M. POGÁNY BÉLA: ÉLET A PORBAN • A Nyugat novellapályázatán díjjal kitüntetett pályamű

Full text search

M. POGÁNY BÉLA: ÉLET A PORBAN •
A Nyugat novellapályázatán díjjal kitüntetett pályamű
Odakünn téli reggel ködlött, bent pedig vörhenyes, kínzott villanylámpák csurgattak fényt hullaszerű arcokra. Egy-két későnkelő érkezett még – orrukon a hideg lilája trombitált.
Az új gyakornok, aki aznap lépett be, távol a kályhától sötét asztalkánál ült a zugban. Karjaira dőlve idegenkedő szemmel nézegette a tollforgató rabokat. Fáradt volt, mert annak örömére, hogy első állását elfoglalja, búcsúzót lumpolt barátaival az éjjel.
A többiek már dolgoztak. Neki még nem volt munkája: szégyenkezés motoszkált önérzetében. Fekete haját símogatta, szemét dörzsölgette, ásításokat rágott szét hosszas keserűséggel. Nótákat hallott, színes jelenetek vizióztak szeme elé röpke pillanatokra, azonban könnyű hallucinációit szétvagdalta az iroda otromba valósága: írógépek záporozása, üzleti szavak, asztalok, emberek.
Szomjas volt. Éppen akkor lépett be az irodaszolga. Dörmögve köszönt, elővette zsebkendőjét és tülkölt. A páracseppeket leitatta lógó bajuszáról. Rongyos, barna télikabátját a hivatalnokok ruháira akasztotta szemtelenül. Kemény kalapja is fura barna volt. Tubákszínű ruha pötyögött rajta. Akkor megint tülkölt az orrával. Zsebeit tapogatta, tán pipáját kereste. Szipákolva dörzsölte kezeit a kályha mellett. Könyöke lukasan villogott, hónaalján felfeslett a kabát. A gyakornok rászólt:
– No öreg, ne álljon ott, hanem… izé… hozzon be nekem egy pohár vizet!
A rabok letették a tollat s felröhögtek a fűtött levegőbe.
Az irodaszolga arca megbíborodott s mereven nézett a kis ficsúrra…
– Pardon, – motyogta zavarodottan, – én a főkönyvelő vagyok…
Odament a fiúhoz, bemutatkozott, de az nem értette meg, mit morog.
– Olvashatatlan aláírás, – gondolta s hajlongva bocsánatot kért.
A nevetés egész nap tartott. Az esetet még évekig tárgyalták. Aktuális maradt, mert az öreg főkönyvelő ruházata és megjelenése nem változott meg. Könyökén a luk s hónaaljában a repedés rövid időközökben eltünt ugyan, de mihamar láthatóvá vált megint. Most már lehetett nevetve beszélni róla, nyomasztó hatása a kedélyekre megszünt. Mintha az esettel kapcsolatban megoldódott volna érthetetlen lénye. Súlyos tekintélye is elpárolgott. Ha régi hivatalnok helyébe új jött, azonnal beavatták az esetbe. Ilymódon letompították jellemének sün-tüskéit s nem vették komolyan. Ha összeszólalkoztak, az utolsó mosoly a kollégáké volt, mert eszükbe ötlött, hogy egyszer egy gyakornok irodaszolgának nézte s kiküldte vízért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me