ILLÉS ENDRE: ESZTERGOMI LÉLEK • Révész Béla könyve

Full text search

ILLÉS ENDRE: ESZTERGOMI LÉLEK •
Révész Béla könyve
A felidézett ifjúság – a keleti mesék bűvös palackból szabaduló dzsinnjeinek szilajságával – nagyon kevéssé tűr meg bármiféle korlátot, nyűgöt, formát. Inkább hőfok, mint anyag. Inkább érzés, mint történet. Előbb lángbaborítja, azután felrobbantja a nehezen vállalt műfajt. Révész Béla ifjúság-könyve, az Esztergomi lélek is ilyen műfajfeszítő áradás. De Révésznél nemcsak a műfaj, hanem maga a felkísértő ifjúság is – szétrobbant világ. Külön cserepekben, külön gyorsulással széthulló egykori valóság. Mint a magasba lőtt rakéta szikrázva és kigyúlva viszahulló ezer darabja.
Keménykalapos, sápadt kispapok végevárhatatlan sora kanyarog a hegyre… örökös harangzúgás… a Duna felett királyian áll a Bazilika… hajlanak a fák a szigeten, barka, virág porzik a tavaszban… fényt lövellő káprázatból bíboros kehely hasad ki, s benne egy fehér ember, a papi város büszke valóság-legendája, a csizmadia fia, bíborban… kisgyerekek fecskeraja a mennyei hintán, a megkonduló harangok himbálózó kötélen… templomok sziluettjei, s mögöttük a barokk, a reneszánsz orgonál… a prímáskert vakító felgyúlása… nyomott mellékuccák lidércnyomásos figurái… érzések, illatok, hangok lassú füstszállása…
De nincs központi mag, hiányzik minden vonzás, amely összetartaná az álomvilág szétszóródó csillagjait. Minden figura – elzuhanás. Minden kompoziciós törekvés – bonyolult állványrendszer összeomlása. Tér és anyag helyett: egymásfelé fordított tükrök villantják egymásba egy széthulló világ képeit. És e tükörképek irrealitása között időfelettivé válik az idő is, – kifényesedve, meghalványodva emlékek keringenek a felállított tükörrendszerben.
*
Révész Béla erőfeszítése, ahogyan a tollát vezeti, egy régi alulmaradás fájó emlékét és új stíluskeresés bizonytalan tapogatózásait őrzi.
Alulmaradást minden valósággal, minden realitással, mindenfajta történettel szemben. Lángolóbban, hívebben alig kívánta valaki idézni a naturát, az életet, mint a Proletárok írója. S ami a fényképezőgépnek és a fényképezés módszerével dolgozóknak oly könnyen sikerült – Révész Béla kezéből kihullt. A megidézett valóság nem jelentkezett a legszigorúbb idézésre sem, – a leírt szó nem vált élő hanggá; figurák és történet agyaglábakon mozogtak. Az író Zola világát szerette volna felépíteni magyar földön, itthoni sorsokból, – monumentálissá és döbbenetté fokozni nagy tömegek életét, mellékuccák pinceoduinak rémségeit, vergődő és lebukó emberek lázadását, az alkoholt, a pénzt, a betegségeket, s mindezek fölé kifeszíteni, mint a megváltást, Pascal orvos szocializmussá ért optimista hitvallását. Zolai elszánás vezette a borzalmak feltárásában, s zolai Révész romantikus lendülete is. De a nagy lélekzetekből csak hosszabb-rövidebb novellákra futotta, s ezekben az irásokban is, a gyufagyár Autodafé-jában, vagy a tüdőbaj borzalmait kiteregető Vörös nyúl-ban, a Gépszedők-ben, A csörömpölő gonosz-ban, a kezdet ismert Révész-novelláiban éppen a valóság vált valószínűtlenné, a figurák nem teljesedtek kollektív sorssá, de még egyéni életté sem; a sok borzalom panoktikumi viasz-halmozás lett, az író s a művész jelenlétét csak az anyagtalan felfokozás, a szavakat áttüzesítő fehér izzás jelezte.
