Jókai Mór: Világteremtés+

Full text search

Jókai Mór: Világteremtés+
Jókainak ez a műve fele részben hátrahagyott munkáinak II. kötetében jelent meg, a mű második felének (a Világteremtés negyedik, ötödik és hatodik napjáról szóló fejezeteknek) Jókai kiadatlan kéziratai közt Tábori Kornél jutott most a nyomára. A teljes művet az ő és a Révai Testvérek szívességéből közli a Nyugat.
Régóta folyik a harc a Hit és a Tudás között. Nevezzük őket klasszikus nyelven Religio és Philosophiának.
A Philosophia nyomul előre, hódít, támad, ostromol, tért foglal, új fegyvereket használ. Tábora hatalmas szövetségeseket számít. Vele van az Astronoma, a Geognosia, a Phisica, a Mathesis, a Logica. Tételeit igazolják a napok és tejutak, s az ásatag ősvázak és az élő molluskok, tanúja minden, ami él és meghal.
De a Religio tábora az emberiség százmillióinak lelki érzülete. Egyedüli erőssége a Traditio, de az hatalmas vár. Tanúja minden, aki hiszi a feltámadást, az új életet. Törvényein alapul az emberi társadalom, a család, a haza.
Rég elmúltak az idők, amikor még a világi hatalom pallost, bilincset, máglyát adott harci eszközül a Religio vezetőinek. Galilei nem görbíti meg a térdét, hogy megtagadja tanait a föld forgásáról, a máglya nem hamvasztja el a kételkedés hirdetőit többé.
A Religio azt hirdeti: „Aki hisz, idvezül.“
A tudás egy kérdéssel felel: „Hol?“
Ma már katedrából hirdethetik a kételkedést, s a tagadásnak iskolája van. A Philosophia ráolvassa a hívő emberre a tudás tételeit. „Mit képzelegsz te abban a csalhitben, hogy te vagy a világ ura, mikor maga ez a te világod, melyben uralkodol, nem egyéb egy kipattant szikránál, mely még nem hamvadt el egészen, melyet a szomszéd nap lakói meg nem látnak? A napod maga sem egyéb, mint egy porszeme a nagy tejútnak s a föld, mely szült, csak olyan édesanyja a féregnek, mint neked, akit el fog temetni. S még azzal hízelkedel magadnak, hogy neked lelked van, különb, mint a tengeri kagylónak, melynek nincs látása, mégis házat épít gyöngyökből, drágakövekből, s ezzel a lélekkel keresed az Istent, amíg élsz, s új világot követelsz a lelked számára, ha meghalsz. Hol keresed azt? Az Astronomia nem vezet utadra, a legközelebbi bolygóban, ha laknak emberek, azoknak más arcuk, alakjuk van, mint neked, s ott is anyától lehet születni, s hogy akarsz oda eljutni? Ha fajsúlya van a lelkednek, a föld vonzereje visszatartja. Ha nincs, elemeire oszlik. Ha köneny a lelked, feljuthat az atmoszféra felszínéig, tovább nem, ha éleny: megég, ha széneny: leszáll a földre. Erényeidet őrzöd, jótékonyságot gyakorolsz abban a hitben, hogy majd ezért a túlvilágon megjutalmaznak? Mily jutalmat vársz? Imádkozol, s kihez, kihez? A nagy Teremtőhöz, aki naprendszereivel van elfoglalva, s azt kívánod, hogy „perelj uram perlőimmel“, s hogy kedvesen fogadjon, meg akarod vesztegetni lantban, hegedűben, cimbalmi zengésben. Imádkozol ellentétekért. Két ellenséges hajóhad szemközt áll, ütközetre készen, mind a kettőnek a harcosai ugyanahhoz az Istenhez zengenek zsolozsmákat, hogy fegyvereiket vezesse győzelemre. Melyiket hallgassa meg? S mikor az ütközet eldűlt, az égő, az elsüllyed hajók láttára, a haldokló tömegek kínordításai közepett a győztes fél „Te Deum laudemus“-t énekek, s felhívja az Istent, hogy gyönyörködjék a művében. S nem éred be vele, hogy magadnak mennyországot ígérsz, az Istenfélőnek, hanem poklot is teremtesz az Isten ellen vétők számára, holott a pokol létezését kizárja a logika. Hisz a Sátán nem büntetheti meg azokat, akik az ő hívei voltak, s az ő örök ellenfele, a Jehova ellen vétettek. S az egész túlvilágról való hitet megdönti a tudás. Igenis elkövetkezhetik az ítélet napja erre a kis ködös planétára, melyre a te nagy világod van fölépítve, ha egyszer egy útját tévesztett üstökös beleütközik, de akkor a darabokra szakadó földkéreg s annak a kiszabadult belső lávái és gázai úgy összekeverednek az üstökös alkatrészeivel, hogy azokban a Te hamvaid feltámadásra nem juthatnak. A túlvilágról, a jövő életről több tudata van annak a górcsövi parány kukacnak, mely az almafa idei levelén petéjéből kimászva testvéreivel együtt vékony selyemszállal hozzákötözi a fa rekettyéjéhez bölcsőjét, a falevelet, hogy a halál ellen, a tél ellen megvédje magát, az már jobban tudja a feltámadás titkát, mely neki majdan szárnyakat ad, mit te: a természet királya!“
Ezt hirdeti a Philosophia.
