Zsadányi Henrik: „Az nem tesz semmit…”

Full text search

Zsadányi Henrik: „Az nem tesz semmit…”
Magam is tudom, hogy csak szerény és igénytelen lehet a személyes benyomásnak az a pár szál virága, amelyet most elfogódva az ujjaim között szorongatok, hogy Osvát Ernő elé tegyem az asztalra, ahol már a teljesebbnél-teljesebb jubileumi rózsák illatoznak. Hiszen én csak hébe-hóba találkoztam Osvát Ernővel, nem hiszem, hogy féltucatszor ültem volna vele szemben, pedig 15 vagy 20 esztendővel, ezelőtt ismertük meg egymást. Néha évek múltak el, s nem kerültem eléje. Csak itt-ott ért el a harmadik vagy negyedik személyektől küldött üzenete:
– Írjon, kérem…
A lelkiismeretemet perzselték ezek az üzenetek. Lesütöttem a szemem, hogy még nem írtam, de azután a munka sodra ismét fásultságba ringatott, óh, tehetek én róla, hogy robotolnom kell s – nem írhatok! Ezekből a szórványos és távoli Osvát-érintkezésekből tehát alig maradhattak emlékeim, s így halvány fényükkel igazán nem tudnám Osvát Ernőt valamelyik olyan oldaláról megvilágítani, amelyet a mai írói nemzedék egy-egy tagjainak a fáklyája már be nem lobogtatott volna.
Mégis, az első találkozásunkból megmaradt valami, amiről azt hiszem, hogy – „eredeti Osvát”, ennélfogva nyugodtan oda csúsztathatom ezt a kis mezei virágot a rózsáktól, maéliáktól és orchideáktól roskadozó jubileumi asztalra.
Ha nem csalódom, a Keleti pályaudvar környékén egy kávéházban Színi Gyula mutatott be neki. Mosolygott, s nagy pápaszeme mögött felhúzta a szemöldökét.
– Miért nem ír, – ez volt az első szava.
Zavartan húzódtam, hogy nem lehet, nem tudok, nem érek rá, vagy más ehhez hasonló kifogást dadogtam. Végül, nem bírván kereszt tüzéből menekülni, ezzel fordultam feléje:
– Miről írjak, mit írjak?
Megfogta a kezemet s igen halkan mondotta:
– Mindegy, akármiről, csak írjon!
– De hátha nem egyezik meg az Ön nézetével az, amit írni fogok?
Elkomolyodott, a pápaszemén keresztül még nagyobbnak látszottak a szemei.
– Az nem tesz semmit – szólt, s minden szótagot külön hangsúlyozott – nem fontos, hogy valamiről egyformán gondolkozzunk!
Ebben az időben néhány esztendei újságírói múltamból már alaposan ismertem a szerkesztőségek belső életét. Ez a pár szó tehát érthető módon csodálkozásba ejtett. Hogyan, nem fontos, hogy a szerkesztő úgy gondolkozzék, ahogy én – helyesebben szólva, hogy én úgy gondolkozzam, ahogy a szerkesztő gondolkodik? S nem tesz semmit, hogy az, amit írok, nem fog megegyezni a szerkesztő felfogásával?…Ezt én addig szerkesztő szájából még soha nem hallottam.
Abban az időben dogmaként uralkodott az az elv az összes lapoknál, – s ugyan úgy uralkodik, sajnos, egy-két kivétellel még ma is, – hogy az újságba csak az kerülhet, amit a szerkesztőn keresztül a kiadó helyesnek talál. Hiszen a lap az övé, mint ahogy a fűszerkereskedés a fűszerkereskedőé. Hogy lehet tehát elképzelni, hogy a fűszerkereskedő ne azt tegye a polcára vagy a kirakatába, amit ő odavalónak ítél – nem is beszélve arról a szörnyűségről, hogy talán éppenséggel a versenytárs áruját rakja ki oda!…A szerkesztők ennélfogva árgus szemekkel őrködtek azon, hogy, az Isten szerelméért, valahogy bele ne csússzon a lapjukba egy gondolat, egy árnyalat, egy sejtés, amely nem az ő céljukat szolgálja. Még a cáfolatokat is csak ímmel-ámmal adogatták le, nehogy az olvasó észrevegye, hogy ők – tévedhetnek is. Olyan lapok erkölcse, mint például a Times-é, vagy a Manchester Guardian-é, amelyek a felfogásukkal és politikájukkal legellentétesebb nézetnek is helyt adnak, sőt megengedik, hogy a saját felfogásukat az ellenfél, vagy akár az ellenség a sárga földig ledorongolja a saját portájukon – tökéletesen ismeretlen volt.
Nem csoda tehát, ha hetek, hónapok, sőt esztendők múlva is élénken visszaemlékeztem Osvát Ernő említett szavaira. Most pedig, amikor a más felfogása iránt való tisztelet igazán körömfeketényire zsugorodott össze, s vannak nézetek, amelyeknek egyszerű kimondása büntető törvénykönyvbe ütköző súlyos cselekedet, még erősebben gondolok rájuk – úgy, annyira, hogy életének e fordulójánál nem tudok neki szebbet és kedvesebbet mondani, mint azt, hogy idézzem a keleti pályaudvar környékén lévő kávéházban elhangzott szavait.
Lehet, hogy akik őt közelebbről ismerik, hétről-hétre látják dolgozni, s figyelemmel kísérik tiszta életének folyását, ezek sokkal jellemzőbbet képesek élete vizéből kihalászni. Én nem tudok ennél Osvátabbat találni. Ez ő, a tetőtől-talpig kultúrember, aki ha fanatikusan is ragaszkodik a maga nézetéhez, érzi és tudja, hogy az egész igazság soha nem fér el egy nézetben, más másképpen is gondolkozhat, mint én, s ez a másképpen, talán éppen olyan szép, kecses, igaz és forró, mint az, amelyet én melengettem a szívem alatt.
Nem ebben volt-e az ő huszonöt esztendeje sikerének titka?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me