Révész Béla rájött, mert rá kellett jönnie: eszközei nem alkalmasak a valóság kiformálására, történetek szövésére, figurák mozgatására. Nem naturalista író ő, de avant-gardista, a századeleji modernség szellemében. Következő írásaiban a hiányokat és fogyatkozásokat erényekké igyekszik átváltani, – és később a Miniatürökben már felszaggatja, szétfeszíti és elejti a valóságot, az embereket érzésekké komprimálja, a mesét belső ritmus helyettesíti. Írásművészete társadalmi forradalmasítás helyett mindinkább stílusforradalommá válik. Szókincsének jelentős, s ma már kissé avuló része – az Ady-szókincs. Írásainak profilja egyre egyénibb, mindenki mástól elkülönülőbb, s éppen ez a túlzott egyéniség, a sokszor fárasztó elkülönülés a fiatal Nyugat forradalmának első vonalába emeli.
Révész Béla megtalálta útját.
De ez a második út kissé a kényszerűség útja is. Coriolánusi átpártolás, – mély benne a régi alulmaradás sajgása, sok a túlzás és sokszor akart, erőszakolt, megcsinált minden heves szembefordulás. Ezen az úton Révész mindenesetre eljutott olyan területre, olyan anyagformáláshoz, olyan eszközökhöz, amik erősen különböztek mindattól, amit társai jelentettek, – stílusa, modora, ővrje életére szervült csigaház lett.
Valahogy úgy szigetelődnek el a Révész-írások az újabb magyar irodalomban, ahogyan Oroszország zárta ki magát az európai vérkeringésből, – szélesebb nyomtávval. Szándékosan és akartan szélesebb itt a szavak és a valóság között a spácium, mint mindenki másnál. Más vonatok futnak ezen a területen, más a mondatok lejtése, ritmusa. Aki ideér, annak át kell szállnia más kocsikba, más szavakba, más érzésekbe. S vagy megtörténik az olvasónak ez az átalakulása, és ekkor szabaddá válik a további út, – vagy sínek helyett talpfákon döcöghetünk, kínosan és nehezen, míg vissza nem fordulunk.
De ez a kényszerű átszállás az írót még jobban köti, mint az olvasót. Roppant és szinte leküzdhetetlen nehézség mindent átformálni a stílus és a valóság más távjára, s ha ezen a szélesebb nyomtávú területen egyetlen szó is kívülről, a «határon túlról» fut be, – rögtön döccen a mondat, megbillen az egyensúly, rikít a jelző, s felborul ennek az irreális világnak valóság-illuziója, hitele. Hogy bármely valóság révészi valósággá váljék, ahhoz hatalmas orkeszternek kell állandóan zengenie. Az örökös orkeszter-zúgásba azonban menthetetlenül belefájdul a fejünk.
*
Az Újra és mindig volt néhány éve Révész Béla utolsó elbeszélőkötete. Az azóta eltelt idő alatt még jobban eloldotta magát minden valóságtól, történettől, figurától. Még fontosabb lett számára a szó, – az írás kifejezésbeli bonyodalmak felé hajtja képzelődését, a forma minduntalan megszegi «a históriát». Az új kötet, az Esztergomi lélek, ennek a parttalanságnak jegyében indul: rejtelmeket lebegtet körülötte a világ, – vallja bevezető sorokban Révész Béla, – történetüket nem tudja, csak az érzést őrzi, amivel ocsudott.
Emlékezések, érzések lassú ködvonulása a könyv, – még felépítésében is az. Az emlékezés ömölve áradó, arcokat, vonalakat feloldó szürke gomolygása néha megszakad, pillanatokra felvillan egy-egy tisztább táj, azután a továbbvonuló köd megint felissza az élesebb színeket, végleg elmossa a képet.
A történés itt is az a veszedelmes szirt, amelyet a betűk bizonytalan hullámzásán óvatosan elkerül a multakra emlékező hajós, vagy féligbontott vitorlákkal tapogatózik a zátonyok között. A fellobbant vállalkozómerészség néhányszor mégis nekiviszi a szikláknak
Az Esztergomi lélekben Révész Béla – jobban, mint előző köteteiben – valóság és történés helyett az emlék-keltette érzés atomokra bontott kifejezésére törekszik.
Kifejeződést kívánó érzése az a magas hő, amely elolvasztja saját vezetékét. Az a roppant feszültségű villamosáram, amely sokszor túlerővel rohan a világító körtébe. Szemvakító fehérséggel izzanak fel minduntalan a szavak, de hamarosan ki is lobbannak, percenként megoldvadnak, elégnek a túlterheléstől, a roppant feszültségben. És ekkor a stílus már nem vakít, ellenkezőleg, fénytelen és kihunyt. A modorosság kényszerű interregumai ezek az elsötétülések, – Révész megtalált, felizzott, ritka képeinek, közléseinek drága ára. A sisteregve ömlő láva kihül, – s nincs hajlíthatatlanabb, ridegebb, felhasználhatatlanabb anyag ennél a megmerevedett tömegnél.
