Hevesy Iván: A PRÁGAI DIÁK

Full text search

Hevesy Iván: A PRÁGAI DIÁK
Az emberi lélek kettőssége sokat foglalkoztatta már a régi és a modern irodalmat. Hans Heinz Ewers regénye is ezzel a kettősséggel foglalkozik, egy régi prágai legenda formájában. Regényének nem ez az első filmfeldolgozása, hisz mindenki emlékezik még a régi filmre és a Prágai diák első nagy alakítójára, Paul Wegenerre.
Az új feldolgozás a mese szempontjából egyáltalán nem jelent továbbhaladást, hanem talán visszaesést. A szcenáriumírónak és a rendezőnek, Heinrich Galéen-nek, két lehetőség között lett volna módja választani. Vagy elénk varázsolják a mesét, a legendát a maga primitívségében és éppen primitívségében erős és mély hatásával. Vagy pedig elmélyítik a témát, a mese alapgondolatát, kiemelik a szimbolumokat, megéreztetik azt, hogy mit jelent a lélek kettőssége, a két lélek harca és a két lélek életének végzetes egymáshoz kötöttsége. Az új «Prágai diák» megalkotói helytelenül egy középső megoldást választottak, amely már nem hat a mese egyszerű naivságával, de még nem mélyül a szimbolumokig, hanem megelégszik azzal, hogy egy fantasztikus történetet ad.
A filmnek filmszerű értékeit, a címszereplőnek, Conrad Veidt-nek szuggesztív erejű és megragadó mélységű játékát, Werner Krauss plasztikus Scapinelli figurájának értékét természetesen mindez nem kisebbíti, sőt nem is befolyásolja. Azonban nagy kár, hogy a fő női szerepet egy olyan jelentéktelen szinésznőnek juttatták, mint Eszterházy Ágnes.
A film rendezésében volt egység és volt tempó, nem hozott azonban semmi újszerű eredményt, még kevésbé beállítási meglepetést. Pedig erre a fantasztikus mese igazán kézenfekvő alkalmakat nyujtott. A technikai rész kifogástalan volt: a kettős szerep párhuzamos vezetése technikailag teljes illuziótkeltően volt megcsinálva, egyes fázisaiban tökéletesen korrespondált és a szögben megtört tükrökből kifotografált trükkjelenetek is precizen voltak exponálva.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me