SZABÓ PÁL: ÚJ KRAJCÁR

Full text search

SZABÓ PÁL: ÚJ KRAJCÁR
A pitymallat végigmosdatta a tárgyakat az udvaron.
A kazlakat körülölelte a virradat bolyhos hamva, túl a sövénykerítésen rózsaszín ujjakkal babrált a hajnal. A ház előtt az eperfa lombján megmozgolódtak a falevelek, némelyikről egy fáradt harmatcsepp hullott alá. Az apró kis ablak úgy bámult ki a sötét tornácra, mint aki egész éjjel egy pillanatra se húnyta le a szemét. Bent, a házbeli alvókat még tarka palásttal takargatták be az álmok. Madarak voltak ez álompalástra hímezve, puha röptű, lágy, selymes madarak, melyek nagyvirágú réteken át hurcolták magukkal az álmodók lelkét. A szegényemberek boldog aluvásával aludt a család, azzal az éjszakába menekülő riadt igyekezettel, mint akik csak akkor élnek, mikor álmodnak, mert máskép nem bírnák el a napok nyomorúságait.
De verebek bújtak ki a nádtető alól, végig berzenkedték az ereszt, hangos csiripeléssel röpködték végig a tornácdeszkát, hogy beleremegett az ablakot elborító homály.
E nagy zenebonára kinyilt a gazda szeme az ablak melletti ágyon, néhányszor belepislogott az ablakba, s mintha tovatűnő álmai után kapaszkodna, kinyújtotta mind a két kezét, hogy megropogtak tőle a csontja. Nem volt még gondolata, csak úgy, örökkön benne élő ösztönből hajolt az asszonyra, aki háttal feküdt felé. De ahogy szilajon keresztül nyargalt nyakán a vér, belenyilalt öntudatába utóbbi életének káromkodó átka, erre elrémült borzalommal ugrott fel az ágyról:
– Hüh! a mai nap lessz a házra az árverés…
Reszketett a keze, ahogy felöltözött.
Mikor lépett kifelé az ajtón, valami ostoba alázattal esett össze hatalmas teste a küszöb előtt, tán az apjának hajtotta meg fejét, aki az életét ugyanitt lépkedte el reggelente e szent helyen. Tán az apja életének szólt e szent köszöntés, tán az ő életevolt beletemetve ebbe mind a mai napig, hiszen déltájon itt lesz az árverés…
Csizmája üresen kongott át a pitvaron és a hátamögött nyitva hagyott ajtón sietve loholt be az udvarról a reggel.
– Mi is lesz hát, hogy is lesz hát, ha nem lesz háza? – csikordult keresztül rajta a kérdés.
Zsebbe dugott kézzel megállt a tornácon, keserü volt a nyála, mint az üröm és csak úgy, blindre beleköpött a virradatba. De mégis, ahogy utána nézett, megvillant előtte a balta éle a sarokban. Mégis valami a homályban, a szürkeségben, ami villog, amit nem hurcol el magával a menekült sötétség. Szeme sokáig ragadt a hideg fényű vasra, tehetetlen topogással ólálkodott a tornácon, várta, hogy virrad, tán semmit se várt, csak gyermekké süllyedt reménykedéssel kapaszkodott belé a mindenbe, ami nem emberi, a nagy-nagy veszedelem előtt…
Az uccán az urasági csősz trappolt el egy lovon, bekiabált a szokott udvarokra:
– Tótiba repcevágni, napszámra!
Újra és újra ismétlődött ez a kiáltás végig a falun, utána megmozdultak az eperfák ágairól a kaszák, szép volt a reggel, szent volt a reggel, diadalmas harsonával száguldott végig a falun az Élet.
Nagy István, a napszámos és gazda, mintha ez volna az egyedüli orvosság az árverés ellen, nagyranőtt bizodalommal az eperfához ballagott, hogy kimegy a tóti határba, oda nem mennek utána a végrehajtók…
…De az asszony, az ő benne bízó, szerető asszonya, idehaza lehull majd az urak előtt a porba és sírni fog…
…De a fia, de a két fia hiába fogja meg az anyjuk szoknyája ráncát, hiába szakad bele kicsi szívük a névtelen rémületbe, csak megütik a dobot, tán itt, az eperfa alatt és senki se törli le az asszonya fájó könnyűit és nem lesz aki átölelje a két fiókát…
– Hej! az istenit!… – káromkodott szívből, iszonyún és a kaszát úgy vágta vissza a fally közé, hogy mélyen belefájdult a fa húsa.
