Kosáryné Réz Lola: Gül-Baba kertje

Full text search

Kosáryné Réz Lola: Gül-Baba kertje
Osvát Ernőnek
Némely ember ezzel foglalkozik, más ember azzal. Van, akinek kinevetik a munkáját, vagy csodálkoznak rajta. Mindegy. Ha jószándékkal végzi, kedves az Úr előtt.
Ha valami török kereskedő, vagy katona, vagy dervis, vagy akár egy nyomorult gyaur elballagott a Gül-Baba kerítése mellett, az is nevetett és csodálkozott. Mert zavaros és nehéz idők voltak, ki-ki a saját életére vigyázott s minden igyekezetével a napi kenyérhez próbált szerezni valami ízesítőt. Kevésnek sikerült, sok a száraz kenyerét is elvesztette. Gül-Baba pedig mindezzel nem törődött. A rózsáit oltogatta.
Micsoda nagy kertje volt! Pontosan nem is lehetett a végét látni. És mennyi rózsatő nőtt benne! Volt olyan, ami apró csemete korától ott fejlődött a szeme előtt, nemesítette, nyesegette. Volt olyan is, ami csak úgy egyszerre kiütötte a fejét a gyom közül, ahol nem is várta volna. Gül-Baba mindegyiket szerette, mindegyiknek örült.
Jöttek és mentek a napok, harcok voltak odakint, véres vetekedések. Hol egyik fél jutott uralomra, hol a másik. Gül-Baba a rózsáit oltogatta és nem törődött a külső világgal. És íme különös dolog, a külső világ minden lármája elcsöndesült a kapui előtt. A vásakodás és gyűlölet leghangosabb harsonása is meghajtotta a fejét, mert aki nem volt egészen vaksággal megverve, nem nézhetett be gyönyörködés nélkül Gül-Baba kertjébe. Legfeljebb csodálkozott vagy nevetett, de nem haragudott.
Volt ugyan szóváltás néha. Gül-Baba meghívott időről-időre néhány béget és basát, hogy nézzék meg a kertet és gyönyörködjenek a rózsákban. Hívatlanul is jöttek a vendégek. És ilyenkor aztán szörnyű veszekedések támadtak. Egyiknek a fehér rózsa tetszett jobban, másiknak a sárga, harmadiknak a piros, kiabáltak az urak, egymás turbánját ráncigálták és nem lehetett köztük igazságot tenni.
Gül-Baba nem vegyült bele a veszekedésbe. Mosolygott és hallgatott. – Milyen bohóság! – gondolta. Minden rózsa szép, ami az én kertemben nő és én valamennyit szeretem. Oltom és szemezem őket, levágom a vadhajtásokat és óvom őket a túl sok virágtól, de nem méricskélem a szépségüket, hanem örülök nekik.
Ne gondoljátok, hogy Gül-Baba nagyon öreg volt már és talán azért nem esett nehezére a bölcsesség, mert az életet már csak a szemüvege mögül, messziről látta. Inkább sohasem öregedett meg. Hiába lett ősz és hiába számolgatták az emberek, hány éve dolgozott a kertjében. Hanem azért tudott jó és bölcs lenni, mert nagyon szerette a szépet. Ezért emelkedett felül minden bohó emberi vetélkedésen, megadta „a császárnak, ami a császáré és az Istennek, ami az Istené” és békességet parancsolt önmagában és mindenütt maga körül. És odakint a többi emberek, törökök, gyaurok, idegen katonák, mind azt mondták:
– Miért is bántsuk Gül-babát? Hiszen szépet és jót cselekszik, senkinek rosszat nem tesz.
És Gül-Babát, csakugyan, nem is bántották a jó emberek, akármilyen nemzetbeliek vagy pártbeliek lettek volna is. Növekedett a kertjében a sok rózsa szépen, semmi viharos idő nem árthatott nekik.
A rózsák, persze, mással nem tudták neki megköszönni a jóságát, mint hogy virágokat fakasztottak a gyönyörűségére. Ki-ki olyat, amilyen tellett tőle.
Ez a néhány szó is egy csomó apró rózsa szeretne lenni, valahol a kert sarkában, az elvadult bokrok között. Gül-Baba, ha egyszer arra sétál, majd megtalálja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me