Szabó Pál: Tapasztó Péter fejfája

Full text search

Szabó Pál: Tapasztó Péter fejfája
– Apja, édes apja! Adjál nekem egy korty vizet! – szólalt meg az asszony a hajnalon.
Tapasztó Péter kábán bámult a világosodó ablakra, majd felült és leszállott az ágyról. Fel akarta venni az asztalról a vizes csuprot, de ahogy megmarkolta, az egész asztal utánabillent, mintha rá volna szögezve a feneke.
– Ide fagyott, – szakadt rá egy furcsa megdöbbenés, – ide fagyott…
Szinte ordított a csönd a nyomorúsággal kibélelt szobában és a téli szél úgy duruzsolt be, mint a nádi hegedű.
Az asszony felült az ágyon, rongyokba bugyolált csecsemőjét lefektette lábateknőjébe.
– Nincsen víz, édesapja? Olyan rosszul vagyok…
Tapasztó Péter bicskával kezdte feszegetni a vászoncsupor fenekét.
– Csak egy csöppet várjál, lelkem, csak egy csöppet!
Az edény egyszerre összeroppant, szétment. A jég úgy maradt ott egy darabban, mint a szoborrá fagyott kétségbeesés.
Az asszony szájából vastagon dőlt a gyermekágyi láztól gyulladt pára, tikkadt szomjúsággal nézte az ura hiábavaló erőlködését. Hangosan felnyögött és visszafeküdt.
– Tán a korsóban, – makogott Tapasztó Péter, – tán a korsóban lesz…
Felvette a korsót az asztal alól. Ahogy megrázta, sikoltva szaladgált a csecsében alásfel a belezárt kőcsörgő, de olyan nehéz volt az edény alja, mint az ólom. Ahogy megszopta, csak hörgött, mint a veszni indult lélek a halás előtt.
Olyan nyomorultnak érezte magát, mintha háta mögött volna egy durván ácsolt kereszt és valaki, akinek tele van a két marka szögekkel, ordítva nógatná:
– Feküdj rá! Feküdj rá, mert beléd rúgok…
Észre se vette, hogy az iszonyú hidegtől már jó ideje reszket a lába, csak úgy lötyög belé a gatyaszár. Csak nézte könnyes, kínlódó szemmel az ajtó hasadékain át beordító telet, amely olyan egyforma nyomorult darabokra tépte az életüket, mint a deszkák mellett beszűrt világosság volt. Jusson jó darab mindenkinek. A falon vastagon ül a zuzmara az ajtó körül, fönt tejfehér még a zuz, de lentebb olyan okkersárga, mint a templom fala őszi esős időn.
A virradat nagynehezen kezdett bevergődni, mintha valaki az éjszaka leokádta volna az ablakot s most ez a fagyott ocsmányság szűrné át a napot, hideget, meleget, saját képére, szagára és hasonlatosságára. A bútorok, asztal, szék, ágy, mind földbe vert, cölöpre ágyazott lim-lom. Az óra áll, ki tudja, mióta? Koloncát lehúzta a földig a rozsda, mintha várna még valakit, valamit, egy lökést, egy lódítást, hogy elébe kelepelhessen az időnek…
– Cs-cs… Cs-s-s-sss… – lóbálta meg az asszony a gyermekét, – cs-cs-csíjja…!
Szegény, a lelke szakadásával ringatta e nehány betűben az urát, magát, gyermekét.
Tapasztónak alaposan összekocogott a foga, amíg felöltözött. Hamarosan befűzte bakkancsát és bokájára csavarta a lábszárvédőt. Egy madzaggal átkötötte derekán a réklijét és hangjában volt a lelkének minden melegsége, ahogy mondta:
– Azonnal, lelkem, azonnal… csak egy kicsit melegíteni kell, egy kicsit csak…
Kétségbeesetten nézett körül a szobában, hogy mit is lehetne feltüzelni még? Tán a széket… de hiszen ez az egy van már, a többit elvitte a tél. Hiába, az asztalra is szükség van még úgy néhanapján, most még azon kell bepólyálni a gyereket… Fel lehetne tüzelni talán az ő vackát és a földön hálna. De jaj, a föld olyan hideg, mint a sírverem…
– Azonnal, lelkem, azonnal…
Felesége öntudatát messze utakra terelte a láz, felriadt a fájó zagyvaságokra és kirohant. Kint azonnal szembemarkolta a szél fagyos ujjaival s könny csordult az arcára tőle. Néhol az ereszt csókolta a hófúvás és fehér, szikrázó felhőket kavart fel a tél, felemelte és keresztüldobta a háztetőn.
– Tűz kell, víz kell, – váltogatta benne egymást ez a két fogalom és majd beszakadt bele a szíve. A kerítés utolsó darabját már feltüzelte még a mult héten és most sehol egy fűszál az eresznél egyéb, ami égni való volna…
– Hiába na, az ereszt nem lehet, – piszkálta meg egy kicsit a lecsüngő nádvégeket.
Élelem, egy kis krumpli, liszt csak volt a háznál, hogy elég lesz a kora tavaszig. De ez a tél olyan irgalmatlan hideg…
– Tűz kell, víz kell, – kerülgette lelkében egymást tovább ez a két fogalom s úgy érezte, hogy a felesége kínlódó hánykolódása átüti a kunyhója falát itt, a háta megett… Visszalépett a tenyérnyi pitvarba és felvett az ajtó háta mögül egy baltát. Mint aki arra készül, hogy egyetlen ütéssel leterítse sorsa, élete minden ellenségét, úgy lépett vissza a fergetegbe.