– – – – – – – – – – – – – –
Ezzel szemben emeli fel glóriás fejét a Religio.
„A te erősséged a tudás, az én erősségem a hit. A te várad a csillagász-torony, az enyém a templom. Neked könyvtárak segítenek, nekem csak két könyvem van: az Evangélium és Mózes Szent Írása. Tied lehet az egész világegyetem, de enyém a száz milliók lelki világa. Enyém az ország, a hatalom és dicsőség, amit elvadult elmék az Istenre rákényszerítettek, egy elenyésző semmi. Te megtagadod, hogy az emberek sorsát mennyei akarat intézi, s az országok fejlődéséről van, aki gondoskodik. Én bizonyítom, hogy ez a világ a maga történetével, alakulásával nagyobb csodája Istennek, mint a napok tömege. S az ember testben és lélekben nagyobb remekműve az Alkotónak, mint a Zodiacus összes csillagai. Van-e a napoknak lelke? Tudnak-e a csillagok az Isten létéről? Isten csak ott van, ahol ember van, s ahol ember van, ott mindenütt ott van az isten. Állat, növény, földkérgen áttörő szikla mind él, de Istent nem ismer. S ha Istentől megfosztjátok az embert, hová lesznek az imádat dicsfényes alakjai? A megváltó Jézus keresztre feszített alakja egyenlővé lesz-e a mikroszkopikus ázalaggal? Mózes, a nagy törvényhozó egy nagy csalóvá süllyed-e alá, hogy elfelejtessék? És a Boldogasszonyok, kiknek képeit a családok szentélye őrzi? Ha az oltári alakoktól meg tudnátok fosztani a hívők milliárdjait, nagyobb pusztítást követnétek el, mint a fekete halál és az özönvíz.“
De a hit nem hagyja magát kémiai alkatrészeire szétszedetni. Ahol csak emberi szenvedés, vágy, törekvés van, együtt él vele a hit. Az anya szívébe, ki beteg gyermeke ágya mellett virraszt, az imádság hozza meg a vigaszt, s az aggódó kebel fohászát nem cseréli fel azzal a tudományos adattal, hogy a korall, mit gyermeke nyakára fűzve hord, csak olyan élő állat, mint az ő magzatja. A menyasszony, kit messze elszakított szerelmese visszatérteért könyörög, nem hagyja imáját félbe azért, hogy a kettős csillagok körforgásának elmélete immár megoldatott.
A templom megtelik a zsolozsmától, amit ezer érző kebel összhangoztat: „Erős várunk nekünk az Isten?“
S miért akarjátok az emberi lelket az állati párával egyenlővé tenni? Nem lobog-e előttetek a lángész világa? Költészetben, képzőművészetben, építészetben? Nem hirdetik-e a dicsőséges monumentumok, hogy Isten szövetkezett az emberi lélekkel azoknak alkotásánál?
Miért akarjátok az emberi léleknek halhatatlanságba vetett hitét leszállítani a hernyók és pillangók átalakulási ösztönére? Miért fosztanátok meg a haldoklót a halál békítő túlvilág-hitétől? Miért rontanátok le sírjaink fejénél a márványt, a „Feltámadunk“ felírással?
Hát ez a ti egész világi és társadalmi létezéstek egész lényegében nem azon a törvényeken alapul-e, melyeket a Religio adott az emberiségnek?
Nem a hit alapította-e meg az Istentől kiadott parancsolatokban a családi életet, apa és anya szeretetét, mely végkifejlődésében a haza szeretetében dicsőül meg? Nem a hit parancsolatja védi-e meg a gyöngét az erős ellen, a becsületest az álnok ellen? Nem a hit parancsolatja emeli-e ki a nőt állati alárendeltségéből, hisz a hit nélkül a nő csak kéjre, szolgálattevésre rendelt asszonyi állatja a férfinak: a hit adott neki emberi jogokat, a hit nemesítette meg a szerelmet: állati ösztön helyett magas hivatást tűzve ki céljául.
Lerombolhatnak a tudás emberei mindent, ami szent volt, csak azt az egyet nem, a szerelem szentségét.
– – – – – – – – – – –
Így szól a Religio a Philosophiával szemben.
A harc nehéz, eldöntése nagy feladat.
Kell az ellenfelek közé egy békebírónak jönni.
Mondjuk talán Koronatanúnak.
Ki lehetne az más, mint a Poézis?
A Poézis feladata lehet a tudás, a hit és a Phantasia közreműködésével megvilágítani a Világteremtés nagy misztériumát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me