FÜST MILÁN: AZOKRÓL, AKIK ELHALLGATNAK • (Felolvasás a Nyugat jubileumi estjén)

Full text search

FÜST MILÁN: AZOKRÓL, AKIK ELHALLGATNAK •
(Felolvasás a Nyugat jubileumi estjén)
Vannak költők, akiknek mondanivalója nem más, mint maga az indulat. S ahogy indulataik lezajlanak, annak úgy látszik praeformált menete él minden emberi lélekben. Ők engem a zeneköltőkre emlékeztetnek.
Hiszen egy-egy népdal zenei periódusa is néha egész határozott irányt ad a fantáziának s csak azáltal, hogy úgy éli ki magát, olyan a menete, mint bizonyos indulatainké szokott lenni. Egyik zenei frázisról azt érzem, hogy az csak állítás, de a másikról már azt, hogy szenvedélyes kérdés. – Nem, nem engem szeret, – hangzik némely tételből, egy másikból viszont kétely szól s ismét másik, valamely állítás részletes kifejtésének hangzik. Az ujjongás lüktetése, a hűség önfeláldozása, az a mozdulat, ahogy egy szív magát odaajánlja, – úgy látszik, mindennek velünkszületett indulati alakzatai élnek bennünk, különben lehetetlen volna, hogy megértsük a zeneköltőket, s tisztán annak alapján, hogy szenvedélyeinket lökik meg bennünk. A szenvedély ahhoz a lusta anyaghoz hasonlít, amely nem könnyen fog tüzet, amely még a nagy hőséget is kiállja, de viszont a legkisebb robbantó hullám is azonnal felrobbantja.
S némely költő is ezt a benyomást teszi rám: hogy mihelyt szólal, indulataimat tudja mozgásba hozni. Szavai csak arra valók, hogy e világba lépő szenvedélye formáit betöltsék, hogy anyagtalan szenvedélye testet öltsön, anyaggá válhasson. Az ő ritmusát igazán Isten sugallja.
Lenn a csendes alvilágban, szellőtlen bús alvilág-
ban, asphodelosok között, hol asphodelos meg se
moccan, gyászfa nem bókol galyával, mákvirág szir-
mát nem ejti, mert a szél ott mélyen alszik, alszik
asphodelos ágyban, mélyen alszik, nem beszél…
Mi itt a mondanivaló, a szenvedélyen kívül? Azt, hogy az alvilágban szélcsend van, azt igazán fölösleges volna hatszor közölnie velem, ahhoz, hogy megértsem. Az alvilágnak ez a régen ismert tájképe sem ragad magával. De valami magával ragad. Az a mondanivalója, amely mindennél fontosabb, amely a kimondott szavak értelme felett áll. Azt érzem, hogy szenvedélyemet elégítette ki, mégpedig tökéletesen, hogy mély és magas hangzású szavaival tökéletesen betöltötte azt a teret, amelyet azonnal elképzeltem, mihelyt megszólalt. Egész szervezetemre hatott. Ez az a hatás, amelyet elementárisnak szokás nevezni. S csak miután megrázott, csak azután kezdem el a vers egyéb szépségeit élvezni. Ezt a verset a költő nem úgy írta, hogy előbb formát keresett magának, hogy a ritmust kiskandálta ujjain, hanem indulatai voltak s ezek formát találtak maguknak azonnal. Ez a forma pedig meggyőző hatású s még akkor is, ha a költemény stiláris szépségeinek élvezetére képtelen volnék. De viszont ez a természetsugallta forma vitt engem bele, hogy önként figyeljek a költemény összes szépségeire.
Megvallom itt, hogy az ilyen költőket szeretem a legjobban, mert magam is ezek közé tartoztam. S azért hallgattam el, mert úgy éreztem, hogy nem vagyok már a régi. Az ifjúságom elmultával megszakadt bennem valami. Már nem indul meg bennem a vers magától, a lélek már nem löki ki magából forró mondanivalóit, ahogy a lávát löki ki a föld. Valaha én egy-egy vers után úgy éreztem, hogy minden sejtem kielégült, megmondta a magáét. S ez az érzés megszünt.
