BEREZNAI ISTVÁN: A ROZSNYAI MALOM

Full text search

BEREZNAI ISTVÁN: A ROZSNYAI MALOM
Jádzik Palkó minekutána teológuskodott Eperjesen, hallgatott medikát meg filozófiát Pesten, hazajött Rozsnyóra, ténfergett vagy egy évig, aztán molnárlegénynek állott a pataki malomba.
Keveset szólt, mogorván hallgatta a vizi-kerék búgását hosszú éjszakákon, de nehezen omló gondolatai olykor gyöngyöt vetettek a freccsenő vízzel, ám arról nem tudott senki.
Luca éjszakáján éjfélkor búzát vitt a garatra, hogy felöntse, s ím mozdul a tetején három öreg szem és könyörög életéért emberi hangon, mert hogy nem akar lisztté válni.
Jádzik, a filozófus nem ütődött meg – Luca éjszakáján megszólalnak az oktalan állatok is –, zsebre dugta a három nagy szemet s várt velük hóolvadásig. Akkor aztán kiment az öreg temetőbe, ott elültette mind a hármat az avarba, hátra a fal mellé, ahol régi rozsnyai városbírák sírkövei hámlanak.
Már zöldellett a mező, a vetésben elbujhatott a varjú, amikor eszébe jutott a temető s kiment megnézni az ültetését. Az övé már nagyobb volt, szinte nyakáig ért, kihányta a kalászát s duzzadtak a szemei. Mikor lehajtotta őket, látta, hogy piciny szopós gyerekek húnynak zöld pólyában sorjában a száron, a szellő meg ingatja őket szeliden.
Mikor másodszor ment ki, ezek a gyerekek már ríttak a tavaszi széllel, de elhallgatott mind a jövetelére és rámosolyodott. Tizenketten bujtak meg egy kalászban, összesen harminchatan voltak. Körülfonta a helyüket tövises ággal, nehogy bántódásuk essék és várt érésig.
Hármad útján már olyan volt a három búza szára, akár a kukoricáé. Az apró nép meg zsinatolt odafönn, mert a kalászban volt mind és különös verssel riasztotta a verebeket.
Ha megérünk, nem félünk,
Ahogy mondod; cselekszünk.
Estére aztán kijöttek a kalászból, ki ugorva, ki mászva és éjjelre odalopózkodtak mind a Jádzik ágya köré a malomba. Költögették a versükkel s mikor kidörzsölte a szemét, emberszóval áll elibe a legnagyobb; ez sem volt magasabb a két lábon álló egérnél.
– Mi édes urunk, parancsolj vélünk…
A molnárlegény megköszönte az ajánlkozást, fal felé fordult és aludt tovább. Reggelre szinte elfelejtette az álmot.
Azon a nyáron nem esett egy csepp eső Gömörben, ősz elejére kicserepesedett a mező és elapadtak a folyóvizek. Kézi malmon őrölt a nép nehéz verejtékkel, csak egy malom járt estétől reggelig, az, amiben Jádzik Pali molnárkodott, de hogy micsoda erő hajtja a csudakerekét, nem tudta senki. Százan tolakodtak az ajtaja elé, gyalogosok meg szekeresek és nyomta volna be mind a gabnáját.
Luca éjszakáján megint egymaga maradt a malomban; elhúzódott attól minden ember, még az elkésett csucsomi fuvarosok is az erdő alá kerültek, nehogy mellette kellessék elmenniök. Ilyenkor rajzik a lélek földön, levegőben.
Éjfélkor vékony egérhang fordítja vissza Palkót, a búzaemberek álltak a hátamegett mind a harminchatan.
– Mit parancsolsz urunk e nagy éjszakán? – kérdezik cincogva.
– Azt, hogy a zsilipen tej ömöljék víz helyett.
Az emberkék szabódtak, hogy így-úgy, sok kis lelket megháborítanának véle, de nem engedett Jádzik. S ím fehér tej indul meg a deszkák között, megríkatja a vizi-kereket és halk sírás kél a dombról, a csecsszopók temetője felől.
– Azok sírása ez, akiktől elvették az anyatejet pénzért – magyarázta a törpék nagyja és Jádzik bólintott, hogy érti, hisz medikus volt. De nem hallgatta soká, mást parancsolt Palkó.
– Ebből elég, tedd, hogy bor csorduljon a tej helyébe.
A törpék húzódoztak megint, hogy idegyűlne a gonosz annak a szagára, de megkötötte magát a legény.
Elapadt hirtelen a tej-patak, a vizi-kerék mintha elpihent volna egy lélekzetre, de újra áramlik a zsilip leve és bor illata tölti meg a malmot. Veszettül csikorog minden tengely és részegesek éneke kél odakünn.
– Ezek mámorosan mentek a halálba… Bujj el, mert megtaszigálnak – biztatják mesterüket a törpék, de Jádziknak tetszik a korhely ének, régi ismerős hang üt ki a karból és vélük fújja, alá s fel tántorogván a malomházban.
– Állítsátok el – rivall a búza-emberekre –, azt akarom, vér hajtsa a malmot – és megrémülnek az apró szolga-lelkek. Könyörögnek, hogy csak ezt ne, mert baj lesz ebből bizonnyal. Nem tágított Jádzik és megindították a lelkek a vér-folyót, azok vérét, akik valaha fegyvertől haltak meg.
Undok, nehéz szaggal telik meg a malom háza, kívülről meg rettentő birkózás lármája hallik. Nyög az ajtó, mintha sokan nyomnák, majd meg kipattan és láthatatlan nép tolakszik be rajta, kiáltozván, hogy: hó… hajrá… Fejszét ragad Jádzik is, csapkod maga körül és belehasit cölöpbe, kerékbe, versenyt ordítozván a gonoszokkal, amíg telik az erejéből mind az első kakasszóig.
Mikor vizet önt újra a zsilip, odarogyik a garat alá s elereszti kezét, lábát. Nem is kelt fel többet. Reggelre kihült a teste.
Így halt meg Jádzik Palkó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me