GÖRÖG ILONA: SZILÁRDKA

Full text search

GÖRÖG ILONA: SZILÁRDKA
Füst Milánnak
– Ha megiszod szépen a tejecskét, akkor a kis Jézus nagyon fog szeretni téged. Na, idd meg szépen, Szilárdka.
A gyerek fölnézett az apácára. Nem mozdult.
– Buta, – gondolta. – Mit beszél? Buta.
Az anyjára gondolt, az örökké izgatott, örökké heves és türelmetlen anyjára, aki egy pillanatig se türte a valóság bárminemü szépítését vagy eltusolását.
De mi a valóság? Ő nem tudja. Még kicsi. Csak nyolc éves és mellhártyagyulladása van. Ez a nagy apáca, a bő, kék szoknyájában, a sötétebb kék kötényével olyan szép. Jó volna, ha mindig mellette maradhatna. Egy pillanatra arra gondolt, hátha meghal az édesanyja s az apáca magához veszi őt. Szerette volna most szorosan átölelni nyakát, ölébe bujni és meginni a tejet. De megint az anyja jutott az eszébe, s egyszerre átvállalta annak minden kellemeset elhárító bizalmatlanságát.
Mozdulatlanul feküdt a kórházi ágyon. Sovány volt. Két füle elállt. Ótvaros koponyája átszürkült a nullás géppel nyírt fekete hajtövek közül. Szeme gyulladt, vörös volt. Feje nagy és hosszúkás, arca kicsike és lapos s noha még csak nyolc esztendős volt, sovány karján hosszú, fekete szőrök mutatkoztak. Álla és orra csaknem összeért.
Az orvos belépett a kórterembe, két fiatalabb orvos kíséretében.
– Főorvos úr kérem, a Szilárdka rossz fiú, – negélyeskedett a kedves nővér – nem akarja meginni a tejecskét. Mondtam neki, hogy nem fogja szeretni a Jézuska.
Az orvos a gyerekre pillantott.
Az hozzáférhetetlen zártsággal, ellenségesen feküdt az ágyán.
– Hagyjanak neki békét – gondolta. – Ne komédiázzanak. Mit bánnak úgy vele, mint valami kisbabával?
Az orvos felültette a gyereket, nyomkodta sovány bordáit, tapintotta érlökését.
– Nézd, Szilárdka, mondok én neked valamit – szólt. – Ahány pohár tejet megiszol, annyi tízfillérest kapsz tőlem. Minden pohár tejért tíz fillért. Áll az alku?
A zsebébe nyúlt.
– Kedves nővér, itt egy pengő, váltsa föl és Szilárdkának minden pohár tejért, amit megiszik, tíz fillért ad, az én költségemre.
Néhány beteg fiúcska a közeli ágyakban felült s cinkosan mosolygott az orvosra.
Csak a kedves nővér vonta kissé összébb a száját, szigorúan. Ő nem helyeselte ezt a módszert.
Átvette a pengőt és odatartotta Szilárdka fölé, úgy ahogyan a rendelt orvosságokat, amelyekben voltakép nem hitt.
Szilárdka nem szerette a tejet. Most, hogy beteg volt, különösen undorodott tőle. Bádogízűnek érezte. De amikor az orvos kiment, szó nélkül, egy hajtásra kiitta a feléje nyujtott poharat s azontúl is engedelmesen megivott minden pohár tejet, melyet az apáca adott neki.
Hogy a tíz fillérekért tette-e, vagy az apáca kedvéért, vagy mert már unta és szégyelte a körülötte zajló vitát, ez nem volt egészen tisztázva. Szilárdka őszintén szerette a pénzt. Az anyja sohasem adott neki s ő sokszor ábrándozott már arról, hogy egyszer majd sok pénze lesz.
Négy tízfillérese volt már Szilárdkának, amikor másnap délután az édesanyja meglátogatta.
– Mit szorongatsz a kezedben? – kérdezte az anyja gyanakvó ingerültséggel.
A gyerek kinyitotta markát. Az anyja pedig kikaparta belőle a négy darab tízfillérest. Szilárdka szája elgörbült s a szemébe könny futott, de nem szólt.
Amikor a kedvesnővér az ozsonnatejjel fölébe hajolt, legszívesebben kiütötte volna a kezéből. Ordítani, rúgni, harapni akart.
Az apáca megsimogatta a gyerek arcát, csak aztán nyujtotta felé a tízfillérest. Szilárdka fölhajtotta a tejet. Néhányat még nyelt utána a levegőből is, nehogy visszaöklődje.
A hat darab tízfillérest, melyet még kapott, egyenként maga alá rakta a lepedőre. Sovány kis testével rajta feküdt. A testével védte. Ugy vigyázott pénzére, hogy szinte nem is volt más gondolata, csupán ez. Mint valami kis őr a vártán, görcsösen ráirányította minden figyelmét. Amikor azonban a pengő elfogyott, több tízfillérest nem adtak neki. Várta, de nem kapott többet.
Lassan föllábadt s bár sápadt volt és gyönge, azt mondták, már nem beteg, hazamehet a kórházból.
Az anyja aznap nem jöhetett be érte.
Szilárdkát megfürösztötték, a ruhatárból kihozták bugyorba kötött vastagszövetű, lötyögő ruháját, szemellenzős sapkáját. Felöltözködött. Utnak engedték.
Gyönge, vékony lába meg-megbicsaklott, amint a korlátot fogva lefelé lépegetett a lépcsőn. A kedvesnővértől el se köszönhetett, mert ünnepnap volt s az tovább maradt a kápolnában, mint rendesen. Szilárdka kilépett a kapun. A kapus se kérdezett tőle semmit.
Egy kicsit fájt a feje meg a lába. Köhögött is még néha-néha. Csipás, leragadt szeme égett a napfényben.
A fal mellett lassan lépegetett. Kezében szorongatta a hat darab tízfillérest. Szeretett volna visszamenni a kórházba, visszafeküdni az ágyba és tovább, örökké őrizni a pénzét.
Ha haza viszi, megint csak elszedik tőle. Mit csináljon vele? – töprengett. Magában dühös, csúnya szavakat mondogatott.
Lassan ment.
Egy templomból orgonaszó és ének hallatszott ki a csöndes, elhagyatott utcába. A templom lépcsőin bő kékszoknyás falusi asszonyok ültek. Tavaszi barkát árultak.
A gyerek megbűvölve nézte a ráncos, bő szoknyákat s a bársony bogyós ágacskákat, a templom lépcsőin. Látta, hogy emberek jönnek-mennek és vásárolnak belőle.
Egy darabig állt ott, aztán az egyik asszony elé lépett, kinyitotta a kis markát, szótlanul, mint a kórházban az édesanyjának. Hat darab tízfilléres csillogott benne. Az asszony kivette a pénzt s egy jókora csomó barkát tett Szilárdka karjába.
Szilárdka sokáig nézte az ágakat, előbb egy ujjával hozzányúlt egy cicás, puha bogyóhoz, aztán letörte és szájába tette. Sorra tördelni kezdte a gubókat az ágakról. Egyenként rakta őket a szájába. Könnyeivel együtt rágta és nyelte a fanyar-kesernyés barkaszemeket. Amikor már mind megette, a csupasz ágakat óvatosan letette egy fal tövébe. Aztán lélekzett egyet és leszegett fővel ballagott a házuk kapuja felé.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me