Azóta sokszor próbáltam én visszaidézni azokat a szerencsés pillanatokat, mikor igazán költő voltam. Hogy hogy is volt? S némely éjszaka tisztán áll előttem a régi ember, aki ott ül az asztala mellett s nem tudja, hogy mit fog írni, de hogy valami szépet fog írni, azt biztosan tudja.
Én csak a tempót éreztem, – a hangját, a tónusát annak, amit írni fogok. Néha például halk hangon kezdtem. Tartsd vissza azt a pokolfajzatot, – ne engedd szabadjára tombolni, egyelőre csak hadd játszadozzék az idegekkel, – ma ezt így csináljuk! – ez volt az érzésem. De előre tudtam, hogy a végén nincs Isten, aki majd visszatart. Miről is írjak? Az utcán tegnap hallottam egy szót. Azt én mindenesetre beleveszem. A szó tetszett nekem, talán nem is annyira a hangzása, mint a szine… Ha ma visszaidézem ezt a szent furcsaságát életemnek, éppoly értelmetlenül bámulok a világba, ahogy akkor bámultak rám azok, akiknek e furcsaságokat elmeséltem. A gyönyörű szó ez volt: “rigó”, s megszületett egy vers. Így kezdődött:
Épp egy rigó fütyölt a téli fán…
A rigó tudom, sosem fütyül télen, már azért sem, mert vándormadár. De ezzel bizony nem törődtem én, sőt még jól is esett ily nagyot hazudni. Mi az a téli fa? Ma sem tudom. Nagyon tetszett nekem akkor ez a szó, mert a sor végén énekel. S én folytattam, ahogy Isten adta folytatnom:
Gyönyörű volt a téli világ s én eltöprengtem éppen,
Ki égeti vaj a havas utak sárga tüzét?
Játszadoztam. A havas útnak nem is sárga a tüze. De én énekelni akartam. S ennek a sornak oly ariózus a menete, oly széles,
oly boldogító: Ki égeti vaj a havas utak sárga tüzét?…
*
Ma már nem igen játszadozom. Hogy mért nem? – az Isten tudja. Úgy érzem magam, mint azok, akik első szerelmüket siratják halálukig. A láva már nem dörömböl bennem. Már nem érzem magam e világ központjának. S az indulatból sem futja annyi, hogy egész szervezetem megrendülésével oly szavakat tudnék kimondani, amelyekre boldogan mutathatok rá: íme ez a testem, ez a vérem. Hallgatok, – mit tehetek? Mikor régi verseimet olvasgatom, néha elfog a vágy… De másnap rendesen nagyon elszégyellem magam. A versek, amelyeket ilyenkor írok: utánzatok, a szent ifjúság utánzatai. Lehangolnak, összetörnek, pedig nem is éppen rosszak. Csak a léleknek nem abból a mélységéből születtek, ahonnan a verseimnek születniök kell, hogy nekem magamnak örömöm teljék azokban. Nem azt érzem ezekről, mint azelőtt a régiekről, hogy lángolni fognak értem valahol, a messzeségben értem fognak helytállani. Nem egy nemes, mélyhangú hangszer szól, amelynek a hangja teli, – cimbalom kopog. Pedig ritmusuk is van, még skandálni is lehet azokat, még lendületük is van, – értelem, ízlés és tehetség művei és mégis, szegény kis versek csupán. Nem sötét kísérletek többé. Az ezeregyéjszakának arra a szellemére gondolok, aki évezredekig volt egy kancsóba bezárva s hogy egy szegény halász kiszabadította, füstölögve, átkokat szórva emelkedett ki börtönéből, – mintha az egeket akarná megrázni.
A kísérletezést abbahagytam tehát. S megpróbáltam valami mást. Íróvá lettem. Mielőtt erre rászántam volna magam, – persze sokat küzködtem. Csak ennyi volt? – kérdeztem elszomorodva. “Isten, vedd vissza a tehetséget, az enyémet”, – sóhajtottam Claudellel. S azokat a lirikusokat irígyeltem, akik, miután elmondták ifjúságuk egyetlen mondanivalóját, nem utánozták saját művészetüket, hanem szépen távoztak innen. De aztán mégis csak íróvá lettem inkább.
S hogy ez miként történt velem, – hogy az ilyen költő miképpen tanítja és dresszirozza magát, hogy íróvá lehessen – ha megérem, egy más alkalommal, talán az ötvenéves jubileumon fogom elmondani.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me