Hevesy Iván: Vakok a hídon

Full text search

Hevesy Iván: Vakok a hídon
Nagyon érdekes, nagyon mély és nagyon paradox művészi szintézis valósult meg Babits Mihály költészetében, a klasszikus formaérzésnek és a keresztény világérzésnek különös egybeolvadása. A klasszikus érzés körülhatároltságot, végességet, világos áttekinthető tagolást, organizációban lezáródott teljességet, reális konkrétumokat keres. A keresztény határtalanságot és végtelenséget, zsúfolt tartalmakat, nyitott perspektívákat, metafizikát. A klasszikus világnézet éppen zártsága és végessége révén a forma-alkotás pozitív kritériumát rejti magában, mert a zártat kézzelfoghatóbb formának érezzük, mint a nyitottat. Ezért van az, hogy Babits szintézisében a klasszikus világérzés elsősorban formaalakító erejét érvényesíti, a keresztény pedig a kevésbé konkrét lelki perspektívákat.
Ez a különös egyesülés, ez a különös tendencia természetesen paradoxonra vezet, ez a paradoxon pedig természetszerűleg folytonos belső harcot, erupciókkal fenyegető de ugyancsak természetszerűleg erupciókig sohasem jutó körbeforgó háborgást jelent. Nyugvópontig nem érő küzdelmet, amelynek célja a végtelenségnek véges formába zárása. És éppen ez a belső paradoxon, ez a harc forma és kifejezés között, ez az ami a legerősebben szuggerálja Babits Mihály költészetének életteljességét. Ugyancsak ez a belső paradoxon teszi a „klasszikus” Babitsot olyan különösen nyugtalanná és perspektivikussá. Ez a görög érzés éppen mert elsősorban formát jelent nála, mégis kisebb erejű, mint a keresztény. Mert hiszen maga a keresztény művészet is paradox: véges formába zsúfolása végtelen tartalmaknak. Akár a csúcsíves templom, akár Dante. Nincsen szinte magától értődőbb, szükségszerűbb jelenség Babits Mihály költői működésében, mint Dante Komédiájának lefordítása.
Le lehet tehát szögezni: a görög formaérzés beleolvasztása nélkül is forma és tartalom paradox küzdelme volna Babits költészete. Mert Babits tipikusan és mélyen keresztény lélek, keresztény a legteljesebb fokon: katolikus. Ez az ő uralkodó jellemvonása, amely nemcsak formáját határozza meg, hanem világnézetét is, konkrét állásfoglalásait az élettel szemben. A katolikus világnézet annyit jelent, a dolgok adva vannak, a fejlődés csak látszat, az életben jó és rossz változtathatatlan mennyiségi viszonyban állnak egymással. A katolikus Babits lelke mélyén tagadja az evolúciót. Éppen ezért aztán aktivitása az értékek megtartására irányul. Itt van a gyökere pacifizmusának és pacifista forradalmiságának. Harctalan örök béke az ideálja, forradalmár, hogy konzerválhasson.
Lehetetlen pedig nem érezni, hogy ő maga csupa harc és csupa nyugtalanság. Igaz ugyan, hogy ez a harc elsősorban az egyensúlyért folyik, a paradoxon feloldásáért. Ez a harc érlelte meg sokat emlegetett és még többet félreértett formaművészetét. Pedig nála forma és a forma zeneisége nem öncél, hanem eszköz. Formája éppen ezért nem klasszikus, hanem keresztény. A szavak és azok képzettartalma sohasincs lezárva. A szavak nem abszolút tartalmukkal szerepelnek, hanem potenciális energiájukkal és elindító perspektívájukkal. Szavainak a helyzet és a viszonylat adja meg a súlyt. Zeneisége sokkal mélyebb, mint szavak vokális muzikalitása. A költői hatás súlypontja nem az asszociációs elemekre, hanem a potenciális, szuggeszciós hatásra esik. Olyasvalami ez, amit anarchikus formában expresszionizmusnak neveznek. Legteljesebb példája mindennek verseinek leghatalmasabbika: Vakok a hídon.
Ilyen monumentális víziót a Sorsról nagyon keveset írtak eddig. Közömbös a hatás és az eredmény szempontjából, hogy a kiindulópont egy japán fametszet volt, az egész emberiség groteszk, tragikomikus attitűdje jelenik meg ebben a versben. Igazi hatása formaszuggeszciós hatás. A rejtelmes ritmus, a szétszaggatott rövid sorok furcsa monoton zenéje, amely néha követnek szabályos időközökben az összefogottabb sorok, a tehetetlenséget, csüggedt sivárságot minden szóbeli kifejezésnél erőteljesebben szuggerálják. Az utolsó szakasz szélesebb, nyugodtabb sorai azután még jobban aláhúzzák ezt a hatást. Az öntudatlan élet, a Kozmosz, közönyös részvétlensége az embersorssal szemben. Minden szónak, minden szóviszonylatnak pregnáns határozottsága, a kifejezési elemek önmagukban teljes zártsága mellett az egész kompozíció nyitottsága és perspektivikus végtelensége Babits Mihály költészetének legreprezentatívabb alkotásává teszik ezt a verset. És egyben a keresztény pesszimizmus, az eleve elrendeltség fatalizmusának is legteljesebb kifejezésévé. Nyitottsága és határtalansága a szimbolisztikájának is igen széles határok között enged kilengéseket. Lehet csupán a fametszet vakjaira is gondolni, megjelenhet benne az örök emberi végzet is, de feltűnhet benne legaktuálisabban a mai generációk tragédiája is, nagy partok, múlt és jövő között a ma lengő, iszamlós hídján a gyötrelmes tapogatódzás az életért a célok és utak homályában, vakok a hídon.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me