GELLÉRI ANDOR ENDRE: A KULCS

Full text search

GELLÉRI ANDOR ENDRE: A KULCS
Bosnyáknak egy kis lakatosműhelye van a Kázmér-ucca sarkán. Apró zug az egész: két vasablak világítja nappal, este meg a gázláng.
A műhely most csendes; Bosnyák egy fölfordított ládán ül, s az ablakon át a napba néz. Csontos tenyereivel támasztja a fejét; makacs, apró szájában kialudt a cigaretta. Erősen gondolkozik: két szemöldöke között összefutnak az apró ráncok. Azon töpreng napról-napra, hogy mit kellene csinálni… mire lenne vevő a mai világban… mit kéne föltalálni?
Kályhamelegítőt még korai, hiszen süt a nyár; még a legjobb lenne valami újfajta zárat a lakásajtókra, mert a betörések elszaporodtak.
Nyolc éve önálló; úgy tud dolgozni, mint kevesen a szakmájában, – kinyújtja a kezét: csak volna mit!… S roppant keserűséggel a feleségére csúsznak át a gondolatai. Utálja már, de mégse bír tőle elszakadni. Talán nem is rossz még az asszony, de elég a gyanú… talán nem is igaz, hogy míg ő itt ül csüggedten, ezalatt az asszonyához egyik részletes a másik után jön be, s csak hozza a sok finom árut, fizetni meg szinte sosem kell érte… de ahogy a házbeliek súgják… az ügynökök soká szoktak tárgyalni a feleségével.
Mikor idáig jut: talpraszökken. Úgy pislant maga elé, mint aki megtébolyult. Szeretne kabátot kapni, hazarohanni, megnézni, igaz-e a pletyka? De elröstelli magát. Hazudni nem tud, se kényszeredetten viselkedni. Ha az asszony azt kérdezné: – Minek jöttél?… megmondaná… S ha rajtakapná… tudna-e ölni?… Tudna! – villan végig rajta hidegen, mert ő nem érdemli, hogy mert nincs most munkája, meg keresete, az asszony olyan asszonyok flanca után öltözködjön, akinek az ura biztosállású ember. Az önálló iparos a maga ura, de az élet szegénye.
Forróság fojtogatja a mellét. Istenem, ha valami munka jönne már… sóvárogva rápillant a napsütésben heverő szerszámjaira… mintha csibéire, libáira, barmaira nézne… olyan szomorúan gubbaszt ott a padon az a kis satú, mint egy beteg, fekete tyúk… ez az ő jószága… ezek az iparos barmai: a szerszámok. Amint ezüstözi őket a nap… lángolva ver a szíve a vágytól: valami munkát már.
Hogy bírjon magával, odamegy az esztergapadhoz, leszedi a fogaskerekeket s úgy cseréli őket, hogy negyedes csavarmenetet lehessen velük vágni. Már-már gömbölyű vasat fog be az amerikáner acélpofája közé, hogy megvágja a maga szórakozására… amikor egy fiatalember lép be az alacsony pinceajtón… lakkcipőit óvatosan rakja lefelé lépcsőről-lépcsőre –, s tétován körülnéz, aztán leemeli puha, fekete kalapját. Ápolt, fehér keze van, s messziről sugárzik róla a jóillat s a fürdés.
Bosnyák elveszi olajos kezét az esztergáról s előre köszön neki: – Jónapot kívánok.
A fiatalember megbiccenti a fejét… aztán a kabátzsebébe nyúl; egy pillanatig kotor benne s egy furcsa kulcsot vesz elő.
– Kérem – mondja fojtott, úri hangon – egy ilyen kulcsot kellene nékem sürgősen megcsinálni… meg tudná? –, s álmosan fénylő szemeit ráveti a tömzsi lakatosmesterre, – és meg is várhatnám?
– Igen kérem! – örvend meg Bosnyák s már dobálja szét a nyers kulcsokat s végül kikap egyet: ebből fogja kireszelni. S már dolgozik is rajta. Ehhez való szerszámon forgatja, pörgeti a kulcsot, aztán mérővel méregeti. Igyekszik vele; homlokán már apró vízcseppek ülnek; oldalt, a reszelő alól szóródik a finom vaspor. A fiatalember cigarettázik; egyik lábát átteszi a másikra; ásít. Únja már a félórás hallgatást… vigyázva a satúpadhoz húzódik s kényeskedve beszélgetni kezd a lakatosmesterrel.
– Hogy megy a bolt – kérdi – rágyujt mester úr? tessék gyufa is.
Bosnyák szippant a cigarettából s fúj egyet: – Nehéz munka ám. Nyolcrugós ajtózár, még ilyent ajtón nem is láttam soha.
A fiatalember elkezd halkan hahotázni: – Kérem – mondja mosolyogva – ez csakugyan egy nem mindennapi zár. Ezzel egy asszonyt tartanak ám zár alatt, ah-ha-ha!
Elhallgat, s leüti cigarettájáról a hamut.
