ÁRKÁDIA

Full text search

ÁRKÁDIA
Irodalom és földrajz. «Az 1924. év végén [Reymont] egészsége helyreállítása céljából Nizzába utazott. Az olasz Riviera szelíd klimája felüdítette a megrongált szervezetet… A Nobeldíjasok antológiajából.
*
Irodalom és üzlet. «Negyvenéves korára meghódította az angol amerikai és középeurópai piacot.» (Nem egy amerikai gyárosról, hanem egy Nobel-díjasról van szó. U. ott.)
*
Irodalom és népiesség. «Költészetének minden sorából a dalarnai sötét fenyvesek, a termékeny völgyek és a hangosan csobogó, gyorsvízű patakok friss levegője áramlik felénk.»
Például (két lappal odébb) :
«Ó sápadt ifjuság, hogy rázza vékony
bokád a szaxofonos őrület!
Egy nemzedék zaklatja sírhatnékom –
itt majd mindenki hasonszőrű lett.» (U. ott.)
*
Ki a dilettáns? (Egy báró-írónőnk meghatározása.)
«… dilettáns volnék? Amerikában igen sok pénzt kerestem az irásaimmal, akinek az írásait pedig Amerikában megfizetik… de ettől függetlenül: sajnálom, a legkisebb mértékben sem érzem magam annak.» (A Színházi Élet karácsonyi számából.) (Vagyis, hogyha jól értjük: nem lehet dilettáns az az író, aki 1. pénzt keres az írásaival és 2. aki nem érzi magát annak!)
*
Az író mindjárt példákon mutatja meg, hogy mi is az a forma:
«És a közhely lelki értelemben mindig a gyeplő eleresztését is jelenti. Csoda-é, hogy a lovak puha markot érezvén maguk mögött, a harcból gyakran a kispolgári szentimentatizmus poros útjára szaladnak?» (Független Szemle; Radnóti Miklós, Jegyzetek a formáról és a világszemléletről.)
*
Mikor valakit egy oly ártatlan szócska, mint az «íz» olyan messzire elvisz, hogy olyan nagyokat mond, mint a messziről jött ember:
«Persziflázs-íz legfeljebb úgy kerül a regénymasszába, hogy az író nem tagadta meg saját ínyének fanyarságát, amikor komoly regényszakács létére az automatabüfék olcsó irodalmi étkeinek megfelelően gyúrt, formált, sütött valamit…» (Független Szemle, Körmendi Zoltán: Sigurd Koel, Szerelem a strandon.)
*
Ki tud róla?
«Adynak van egy kísérteties verse az Elsüllyedt Lovasról…» (Magyar Kultúra, Ijjas Antal: Tormay Cecile, A túlsó parton.)
*
«A klinika misztikus épületében életek és halálok vannak szőnyegen minden pillanatban…» (Magyar Kultúra, Film-szemle.)
*
Mi tetszik a mai szemléletű kritikusnak? (Magyar Kultúra, Színházi Szemle):
«Sikerült az a jelenet, mikor a mesebeli gazdagság napsugarában sütkérező Hajnalka Péter előtt kölcsönért rimánkodik a szívtelen vezérigazgató és Hajnalka Péter szívesen ád volt főnökének százezreket, csak – helyezze vissza őt a régi hivatalába, ahol boldog volt a havi 130 pengőjével… Finoman megérzett, egyszerű költőiséggel megírt jelenet ez.»
*
Egy folyóirat beharangozója. – «A dalnak vagyunk szerelmesei, s jövünk, hogy e mellett hitet tegyünk. Dalért születünk, magyar muzsikáért, magyar szivekért, hol otthon van a nóta.» (Muzsika, Introduction cimű cikk.)
Ugyanebből a cikkből;
«A dalért jövünk (Érte? Talán el akarják vinni?), a muzsikáért. És jövünk azokért, kiknek szíve fogékony a dalra. Nagyváros zajában gépzakatolásban, idegek harcában, pihenésre vágyók, üdülésre várók, csendesség keresők barátai leszünk.» Továbbá: «Lapunk elszáll, szerte vidékre, kis fehér házakba,… Kopog az ablakon…» Még tovább: «S ha fönn áll már a magyar dalnak vára, büszkén, nem lesz elfeledve, kik hordták a téglát…» (Zene: Maga régen el lesz temetve, Csak általam nem felejtve.»)
*
Ha semmi hiba nincs a kréta körül, akkor nem érdektelen, hogy:
«R. Brun hat hónapon át megfigyelte, hogy egy hangya fészektársaival szemben ellenségesen viselkedik. A többi egyedek erre kiközösítették, idegennek tekintették és visszahúzódtak tőle. Mint megállapították, az antiszociálisan viselkedő hangya a jobb elülső lábára béna volt és jobboldali agydaganata volt.» (Ujság; intervjú az eugenikáról dr. Benedek Lászlóval.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me