Észre se vette, hogy tisztára kivirradt, addig ténfergett alá s fel az udvaron. Kínjában lehetetlen terveket agyalt ki egymásután, hogy egészen belefőtt a feje, de a tervek halottak voltak, egykettőre összeomoltak, nem volt egy igazi út, nem volt mód, hogy megtartsa feje fölött a háztetőt…
Gondolt arra, hogy megalázza magát egészen a földig az urak előtt, tán sírni is fog, elsírja rettentő fájdalmát a ház miatt. Elénekel majd sorjában minden zsoltárt ott a küszöbön, amelyet az apja az ő bölcsőjénél és a nagyapja az apja bölcsőjénél úgy téli estéken elénekelt volt. Megkéri igen szépen őket, és mindent ígér újra a banknak, hogy fizet, óh, ő fizet, hiszen hogyne fizetne? Istenem hogyne fizetne… Csak a házát, a felesége s a gyerekei álmát egyideig még hagyják meg…
Arra eszmélt, hogy ott áll a diófa alatt a kert elején és hangos szóval készíti elő a beszédét, amelyet el fog majd mondani az urak előtt… Biztos, hogy lehajolt a beszéd alatt, mert igen sajgott a dereka.
A kelő nap fénye keresztül nyargalt a diófa lombja alatt, a sugarak ujja már túl nyúlt a falun, ki tudja, meddig? Ni, mintha sírna a napnak az arca, roppant darabokban húll vissza róla a könny: a fény… Vagy messze tengerekben fürdött az éjjel és szent rohanásában lerázza magáról a rátapadt vizeket?…
– Éjh!… hát nincs menekülés az árveréstől!?… Hát nincs?…
Ököllel belevágott a fa derekába, hogy megremegtek fönt az ébredező lombok.
A felesége jött a ház felől, az alvástól pirosan, mint a kacagó élet állott meg mellette, az ura vállára tette a kezét és azt mondta:
– Hát nem mentél napszámra, Pista?
Nagy István várta ezt a kérdést, de úgy is félt tőle, mint élete minden bűnétől. Eltitkolta feleségétől ezt z árverést, bízott abban, hogy most is pénzt szerez, mint már egyszer, hogy történt volt és újra megy minden a maga útján. Nem bírta nézni az asszonya szemét, elfordult és úgy mondta:
– Nem mentem, mert máma lesz a házra az árverés…
Szava úgy hangzott, mintha régen megholt ember hazajáró szelleme beszélne, az asszony pedig erre a hírre a diófának támaszkodott és sápadt lett, mint a halál.
– Megpróbáltál pénzt szerezni valakitől?
– Meg.
– Nézted keresztapámat is?
– Azt is.
Csönd. Csak két elkínzott lélek dobogása száguldozza keresztül-kasul a falut, a világot, ahonnan segítségre nyújtaná valaki áldott kezét, aki nem engedné fejük felől leemelni a háztetőt.
– A doktor úrnál voltál?
– Voltam.
– Nem ad?
– Azt mondja: nincs.
Az asszony rátapad a fa derekára, mintha mindenképpen szeretne beleolvadni a maga külön világában élő teremtménybe, hogy olvasztaná fel a fa vérével saját vérét, s így, a nap elé szabadon nyújthatná életre ívelő lombkarjait.
Nagy István odább ténfergett és ráborult a sövénykerítésre, a szeme égett, mintha rég kihúnyt parazsak szítanák ki belőle a tűzet, fejét befúrta a délignyíló tarka virágai közé és felsírt görcsös, gyilkos zokogással. Mintha sírásával szeretné magából kigombolni agyonvert lelkét, sírt, szilajon, vadul. Sírt régen elföldelt parasztsírással.
A két fiú nyargalt keresztül az udvaron. Meztelen talpuk alatt hangos riadót vert az udvar, a kert ajtajánál lármázva tülekedtek, hogy melyik is ér ki a kertbe hamarabb?
Az asszony újra az urához lépett, iszonyodás facsarodott az arcára, ahogy mondta:
– Hát mondjad, Pista, estére már nem lesz a miénk ez a ház?
Az ember idegen mélységekből feltörő daccal válaszolt:
– Hát nem lesz!
– Mehetünk a szél alá ezekkel a gyerekekkel?
– Hát mehetünk!
