MÓRICZ ZSIGMOND: A NAGY FEJEDELEM (9) • REGÉNY

Full text search

MÓRICZ ZSIGMOND: A NAGY FEJEDELEM (9) •
REGÉNY
A felhevült arcú emberek most egészen állatiak lettek.
A fejedelemasszony álmélkodva nézte őket.
- Urunk nehezen ád helyet a gazdagnak, - kiáltotta egy papos ember. - Ezek pedig misét mondanak érte, csak pénze legyék.
- Azt mondotta urunk: ki közöttetek nagyobb, legyen szolga. Ezek pedig a nagy papot királlyá teszik az eklézsiák és a népek felett, - rikoltotta túl a másik.
- Halottakat nem engedik eltemetni az pápisták, - rivallta a harmadik, - mint a kutyát kell bekaparni a földbe, hacsak misés papot nem hijnak.
Efféle szavak kezdtek repülni.
- Bestye, ebhitűek, vakok! - s más káromló szavak törtek ki. Egyszerre, mintha megkergült volna az egész társaság; a nehéz, meszes bor s az ételek vastag zsírja ütött ki rajtuk s ömlött belőlük a szitok.
- Már nem elég s haddal gyünnek ránk. A nyitrai püspök a főfő bujtó, az szerződtette meg Homonnayt az ebet, hogy hadat gyűjtsék. Ott járnak embereik a hajdúságon s verik a vasat. Mind leszerződtették az hajdúkot, a rabló kutyákot. Tíz tallérokat fizetnek nekik fejenkint, csak gyüjjenek rablani és latorkodni reánk.
- Mind ott valának, az Thurzók és Forgácsok s Botyhiányiak és még az mi nyalka Eszterhás legényünk is, mind felesküdtek az ország pusztítására. Bécsbül követséget küldtek Sztambulba, de bezárta üket a szultán a Héttoromba.
- Ott vesszenek az ebellette kóficok, haza megrontói, mind a szalmán rothadozzon a csontjuk.
- Dóczy uram, a szatmári komendáns széthányatta a tunyogiakat, mikor templomot raktak. Rabszíjra fűzték a híveket, mintha ebek és koszos pogányok lettek volna.
- Már nincs megállás, már nagyon fennyen érzik magukat. Munkácsot átjátszották a császáriaknak.
- Az ördög ütötte fel sátrát köztük, a nyitrai prépostot ismeritek-é, kálomista gyerek, apja Biharból, emlékeztek-é. Ü meg az ördögnek lett nagy embere s fő-főharcos az isten ellen.
Papok és köznemesek mind egyként üvöltöttek s egyszerre, mintha megveszekedett volna a társaság, vadul s fejvesztetten üvöltött, kinek mi volt a torkában.
A fejedelemasszony az urára nézett s elrémüle.
Bethlen nyugodtan ült s szeme sem pillant rá. Hallgatta embereit, mintha az ő kedvéért volna ez az egész. Az asszonynak az az érzése volt, hogy az ura azért hívta össze a csorda embert, hogy ezt a szilaj s vad gyűlölséget lássa, hogy megerősödjön a szive a bosszúban és a gyűlöletben.
De mért?
Mit vétettek neki azok odaát?
Az asszony szíve elfacsarodott.
Érezte, hogy neki itt tovább nincsen helye. Egyetlen asszony volt az egész társaságban s erdélyi szokás szerint az asszonyoknak egy bizonyos idő mulva el kell vonulnia a társaságból, hogy az urak szabadon s kedvük szerint tobzódhassanak szavakban és tombolásokban.
Hirtelen felállott s elment.
Bethlen mintha felriadt volna, utána pillantott.
Érezte, hogy utána kellene menni az asszonynak, de ülve maradott. Nem asszonynak való, igen. Kedvtelve nézett végig a dörgő és vadul rivalgó tömegen. Ez volt az ő ereje, ez volt az ő reménysége. A karja megfeszült a zöld dolmányban s már a csatabárd volt a kezében. Már igen, már ott volt a csatamezőn s érezte, ahogy Bécs felé közeledik.
A fejedelemasszony még megállott az ajtóban s mintegy kérve s félve várta, hogy az ura, az ő embere utána menjen.
- Mik vagyunk mink, kutyák?... - ordította valaki. - Hat hónapja állatja a császár követinket s nem bocsátja színe elé?... Mi ü?... Isten?... Ü ad bocsánatot s bebocsátást?... Eb az erdélyi fejedelem?... Ahelyen, hogy megadná nekünk a felséges fejedelmi címet s békejobbot adna? Ahelyen háborút csinál?... Rá a törököt, rá a tatárt?... Vesszen egész Magyarország, mindig csak ellenségünk vala...
A fejedelemasszony rémülten nézett az urára, az emberére s látta, hogy mindennek vége, könnyet törölt szeméből s elsietett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me