KEPES ÉVA: ATYÁMFIA, AZ IDEGEN • (Aki ködből jött és füstgomolyba szállt el, a földön pedig csodákat cselekedett)

Full text search

KEPES ÉVA: ATYÁMFIA, AZ IDEGEN •
(Aki ködből jött és füstgomolyba szállt el, a földön pedig csodákat cselekedett)
Az elhangzott szavak még vibráltak halkan.
«Gyüjtsd össze az én seregeimet.»
– Aztán bezáródott mögötte a köd, ahonnan minden dolgok jönnek.
*
Az utca magas falak merev egybeszögelése volt. A lámpákat remegő táncba rángatta a szép. És az árnyékok imbolyogtak a földön.
– Akkor járt először a Városban.
*
Vadidegen emberek ráismertek. Megtévedt tudatukban emlékeztek volt, hogy mindég ott ült közöttük, s valami szűk udvarban született, mint az emberek szoktak.
– Pedig bizony nem született a földre.
*
Élt aztán szelíden a Városban. De a házak árnyékát misztikus rajznak látta, és ha köd volt, akkor távoli dolgokra emlékezett.
– Várt.
*
Mikor pedig megérezték, hogy csodatévő, eljöttek hozzá. Keskeny falépcsőn jöttek a szobájába. Az asztalon kis olajlámpa égett.
– Mondják, hogy magával hozta ezt az első éjszakán.
*
A csodáit később mind feljegyezték. Először egy öngyilkost támasztott fel a hullámokból. És beszélt neki a Bárkáról, mely eljövend, – az élettel és a szabadulással.
– Az az ember azóta naphosszat bolyong a tengerparton. Vár valamit a messzeségből. Talán a Bárkát.
*
És történt, hogy egy nyomorult jött hozzá. «Oh tedd, hogy lássak!» – mondá, «mert bizton fertőzöttek a szemeim».
Ő akkor imádkozott fölötte, és ime lassan minden szertefolyt, a szemben levő ház teteje fekete szögletével mintha sötét vitorla lenne a végtelen ég felé… a szoba falai elmosódtak… homályos lett.
– Az ember tapogatódzva kinyujtotta a kezeit, mert érezte, hogy elmulik tőle minden, ami Volt. És a szemei szent vakságában derengeni kezdett az Ismeretlen Világosság.
*
…És mikor az Idegen látta, hogy az élők jók, és mind szentek, elszomorodott vala. Mert bizony akkor a Gonoszság megfoghatatlan, önmagában élő végzete a világnak, s a világ el fog veszni általa.
– Ő pedig megszaggatta ruháit.
*
Akiket pedig megérintett, a szavával vagy a kezével, azok révetegen élték az életet, mint az alvajárók. Öntudatlanul csoportba verődtek, és az ő gondolatai ritmusára jártak, hatalmas, imbolygó tömegben.
*
S a világ urai félni kezdtek. Azért hát poroszlókat küldtek hozzá. Ő látta őket jönni fel a lépcsőn, s az olajlánghoz lépett. Eloltotta.
– És akkor az álmodók tömege nyugtalanul megborzadt. Egymásra néztek, zavarodottan, mint a zsidók a pusztában, mikor a tüzes felhőoszlop eltünt.
*
Aztán mondták neki, hogy meg fog halni. Ő pedig félni kezdett. Mert minden olyan valószínűtlen volt. Az élet, és a halál…
Próbálta felidézni az utolsó szavakat. «Gyüjtsd össze az én seregeimet. Gyüjtsd össze az én seregeimet».
– De hátha nem várja őt, a ködbe, valahol, – az Úr?
*
És köröskörül felcsaptak a lángok. Még fuldokolva előrehajolt, s elboruló vízóban nézte a végtelen sereget, amint lassan és álmodva halad a meszeségben.
A körülállók csak egy füstgomolyt láttak, mely folyton nőtt, s felszállván szétterült a Városon. Az ég pedig felszívta volt a füstöt.
– Így ment el.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me