PAP KÁROLY: BESZÉD MAGDALA HATÁRÁBAN

Full text search

PAP KÁROLY: BESZÉD MAGDALA HATÁRÁBAN
- Azt mondjátok: mester, beszélj a lélekről.
- Tudjátok, miként mondtam nektek példázatokat az igéről, a mennyek országáról, s hogy hasonlítottam bennök ezt ahhoz, azt amahhoz, de mihez hasonlítsam magát a hasonlatosságot? Pedig ez a lélek. Hasonlatossága az embernek a másik emberhez, valamennyinek pedig az égi atyához, aki adta nékik az ő lehelletét. Hasonlatossága e világnak a világhoz, amely volt s lészen e földön s ahhoz is, amely lészen e földön túl.
Aki tehát a hasonlatosságot keresi, a lelket keresi az. Amint mondottam, keresheted ezt a föld minden dolgaiban, de ha az embernél keresed, a legjobb helyen találod azt. Mert aki megkereste magát az ő atyjafiában, s odasiet hozzá: hasonlatos vagy hozzám, s szeretlek mint enmagamat, - és megöleli őt, az megtalálta a lelket az ő teljes dicsőségében.
- Éppen ezért hasonlítom a lelket a gyermekhez, aki holtan született: még e világra sem jött, már is mögötte az egész világ, de sohasem fog róla beszélni emberi nyelven.
- Megint hasonlatos a gyermekhez, aki holtan születik, midőn egy a fogantatás a halállal, midőn egy a sírás a nevetéssel és nagy a bölcső körül a tanácstalanság.
- Aztán hasonlatos a lélek a napóra rúdjához. Ő mutatja az időt mindeneknek, de néki nincs szüksége az idő tudására.
- Ismét hasonlatos a lélek a napóra rúdjához. Senki se nézi őt, hanem csupán az ő árnyékát, a testet.
- Megint hasonlatos a lélek a napóra rúdjához, midőn legmagasabb helyen van a nap az égen, eltűnik az ő árnyéka, miképen eltűnik a test, midőn legnagyobb lesz az Isten dicsősége és egyedül lesz a lélek maga-magával az ítéletkor.
- Aztán hasonló a lélek a kóstolóhoz, aki a császár lakomáján áll kinek-kinek a háta megett, midőn valamennyien az asztalhoz ülnek. Ő kóstolja meg elébb az ételt és az italt, nehogy a vendégek megfélemledjenek. Azonkép a lélek: ő mondja meg tinéktek, hogy mi a jó s a rossz, hogy el ne kárhozzatok.
- Ismét hasonlatos a lélek a kóstolóhoz, akit a császár fogadott fel, hogy az étkezés idején szolgálja a vendégeket az asztalnál, de az étkezés után visszatér az ő urához. Azonkép a lélek az embert szolgálja ugyan az életben, de az Isten fogadta fel őt s halál után visszatér az ő Urához.
- Megint hasonlatos a lélek a kóstolóhoz, aki azért áll az asztalhoz, hogy mindent megízleljen, de nem azért, hogy jóllakjon ő maga is. Azonkép a lélek megmondja, mi a jó, s mi a rossz, de ő maga csak a halál után fog jóllakni.
- Ime, példázat példázat után, de egyik sem teszi megfoghatóvá s hitetővé a lelket, mert mindez csak beszéd s a beszéd a lélek fogsága, de a cselekedet az ő szabadsága. S adhat-e jelt magáról az ember, aki a fogságban ül? Bizonnyal nem adhat; azonképen a lélek sem adhat hírt magáról a beszédben, hanem csupán a jó cselekedetben. De vajjon mindég lehet-e jó cselekedettel megmutatni a lelket?
- Midőn virágzásban van a mező, süt a nap, s bőség van körös- körül, hiába lehell az ember, a legerősebb lehellet sem látható; de midőn fagyba borul a világ, a legkisebb gyermek lehellete is oly nagyon látható, akár a felhő. Mennyivel inkább van ez így a lélekkel, amely Isten lehellete. Míg virágzanak az ember napjai, bőségben él, jól megyen a dolga, hiába akarja mutatni az ő lelkét a legjobb cselekedettel is, nem hiszi azt senki. De midőn elborul a napja, s didereg a világ is, a legkisebb jócselekedet láthatóvá teszi a lelket és mindenki hisz benne. Ezért ti se keressétek soha a gazdagokat s hatalmasokat, hogy megmutassátok néki a lelket beszéddel vagy inkább jó cselekedettel, mert nem hihetnek néktek bőségük közepette, de majd hisznek néktek a gyámoltalanok, a szegények.
- Még egyszer mondom néktek: a beszéd a lélek fogsága, de a jó cselekedet az ő szabadsága. Én sem beszéltem egy időn, hanem ács voltam, s igyekeztem cselekedni a jót. Irtózott az én lelkem a beszédtől, mint a hogy a vad fut a katroc elől. De miként a vad is otthagyja az ő szabadságát, ha a kicsinyeit kalickában látja, bemegy hozzájuk a fogságba, azonképen én is, mióta láttam az én kicsinyeimet, az én népemet a hatalmasok s gazdagok fogságában, azóta tanítok közöttetek.
- S mit teszen a vad az ő kalitkájában? Nemde jár fel-alá, kicsinyeit nyaldossa, de néha el-elbődül, mert sohasem tudja megszokni a fogságot; - azonképen én is közöttetek járok fel-alá, tanítlak, vigasztallak titeket, de néha fel-felkiáltok magamban, az én Uramhoz, Atyámhoz, mert érzem, hogy nincs sok időm hátra.
- Most pedig megértsétek, hogy minden példázat csak azért van, hogy egy másikra csábítson engem, s velem titeket, s az egész csak arra való, hogy a legfelsőbbre jutva, elfáradjon az ember, s körülnézve így szóljon: lám, mily magosra jutottam! Közelebb van már innét a mennyek országa, mint a föld országai, könnyebb már innét a halál, mint az élet.
- De íme, már esteledik, elnyeli a sötétség a mezőt, de annál gyönyörűségesebb lesz az ő illata; elnyeli Hermon erdejét, de annál tisztábban hallatszik az ő madárserege, Kidron patakja eltűnik, ámde szinte harsogássá lesz az ő csobogása az éccakában, úgyhogy az ember csodálkozva kérdi: ez volna ennek a mezőnek az illata, ez annak az erdőnek madárserege, ez ama patak hangja? S hiába fáradt a test, ébren tartja őt ez a sok csodálatosság. Azonképen, ti kedvesek, ha majd rátokborul a halál sötétsége, hiába leszen törődött a testetek, ébren tart majdan titeket a lélek s ti csodálkozva fogjátok kérdeni: valóban ez voltam én?
- S nem leszen azon túl soha vége a csodálkozásnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me