És nemcsak nehézkes, megcsomósodott szótorlaszok teszik nehezen járhatóvá Révész írásainak szorosait és hágóit. A szótorlaszok magukban még mindig eltakaríthatók, – a kapaszkodók fölöslegesen fárasztó meredekje azonban a táj lelkéhez, geológiájához tartozik.
Színek és zene határolják bizonyos pontokon Révész prózáját, – s az író e két terület felé sarkalja valami prometheusi heroizmusra szavait. Miért ne sikerülhetne egyszer a muzsika halhatatlan tüzéből legalább egy lobbanásnyit átlehelni a próza agyagtestébe? S miért ne lehetne szavakat ecset hegyére venni?
A cél nem a legmagasabb.
S noha a kísérlet nem oly sikeres, mint a keselyüktől mart hősé volt, aki mégis csak lehozta az égi tüzet, – mert Révész erőfeszítése nem lobbantja fel az áhított muzsikát, – bűnhődése mégis ugyanaz. A megvalósíthatatlan zenei és szín-törekvések nagyon sok törmelékkel, erőlködéssel, kifáradással járnak, s Révészt és könyveit ez az írásművészet határait sértő sokatakarás végül is eloldozhatatlanul az egyre nagyobb törmelék-halomhoz láncolja. Seregnyi írás után, melyek megjelenésük idején hol kibogozhatatlanul csomósak voltak, hol tisztulást igértek, évtizedes erőfeszítések csúcsán a megtett útra visszatekintő kötet, az Esztergomi lélek: beszámoló is, eredmény is, zsákucca is.
Zsákucca. Mert ez a forró vallomás valaminek a berekesztése. Itt már nem lehet tovább menni. Az állóvíz tükre alatt csak az iszap emelkedhetik egyre magasabbra.
De eredmény is. Mert a tökéletesség megközelítésének ritka perceiben, ha nem is válik hanggá és színné a Révész-írás, sorsok idézőjévé, aminek írója szánta, ha nem is vet le minden földit és testit, aminek kifejezésével egykor nem tudott megbírkózni, s amelytől útja ma tudatosan, s talán már tudattalanul is minél messzebbre vezet, – a gondolat és a szó egymáshoz közeledésének forró perceiben Révésznek sikerül egy súlyos, komplikált és hármas zenei, szin- és szó-fonat illuzióját kelteni. A «megszőtt emlék» néha Esztergom sok harangjának zúgását, néha színek, illatok, fény keveredését, máskor elferdült lelkek minden testiségtől szinte teljesen megfosztott rezdüléseit idézi, – zavartalan harmóniákban, s elég különös és ritka módon. Révész prózája a hármas fonatnak mindig csak a szó-ágát emeli valósággá a teljesség bizonytalanul lebegő illuziójából, – s ez a szó-ág a láthatatlan egész mondatnak néha valóban állítmánya, vagy alanya, legtöbbször azonban csak jelzője, sokszor felkiáltójele, vagy kötőszava. De mindig érezteti: színből és zenéből mi marad el előle és mögüle. Ennek nyomait őrzi a sok írásjel, a mondatok megszakadása, a folytonosságbeli törések, a kihagyások, – a lélekzetvételek oly gyakori szünetei, amelyek alatt csak a szív dobog.
*
Az emlék járása könnyű, mint a felhőké. A multból visszatérő árnyak minden éjszakával többen lesznek. Csak a szavak megválogatása örökös gond és kétely. A hangzások kötése fenyeget alattomos szakadékokkal, a részek egymáshoz illesztése akasztja el a zavartalan ömlést.
Különös rendelés és sors: Révész Béla a legnagyobb súlyokat görgető magyar író. Nem mintha az emberi lét és a magyar élet legnagyobb problémáival bírkóznék, – egyszerűen a szó és a mondanivaló tragikus Midas királya ő. Minden, amihez nyúl: az ő kezében mázsás súllyá változik. Könnyed iskolai emlék, egy matematikai leckemondás régi viszontagsága, vagy más felelőtlen írói játék: egy mit sem sejtő párizsi házaspár sorsának önkényes továbbszövése, – másnál könnyű tollrajz, nála wagneri orkeszter dörgése, orgonazúgás és harsonaszó, szívszorongásos, halálos álom, torokbafúlt, kikivánkozó sikoly, vizió hatalmas ködfüggöny előtt.