Bizonytalan tántorgással gázolt előre néhány lépést, megállt az utca közepén. Előtte, mellette olyan szűz a csönd és olyan végtelen tiszta a fehérség, hogy soha nem gázolt még senkinek a lába bele. Távolabb a temető állt olyan földbe veszett mozdíthatatlanságban, mintha vasból volnának a fák gallyai és fütyülnek az egész förgetegre…
– Pedig biztos, hogy az éjszaka kicsavart a vihar egy élő fát, – suttogott elkékült ajakkal s feje tetejét fordítva a hóviharnak, elindult futni a temető felé.
Háta megett alig hallható mozgolódással ébredt a falu, de csak úgy hallott ide, mintha egy borzalmasan nagy fűrészt húzgált volna valaki meg sem nevezhető messzeségben, s annak a saját hangját hozná el erre a szél.
Átvergődött a temetőárkon s ahogy szétnézett az akácok alatt, olyan szilárdan álltak valamennyien, mint az örök ácsorgásra ítélt nagytettű rabok. A fejfák olyanok voltak mint a cukorba mártogatott teasütemények és a sírdombok teljesen eltüntek, mindent elsimított a tél. A hóförgetegben teljes erővel tombolt a társadalmi rangegyenlőség.
– Sehol egy gally, vagy egy ledobott varjúfészek, – iszonyodott el a rákacagó rettenetes sorson, amint beljebb gázolt a temetőbe.
Minden pillanatban változtatta a növekedő virradattal a temető a színét, most meg olyan volt már, mint egy roppant padláslyukon ledobott szörnyű drótkefe.
Szélroham nyargalt veszett rohanással keresztül a fák között, hogy megimbolygott bele s egy hatalmas fejfába megkapaszkodott. A fejfának megreccsent a töve és vele együtt felhencseredett.
– Fa… jó, pattogó tüzű, izzó parazsú fa… – motyogott már a hóban fekve és el nem engedte volna többet az ég-világért.
Szétnézett, hogy nem látja-e valaki? Hátára vette és elindult vele hazafelé.
Otthon lesöpörte róla a havat és nagy diadallal fektette le a földre.
– Alszol, feleségem?
– Nem, nem alszok. Csak egy csöpp vizet adj, ha istent ismersz…
– Van tűz, van víz, van minden, anyja!
Rátérdelt a fejfára és felemelte a baltát. De ebben a pillanatban beleakaszkodott szemébe a fejfa felírása, minden betűje külön pofonvágta, minden szó külön ökölcsapás volt a fejelágyára, hogy majdnem a földre nyult bele. De azért mégis csak elolvasta s ez volt rá felírva:
A. B. F. T. R. A.
Itt nyugszik Tapasz
tó Péter élt e földön
46 esztendőket köny
ű neki e föld pora itt
e földön meg szakada.
Egyszeribe úgy belenyilalt valami itt, az oldalába, hogy kiejtette kezéből a baltát. Lába közé vette a fejfát, úgy ült rá és rátenyerelt, merőn nézte tovább a betűket. Mintha megholt apja berogyott szeme pillogna rá az idétlenül vésett betűk között, mintha saját sorsa is bele volna írva ebbe. Körmével megpiszkálta a betűket s mintha fájó vonaglás reszketett volna keresztül rajta.
– Neked is fáj valami, édesapám?… – gondolt valami ilyen vadat és keserűt, – hát nekem hogyne fájna vajjon?
Felállott, újra kezébe vette a baltát. Szörnyű nehezek voltak a karjai, de azért mégis úgy odavágott, hogy a fejfa kettészakadt.
– Lesz tűz, anyja, víz lesz, leves lesz… – de ezt már a foga közül mondta, hogy csak úgy ropogott.
Füsttel lökte tele a szél a szobát, de ettől eltekintve andalító meleg terjengett a bútorok között. Az ablakon tisztább színbe öltözködtek a mocskos jégvirágok és az asszonynak alább hagyott a láza némi víz és meleg leves után. Csak az újszülött nem akart nyugodni sehogysem.
*
Bágyadt szendergéssel ült a spór mellett úgy estefelé. Egyszer felriadt, mintha valaki kopogtatott volna az ajtón.
– Jönnek, vagy csak álmodtam valamit tán…?
De bebujt az ajtón Vas István, a temetőcsősz. Álnok, szenteskedő arccal számolta meg a házikó gerendáit, megkérdezte, hogy s mint van az újszülött? Figyelmeztette, hogy mit kell vele csinálni, ha alszik és mit, ha nem alszik. Sokáig elbeszélgetett, csak úgy, állva. Miközben egyre melengette a kezét.
– Jó meleg van itt nálatok, – mondta.
– Jó, – lóbálta meg egy kicsit a lábát Tapasztó.
– De hideg van odakint…
– Hideg a.
Mindketten elhallgattak, egyszer aztán lehajolt Vas István a spór alá, felvett egy fadarabot. Sokáig piszmogva nézegette, kapargatta.
– Olyan ez a fa, Péter, mintha fejfa vóna.
– Olyan. De nem az.
– Nem?
– Nem biz a, – hazudott szemérmetlenül, pedig tudta már, hogy úgyis hiába.
Vas István, a csősz, többé rá se hederintett, zsebébe tette a fadarabot és begombolta a kabátját.
– Jóccakát! – mondta és kiballagott az ajtón.
– Jóccakát, – viszonozta Péter a köszönést.
De akkor már tudta, hogy baj lesz a fejfa miatt.
Kínnal, vergődéssel kitelelt gyerekestől, asszonyostól együtt. Valamelyes kis munkát kapott a faluban és enyhíteni tudta a telet, megbékélt gondolatokkal üldögélt a sarokban estendén, míg gyógyuló asszonya a tűzhelynél tett-vett, csinált valamit. De azért úgy érezte néha, mintha ott volna az édesapja fejfája a ház előtt és az ablakon benézne szomorú szeme…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me