Tán az utolsó könnye volt, ami újra elborította a szemét, de elborította.
– Jaj, fenntartó Isten, jaj, fenntartó Isten! – kiabált az asszony, szájára szorította kötője alját és berohant a házba.
A két gyerek csodálkozva nézett utána.
Dél felé úgy volt, hogy levett sapkával kiáll az udvar közepére, ahol legégetőbben perzsel a nap és imádkozik folyton, szakadatlan, amíg az Isten leszáll segíteni valami csudaképp. Persze, ha ő is segít magán… jaj, nagyon fogja kérni az urakat, vagy valami, de segíteni fog. Elmondja: hogy is? igen, nagyon szépen mondani fog valamit, hogy itt van az asszony meg a gyerekek… különösen a Palkó, a nagyobbik… aki olyan okos.
Hát így vívódott Nagy István, hol a tornácon, hol kint az udvar közepén. Az eresz felborzolt árnyéka már végighúzódott a csepegőn, Palkó, a nagyobbik fiú, az eperfa tetején tele torokkal harsogott egy verset bele a nyárba:
«Édesapa, édesanya,
Mondjátok meg, mi a haza?…»
A gyerek a verset az iskolából hozta nyílván, kicsi hangja messze járt már valahol a felső uccán, mikor egy kis forgószél kerekedett a kapunál és boszorkányos sietséggel száguldott keresztül az udvaron. Absólon, a kutya dühös ugatással ugrott a kapunak, s nyomban bedugta sapkáját az uccaajtón a kisbíró. Utána két-három úriember következett, duzzadt irattáskával a hónok alatt, mintha feneketlen mélységű irgalmatlanságot cipelnének benne.
– Maga Kaszás Nagy István? – kérdezte az egyik úr és a kutya elől bemenekült a tornácra.
– Én volnék, – válaszolt Nagy István, a hangjában benne volt a mai nap minden szomorúsága, minden reménykedése az urak iránt.
– Én a végrehajtó vagyok, – szólalt meg a másik úr – árverezni jöttünk, de ha valamit fizetni tud, bizonytalan időre elhalasztjuk a törvényes eljárást.
Már vad volt a szava és kemény, ahogy szembe nézett a végrehajtóval:
– De ha nem tudok…?
– Akkor jön maga is a községházához velünk, lefolytatjuk az árverést.
Újra összeesett, újra rimánkodó rongynak érezte magát:
– Kérem szépen, nagyságos urak, talán valamit tudnék… valamit tudnék tán…
Belekapaszkodott egy lehetetlen gondolatba, hogy hiszen képtelen dolog az, hogy azért vegyék el tőle a házat, amiért most, azonnal nincsen pénze… Nagy szívességgel, végtelen alázattal hívta be maga után az urakat a házba, hátha idők alatt történne még valami, hiszen annyi minden történik, amit nem is vár az ember…
Az asszony a sutnál sírt, a két gyerek sietve mászott le az perfáról és riadt lélekkel bújtak meg az ajtó mellett.
Az urak idegesen bontogatták kifelé irattáskáikat, a végrehajtó idegesen lapozgatott és sokára azt mondta:
– Na, háromszázhatvan pengő tőkekövetelés, ennek nyolcszázalékos kamata tizennyolc hónapról és a mai árverési költség megtérítése… mennyi pénzt tudna adni, hogy egyideig haladékot adjunk?
Nagy István idétlen mozdulattal nyujtotta előre két kezét, párszor szét is nyitotta ujjait, nehezen böffent ki torkán a szó:
– Most rögtön nincsen pénzem, de hát honnan is volna? De biztosítom a nagyságos urakat…
– Hát akkor minek tart bolonddá bennünket? – dohogott az egyik ügyvéd és gyorsan gombolta fel a kesztyűjét.
– Két gyerekem van, két szép fiam – és már a sírás marta újra a torkát, szembe nézett a dühösködő ügyvéddel, olyan kérő, rimánkodó szemmel, hogy a lelke mélyén arra gondolt titkon, hogy pusztán e könyörgő nézésért el fogják halasztani az árverést.
– Másnak is van gyereke, de azért fizet, – pattant fel dühösen a másik úr is.
– De kérlek, – kérlelte az ülve maradt végrehajtó, – hátha adnánk neki némi haladékot. Mit mondott a Bankod?
Az ügyvéd bosszúsan rázta a fejét, azt mondta:
– Nem lehet. Gyerünk, folytassuk le az árverést.
