FELHIVÁS AZ ISMERETLEN MAGYAR KÖLTŐKHÖZ

Full text search

FELHIVÁS AZ ISMERETLEN MAGYAR KÖLTŐKHÖZ
Azokhoz a költőkhöz fordulunk, akiknek még soha egyetlen költői alkotásuk sem került a nagy nyilvánosság elé. Arra kérjük őket, küldjék be néhány versüket a Nyugat szerkesztőségébe. Legfeljebb ötöt. Azt az ötöt, melyet vágyaikra, lelkivilágukra és társadalmi helyzetükre legjellemzőbbnek tartanak.
Egy korszak széles tömegeinek a költészetről való felfogását, a költészet rendeltétéséről és fölhasználásáról való hitét, szóval költői lelkületét nemcsak az ismert költők művei tárják föl. Rajtuk kívül jelentékeny azoknak a száma, akik a nép közt elvegyülve ismeretlenül, de nem kevesebb lelkesedéssel áldoznak a verselésnek, akik ellenállhatatlan lelkiszükségből és legtöbbször csak sajátmaguknak írnak. A tömegekben élő érzéseket ők fejezik ki gyakran hívebben a nagy és hírneves költőknél, akiket úttörő egyéniségük könnyen magányos utakra von.
Külföldi irodalmakban is eredményes kísérletek történtek annak kiderítésére, minő kép él a tömegek lelkében a költészetről, mik azok az érzelmek, melyek majdnem minden emberben a költészet húrját egyszer-egyszer megpendítik, mik azok a költői formák és dallamok, amelyek bennük zengenek.
A Nyugat, mikor az ismeretlen költőkhöz fordul, még nagyobb célt tűz ki maga elé. Az ismeretlen költők költészetében nemcsak és nem is elsősorban irodalmat lát. Mikor ezt a költészetet napvilágra hozza, nem csupán az irodalom lélektanára akar fényt vetni. Az ismeretlen magyar költő lelke sokkal kevésbé gyökerezik az irodalomban és formáiban, mint például a franciáé. Annál inkább gyökerezik a magyar életben, amelynek érzései, bajai és vágyai óhatatlanul belopóznak versébe, még akkor is, ha az a vers nem irodalmi remekmű, s néha tán jobban, mint akkor, ha remekmű. Ezért fordulunk Magyarország ismeretlen költőihez, akik a költészetet nem hivatásuknak, de mégis lelkük kifejezőjének érzik. Verseik között bizonnyal lesznek olyanok, melyek az irodalom szakértőjének is örömmel és meglepetéssel szolgálnak. De a cél, mely előttünk áll, nem tisztán irodalmi. Úgy hisszük, a versekből s a hozzájuk csatolt életrajzokból a magyar életnek és társadalomnak olyan lírai képe alakulhat ki, amely érdemessé teszi munkánkat.
Tehát nem irodalmi pályázatot hirdetünk; nem is tűzünk ki semmiféle pályadíjat. A költőktől pedig nemcsak verseiket kérjük, hanem rövid, legfeljebb egy Nyugat-oldalra terjedő életrajukat is, koruk és foglalkozásuk jelzésével.
A kiválasztott verseket az életrajzokkal együtt a Nyugat-ban sorozatosan fogjuk leközölni.
A kéziratok beküldésének határideje 1933 december 1.
A bírálóbizottság tagjai:
Babits Mihály Gellért Oszkár Illyés Gyula Kosztolányi Dezső Schöpflin Aladár Török Sophie

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me