Állandóan szikladarabokat görget fölfelé meredek lejtőkön, – s a mázsás súlyok néha már az indulásnál, néha a csúcs előtt rettentő robajjal hullnak vissza. Az Esztergomi lélek is hangos e visszarobajló mázsáktól, – a dobogókői ének, a Bastille-melletti kis bolt, a hídon talált kabát, a menedékházi öregek története három-négy ilyen nekifeszülés s ugyanannyi visszahullás.
De itt a prímáskert káprázata, az utakon őgyelgő két öreggel, itt a Péterke ködös-véres viziója, azután a kispapi keménykalapok menete Esztergom utcáin, vagy a Julis cseléd távozása és a mese születése egy kisgyerek lelkében, – ezek az írások Révész diadalai, a veszedelmesen meg-megingó, kényszerű midasi súlyok sikeres felgörgetése a csúcsra.
És ezek a diadalmasan csúcsra ért, legjobb négy-öt oldalak villantják meg legtisztábban Révész Béla írásainak tragikus bonyolódottságát, vállalkozásának nehézségeit és kilátástalanságát. Írásaiban évek óta úgy igyekszi szabadulni az élet megvívhatatlan és megformálhatatlan nyersanyagától, a keményebbvonalú figuráktól, hogy minden realitást gőzzé, köddé, párává, káprázattá forral, a súlyos fémeket cseppfolyós oldatokká hevíti, figuráit indulatokká és megfoghatatlanul imbolygó sziluettekké spiritualizálja, – színtjátszva, felforrva, zúgva, összezsúfolva kavarog azután együtt minden, ízek, szavak, hangok egymásba ömlenek, – s ez a fehér-izzás, ez a villogás, ez a káprázat formát és tartalmat az olvasóban nyer csak megint, mint a vízbe öntött, olvadt ólom.
Milyen szeszélyes formába ugrik a hidegebb közegben az izzásig hevített érzés? – ezt a titokzatos folyamatot a különböző anyagok kiszámíthatatlan és követhetetlen törvényei szabják meg Révész aggodalmas szó-válogatása, nyugtalan mondatfaragása, minden érzésének füstölésig felcsavart lángja e kiszámíthatatlanság titkára tör, – de némi rezignációval lankadtan tudja és panaszolja: az áhitat pátoszát, az orgonazúgást a mondat mögött csak az író tudja, – és mélyebb piktúra van a szó mögött, mint amilyet és amennyit az láttatni enged.
*
Igazi műfaja, s az Esztergomi lélek legjobb darabjai: nem történetbonyolítások, – itt alulmarad; nem figurák portretizálása, – ehhez szétfolyó és túlrészletező; de megnemesedik imbolygó, ködös, különösrajzú képek laza egymáshozillesztésében.
Vizek, felhők, madarak, fák szavával, üzenetével, páráival átitatott képek ezek, olyan lassúmozgásúak, mint a csendesebb vizeken úszó tutajok. Egy-egy mondat köti csak össze ezeket a képeket, mint egyetlen szál átvetett deszka a szélesebb folyókon egymáshoz ütődő tutajokat, amelyek rögtön oldódnak is egymástól, s már távolodnak is más irányokba, elhúznak új partok, új tájak felé… Egy-egy mondat imbolygó pallóján vonul át egyik képből a másikba a történet megszakítatlansága, – s Révész Béla itt a legegyenletesebb, legmélyebb, legtisztább, – mint például annak az esztergomi napnak a leírásában, amely egy kisgyerek álmodozásában súrolja egy zsidó kántor különös figuráját, – a dunaparti bokrokból énekhangok madárcsapatát rebbenti fel, – csodának érezteti a pesti hajó harangzúgásos érkezését, – egy lány fantómját üldözzük egy fülledt délutánon, – s végül halljuk a kisfiú meglódult szívének ég felé kiáltását a templomkóruson, az esti Mi adir-ban.
Ezeknek a képeknek könnyű láz-szédülete, az írás tisztasága és kristályossága, a mázsás súlyoktól való szabadulás, a kényszeredetten zengő orkeszter helyett egyetlen szál hegedű egyszerű hangja: itt megadatott Révész Bélának.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me