Bosnyák szíve megdobban. Egész a velejéig hasít a hirtelen fájdalom. Amint lángoló arccal nézi ezt a ficsúrt: a szép ingét, nyakkendőjét, ápoltságát, fényes körmeit… érzi, hogy ez a fajta szebb a nőknek, mint ő… s ha egy ilyen ólálkodna az ő felesége körül… elszédítené.
Bosnyák arca tiszta vér, a fülei is vörösek, úgy járja, szúrja a kínzó fájdalom, hogy üvölteni szeretne. Hát így csalják meg az asszonyok a férjüket. Még a nyolcrugós zár alól is kibúvót találnak. És ő most itt egy másik férj megcsúfolásában segédkezik néhány pengőért! De szeretné tudni, hova készül a kulcs, melyik uccába… végigjárná akár valamennyi lakás ajtaját s kinyomozná ő, kit akarnak megcsalni…
– Tessék csak csinálni mester úr –, szólal meg a fiatalember – mert a kulcsnak délig otthon kell okvetlen lenni… az újat én fogom még ma este használni – és fölnevet.
A lakatosmesterben cikkáznak az őrjöngő gondolatok. Elrabolja a kulcsot, kifusson vele a kanálisig s belevágja? Vagy mit tegyen? Óh, te keserves ég, végre munka jött s az is minő fájdalmat hozott.
Amint ismét pörgetni kezdi a kulcsot s a vékony élreszelővel formálja: a szívverése tompul, mintegy béke szállja meg, s néha lehunyja a szemhéjjait. A keze már biztosan, hidegen vezeti a reszelőt.
– Ha nem sértem meg – s rápillant a fiatalemberre –, délben személyesen tetszik kipróbálni a kulcsot.
– Ugyan! – kiáltja a ficsúr – ennek okvetlen pontosnak kell lenni! Az istenért, hiszen férfi maga is mester úr! és tudja, hogy az ember nem megy délben kulcsot próbálni a szeretője lakására!
Bosnyák hűvösen bólint rá. Persze, tudja, s kezében villámgyorsan fut a kis reszelő. És most ér oda ahhoz a kulcsfoghoz, amit vagy másfél milliméterrel alacsonyabbra reszel. Már ez a másfél milliméter is elég lenne ahhoz, hogy este ne nyissa az új kulcs a zárat, de ő alig észrevehetően gömbölyűn hagy egy ferde bevágást alul. S végül, érdes csiszolóvászonnal amennyit csak lehet, levékonyít a kulcsszár vastagságából. Fél tizenkettő van.
Még csontolajjal bevonja a kulcsot; aztán két acélrúd között kifényesíti a kulcsfejet, s átadja a fiatal úrnak.
Az pont szembefordul a tüzelő Nappal, ahogy Bosnyák tanácsolja néki, tátogatja a szemét, de a káprázatban semmitse lát, s mikor oldalt állt: megint nem lát semmit. Erre a kis csalafintaságra nem lenne szükség, mert a fiatalembernek tetszett Bosnyák ügyes munkálkodása, bízik abban, hogy a kulcs jó és pontos.
– Három pengőt tetszik fizetni – mondja az árát Bosnyák, s gondolja: hadd fizessen a disznó.
De az elköszönésnél olyan rókásan s gúnyorosan cseng a hangja, hogy a ficsúr zavarodottan visszafordul… Bosnyák hirtelen meghajlik.
Aztán megint egyedül van. Szinte látja, amint a ficsúr hanyagul rakja a lépéseit… egy-kettő… egy-kettő… keze a zsebében… a kulcsot szorongatja és nagyokat nyel az este örömére… ha-ha-ha… de ha este bedugja a kulcsot és próbálkozik… s már szívszorongva várja az a csapodár asszony… ha nyomja, forgatja, rángatja a zárat… ha a kemény gallérja megpuhul az izzadástól… ha ott állnak egymáshoz közel, az ajtótól elválasztva… vágyakozva… és ijedten suttognak egymásnak… és megrémülnek… ezerszer próbálják… és végül szomorúan, őrülten belenyugszanak a kudarcba… óh, Bosnyák szívét vad, újjongó öröm tölti el. Két, hatalmas öklét megrázza s beleharap az ajkába. Mintha a saját boldogságát mentette volna meg… Most megcsörrenti a három pengőt. Ez meg tiszta haszon! S ha holnap el mer jönni ez a ficsúr, majd vonni fogja a vállát; nagyon sajnálja, miért nem nézte meg jobban, ő átadta neki rendben… de ha sokat ugrál, hát úgy vágja mellbe, hogy elnémul.
– Bárcsak ilyen lenne minden férfi a világon – gondolja Bosnyák.
Közben dél lesz; esküvője óta nem hallott még ilyen szép harangszót. Megmosdva, frissen lépdel hazafelé, szinte fürdik a fényben. Ha már nincs egészen rendben minden nála, legalább rendet csinált másutt. Aj, de keserves képet vág majd a ficsúr. Hogy fog bőgni az ajtó mögé zárva az asszony. Jókedvűen fölkacag s a kezét dörzsöli. S a legelső koldusnak húsz fillért ad örömében.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me