MÓRICZ ZSIGMOND: A NYOLCADIK POHÁR • Kárpáti Aurél regénye – Atheneaum-kiadás

Full text search

MÓRICZ ZSIGMOND: A NYOLCADIK POHÁR
Kárpáti Aurél regénye – Atheneaum-kiadás
Van egy kispolgár a Ferencvárosban, akinek élete legszebb öröme, hogy egy asztaltársaságnak a tagja. Minden vasárnap délután megjelenik a kis franzstadti kocsmában s megissza barátai közt három és félóra alatt, órán ellenőrizett pontos félórai időközökben a maga hét pohár sörét s akkor hazamegy, az apjától örökölt derék földszintes házba, ahol szöszke felesége s három magafajta gyereke várja. Ez a hét pohár sör az ő életének egyetlen kilobogása.
Történik azonban egyszer, hogy a barátok valami ok miatt félórát késnek s ő idegességében hamarább rendeli meg a második poharat s a megszokott idő alatt nem hét, hanem nyolc pohár fogy el.
Ebből a kis pluszból, ebből az alkoholmérgezési többletből, ebből a kis életfelfokozásból, fantáziagyujtási mámoranyagból tragikus dolgok következnek: elhatározza, hogy a régi házat kétemeletesre emeli. Felesége hiuságból belemegy… S megindul egy lavina… Tervezés… tervrajzok… építési kölcsön… építés… amortizáció… lakáskiadás… lakásüresedés… kamatok… kis jövedelem… nagy család… spórolás… túlórázás… felőrlődés…
…az asztaltársaságból való kiszakadás…
energiavesztetten, a cél: a teljes teherletörlesztés előtt balesetből következő halál…
Marad két fiú s egy lány. A nagyobb fiú a ház miatt lemond hivatás-érzetéről, a kisebbiknek könnyelműségét s szertelenségét halálosra dagasztja a ház táplálta anyagi remény… A kislány eldobja szerelmét, hogy a fuldokló házat megmentse, nem bírja, öngyilkos lesz… az anya, akinek bűnhődnie kell, hogy annak idején boldogan ment bele egy nem nekik való álomba, a házépítésbe… beleőrül s felgyujtja a szerencsétlen házat.
Egy ferencvárosi kispolgár-család élete és tönkremente egy túlkoncepció miatt…
*
Mélyen megható s elfogadható, komoly, s szomoru eset. Életeset, amilyen számlálhatatlan sok van: ez az egy, regényben megörökítve.
Mert folyton érzi az ember, hogy «megörökítve»…
Kitünő írás, pontos és lelkiismeretes és szükséges.
Rendkívüli gonddal van felépítve, a pszichikai átmenetek pontosak s tiszták.
A nem teremtő emberek tragédiája.
Az a tipus, amelyik csak a kis kör, a kis lehetőségek számára van valahogy megteremtve: amint erejénél nagyobb vállalatba fog, firól-fira s ótestamentomi bűnhődéssel pusztul bele.
Tipikusan nem magyar esemény.
Spilák Fausztin, felesége szül. Lerch Krisztinka, aki reggel ezzel csókolja meg az urát:
– Hájt iz a sénesz Vetta.
Az író valamennyit remekül ismeri, élet van minden sorában, pedig ime ő is mintha csak ebből a fajból gyökerezne, absztrakciót ad minden sorában. Tipikusan nem magyar írásmű.
De kitünő. A maga nemében a legjobbak közül való, amit magyarul írtak.
*
S valami tetszik nekem, éppen az, hogy nem magyar.
Hogy is értem ezt?
Ezek az emberek magyar állampolgárok, akik már inkább magyarul beszélnek. A fiatalok csak magyarul. Már németül bizonyára nem is tudnak. S rajtuk keresztül kitünően van beállítva túlzás és hajszolás nélkül a régi német kisvárosból húsz év alatt nagy s magyar világvárossá átalakuló Budapest. S ez az uj város természetes folytatója magyar nyelven annak az életnek, amely még kedélyes németségben született.
Az a kellemes és megnyugtató, hogy ebben az íróban semmi hazug nincs. Nem tudom miért, az utóbbi ötven évben rengeteg a magyar könyv, amelyikhez kommentárokat kell készíteni: számtalan regény, novella, szindarab s egyéb írás van, amelyik magyar névvel idegen lelket takar.
Mimikri volt. S minden mimikrinek megvannak az okai.
Ennek úgy látszik vége. Két jelentékeny regény jelent meg az utóbbi időben, amely e téren úttörő, egyik a Földi Mihály regénye, a másik a Hatvany Lajosé.
A Kárpáti Aurélé is ide tartozik.
A költészet alapja az őszinteség. Írás addig nem is lehet érték, míg a költő lelki álarcot visel.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me