Kardos László: AZ ÚR ESZTENDEJE • K. H. Waggerl regénye – Franklin

Full text search

Kardos László: AZ ÚR ESZTENDEJE
K. H. Waggerl regénye – Franklin
Szép könyv. Egy kis osztrák falunak egy esztendejét írja le, együgyű parasztok együgyű életét. De nem a mi parasztregényeink módjára, amelyeket többnyire két irányban feszít a becsvágy, tudniillik vagy a naturális festés mentül vadabb nyereségét hajszolják telhetetlenül, vagy az «őserő» misztikumát emelik mentül magasabb egekbe. Waggerl könyve bonyolultabb művészet terméke. A hangja rokon a tündérmesékével. A falu és a regény középpontjában a templom áll, melynek tornyából derűs és szelíd harangszó árad. Csodálatos templom ez és csodálatos a plébánosa. Ütött-kopott, avas «jószág» mind a kettő, eljárt már fölöttük az idő, tekintélyük se sok, és mégis uralkodnak a falucskán valami ártatlan, mély és atyafiságos sugárzással. Ez a falucska pedig mintha örökké titkos forrású, kedves fényekben fürdenék. A szegénység itt ájtatos mosollyal tűri napjait, a tudatlanság megszépül a jóság ragyogásában, s ami kínos és rossz akad e kis községben, azon is az engesztelő humor csillámai reszketnek.
De senkise gondoljon a Móricz Zsigmond előtti magyar falurajzok vasárnapias, cukros-mázos idilljeire. A Waggerl írását ép az emeli magasra, hogy e tündéri faluképbe szörnyű bűnök és rettegések szálait is bele tudja szőni. Egy galád nap mesterkedései, paráznaság és gyilkosság, gonoszság és nyomor minden megvan ebben a könyvben, ami «naturális», ami az élet teljes képéhez hozzá tartozik, ámde s itt sarkallik a siker az író szeme olyan varázsgomolyba látja össze a jót és a rosszat, hogy végül mintha Andersen-mesét hallgattunk volna. Édesnek és tragikusnak ritka vegyülete ez a könyv.
De engem legjobban a regénynek, hogy úgy mondjam, «vallásos alaphangja» fogott meg. Idézőjelet kell használnom, mert ez a hang nem az igazi hívő hangja. Ez az író nem vallásos, csak mélységesen élvezi a mások vallásosságát. Forróság önti el a szívét a térdre boruló paraszt láttára s a faragatlan, öreg plébános goromba ácsolású mondatai át meg átjárják a lelkét. Fölény és áhitat, gúny és szeretet, szkepszis és titkolt hitre-vágyás színezi ezt a hangot igen-igen vonzóvá. Waggerl egyéb műveit nem ismerem, de ezen az egy könyvén át is érzem, hogy kemény és gazdag tehetség.
S ne maradjon dícséretlenül Révay József szép fordítása sem.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me