta” – Osvát Ernőnek köszönhető. Ő és Ignotus voltak azok, akik a „dolga végzett munkást,” aki már akkor elérkezett a „magyar ügy névtelen szolgálatában megtett vándorút hetven évvel jelzett határkövéhez” – kicsalogatták nyugalmas visszavonultságából és szuggesztív erejükkel, barátságukkal és szeretetükkel rábírták, hogy „végigjárja még egyszer a megtett hosszú utat,” fel a hegyoromra, és megpihenjen a múlt borongó emlékein. Ők voltak azok, akik megszerették a hetvenéves Halász Imrének azt a gyönyörűséget, hogy „az ösvényen, mely a végállomás felé vezet, visszapillantson még egyszer a hanyatló nyári nap verőfényében ragyogó tájra.”(Ő maga mondja így könyvében.)
1910. májusában adta kezembe apám első Nyugat-cikkének huszonnégy nagy ívlapra írt kéziratát, vigyem el a mérleg-utcai szerkesztőségbe. Útközben, a villamoson, olvastam el, és – büszke voltam rá, milyen fiatal, milyen erőteljes az én jó apám. „Fiatalságára” ő maga is büszke volt – jól esett neki, mikor hallotta, hogy a fiatalok kortársukat sejtették benne. „Látjátok, mégis csak vittem valamire ötven év alatt” – beszélte mosolyogva. – „1865-ben, mikor első cikkem megjelent a Pesti Naplóban, ősz szakállú professzornék képzeltek.”
Az első nyugat-cikket („Széchenyi nyomdokain”) más cikkek követték, könnyen és kedvvel írt írások, a cikkekből kötet kerekedett, amelyet szerzője ezzel a Végszóval bocsátott ki kezéből 1911-ben:„…vészterhes fellegek torlódását sejtem a jövő láthatára alatt.”
Három évre rá kitört a vihar. A végzet úgy akarta, hogy a Letűnt nemzedék életírója, aki megérte aggódó jóslata bekövetkezését, ne érje meg azt a végső napot, amikor az őrjöngő fergeteg, – akárcsak a rettentő délsarki hóviharok – utolsó menedékünket, magát a sátrat elragadja fejünk fölül. Ha ma visszagondolok a Nyugat legöregebb munkatársának utolsó magányos, szomorú éveire, mély megindulással érzem át, milyen jótékony erő tartalékra lelt, mennyi bátorítást és vigasztalást meríthetett a munka öröméből, annak a munkának az öröméből, amelyre Osvát Ernő és a maga újraéledt, visszafojthatatlan íráskedve serkentette. hajlott éveiben, a legsúlyosabb válság idején, ifjúi optimizmussal költözött lelkébe: az erő optimizmusa.
Hogy mit jelenthetett számára öregségében ez az alkotó munka, mi tudtuk legjobban: gyermekei és barátai, akik emlékeztünk élete delén kisdiák-fiához írt versére, amikor az „lapszerkesztésbe fogott gyermek ésszel.” Az író sorsának tragikuma csendül ki belőle, aki kénytelen – „lemondani az alkotásnak égi gyönyöréről s kiábrándulva veszni nyomtalanul.”
„…Fidiász szobrát, ha összezúzzák,
Mi lesz belőle? – hitvány törmelék”
Az évtizedeken át szétszórt vezércikkek ezrei ez a törmelék.
A szobornak egy kis ép töredékét – két kötetet és egy kiadatlan harmadikat – Osvát Ernő mentette meg.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me