– Hát próbáljon adni valami pénzt, – szólt újra a másik, – de azért felállott, lassan indult el az asztal mellől.
Nagy István előtt egyszeribe piros színbe borult a világ, az urak apró, mozgó figurák lettek, olyat ordított, hogy az ablakban megimbolyodtak a muskátli levelek:
– Hát hun az istenbül vegyek pénzt, ha nincs, na, értik?
A felesége hangos jajgatáshoz fogott:
– Én uram Istenem, én uram Istenem…
Sírt fájdalmas jajszóval, rettenetesen.
A kisebbik fiú bömbölve futott oda hozzá, ölébe temette rémült arcát, a hangos jajveszékelés nem fért meg az alacsony szobában, kifolyt a pitvarba, az udvarra, az utcára. Az egyik ügyvéd bizonytalan remegéssel az ablakdeszkán heverő bibliát lapozgatta, csak épp azért, hogy ne nézzen arra, nem szerette látni a hasonló dolgokat.
– Í-íjj, az anyátok büdös mindenit, – acsarkodott a Nagy István lelkén egy bősz káromkodás, – ház kell nektek, ház? Az én házam?!…
A szeme vérbe fordult és izzadság lepte el az egész testét. Megvillant előtte a hajnalon látott balta éle, már röhögött, veszett, nehéz kuncogással, röhögött, hogy íme, csudát tesz az Isten, nem hiába rimánkodott ilyesvalamiért a mai napon…
– Tán a kaszát, – motyogott elvakult veszett dühvel, – de aztán újra felvillant előtte a balta, ahogy a hajnalon látta volt.
Rettentő markolással markolta meg a balta nyelét, mellén roppanásig feszültek a bordák, a mellében égett olthatatlan szomjjal egy nagy szomjúság. A szemöldökbe ütötte homlokát, ahogy visszalépett a házba és lihegett forró lihegéssel.
Az asszony és a gyerek által felkavart ricsajban nem vette észre senki, ahogy kilépett, azt se, ahogy hátra fogott baltával visszajött a házba. A nagyobbik fiú ragyogó szemmel bámult fel rá az ajtó mellől, ujjaival titkos ábrákat rajzolgatott az ajtófélre, csak úgy, gondolatra.
– Előbb leütöm, ezt, ezt a kövérebbet, – rándult meg borzalmas ösztönnel a karja.
Szeméből kilógott a pokol valamennyi lába, ahogy százéve megfagyott akarattal sorba nézegette áldozatait.
Mindez pillanat alatt volt az egész, de most a végrehajtó odalépett az ordítozó fiúcskához, simogatni kezdte a fejét csak ott, az anyja ölén. Vigasztalta és kihalászott mellénye zsebéből egy akkor forgalomba került új, csillogó kétfillérest, a fiú kezébe nyomta, megcsókolta hátul a tarkóját és azt mondta:
– De szép kis fiúcska! Ne sírj, lesz még apukádnak háza! Úgy-e gazda? Mi? Nem kell azonnal megijedni… Emberekkel van az ilyesmi. Úgy-e, szép új krajcárt adott a bácsi?
Még egyszer megsimogatta a fiút.
– Éppen ilyen fiam van nekem, – fordult oda büszkén a két ügyvédhez.
Nagy Istvánban nagy zuhogással omlottak össze valami láthatatlan falak, a gyomrában gyönge émelyedést érzett, fülében visítva zúgott a vére, de lelankadt már a karja, de gyöngén állott a kezében a balta…
– Ni-ni! – fagyott az arcára egy vékony vigyorgás, – milyen szép új krajcár…
Aztán réveteg szemmel felesége ölét nézte, ahogy átviharzott újra és újra rajta a sírás.
– Na ne sírjon! – lépett az asszonyhoz a dühösebbik ügyvéd, – a Bankom nevében adok még az urának hat hónap haladékot.
Csak akkor állt a haja az ég felé, mikor távozóban megpillantotta Nagy István kezében a hátrafogott baltát.
– Biblia, – tácoltak el az udvaron előtt az előbb látott betűk és hangos szívdobogással sietett ki az utcára, legelől.
Absólon, a kutya dühös ugatással ugrott a kapunak, Nagy István pedig végig feküdt a padkán, fia az új krajcárt mutogatta a bátyjának az ablak eránt. Fejét lehajtotta felesége ölébe és menten átölelte lelkét egy nagy-nagy nyugodalom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me