Hevesy Iván: FOX-VARIETÉ

Full text search

Hevesy Iván: FOX-VARIETÉ
A film úgy jött, mint a mozgó és változó élet fotografikus jelenségeinek felfedezője és megrögzítője és csak később vált drámai művészetté. A tudományos filmekben, az utazási filmekben és a híradókban továbbra is megtartotta és fejlesztette első, önként adódó hivatását: megmutogatni a világ panoptikumát. A híradóknak és a hasonló filmműfajoknak megoldása azonban nem olyan egyszerű feladat. A filmriporter külön érzéke kell hozzá, hogy meglássa azokat a motívumokat, amelyeknek filmen való megörökítése érdekes, értékes és filmszerűen sajátságos. Hogy ez mennyire így van, semmi sem bizonyítja jobban, mint az a mindenki által megfigyelt tény, hogy a filmjournalok mennyire különböző értékűek. A sívár unalmú sablontémák mellett mindenki látott már olyan journalokat, amelyekről megállapította, hogy az egész filmműsorban a legjobb értéket jelentették. A journalokhoz, úgylátszik, a legtöbb érzékük és tehetségük az amerikaiaknak van, legalább is minden mozilátogató konstatálhatja, hogy a Fox-journalok mennyire vezetnek az angol, az Ufa- és a Gaumont-híradókkal szemben.
Úgylátszik, maga a Fox-Film is tudatában van ennek és igyekszik ezt a műfajt folyton bővíteni, frissíteni és tovább fejleszteni. Ezek a továbbfejlesztések már nem ragaszkodnak a napi aktualitásokhoz, hiszen a napi aktualitásokat legtöbbször legkevésbé lehet sikeresen megörökíteni a filmen, egyszerűen azért, mert legtöbb esetben az operatőr csak post festa érkezhetik – hanem túlmennek az aktualitásokon, úgy azonban, hogy mindig szoros kapcsolatot tartanak a reális élettel.
Ilyenek az eddig ismert Fox-Revűk és a most látott Fox-Varieté, amelyek tulajdonképpen ügyesen megoldott tudományos, föld- és néprajzi filmekből vannak egybekomponálva. Így a Fox-Varieté a régi Egyiptom romjait sorakoztatja föl előttünk szebbnél szebb képekben, mindig ügyelve arra, hogy valami mozgást is vigyen a felvételekbe a film igényeinek megfelelően. Ha a Nílus habjai hullámzanak a denderai Hathor templom oszlopai alatt, vagy lusta fellahok nyujtózkodnak az edfui templom napsütötte romjai között, az már valami élet, a fotográfiából film lesz és nem a művészettörténet halott illusztrációja.
Az elmúlás hangulata, a történelem levegője telítette a Fox-Varietének ezt az első részét, hogy utána frappáns ellentétképpen, szinesen kavargó képekben lássuk, hogyan táncol az Ember a földkerekség más-más tájain. A mult és a jelen, a halál és az élet szép kis filmje lett ez a Varieté, amelyhez hasonlót minél többet és minél jobbat kívánnánk a moziközönségnek, helyébe a mai filmtermelést domináló alantas és népbutító drámáknak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me