Kósa János: EGY POLGÁR CENTENÁRIUMA • Grünwald Béla emlékezete

Full text search

Kósa János: EGY POLGÁR CENTENÁRIUMA
Grünwald Béla emlékezete
Egy hivatalnok életét megírni – érdektelen feladat, amit még a lexikonok évszámadatai sem varázsolhatnak élvezetessé. Grünwald Béla is csak bürokrata volt: tizenegy évig Zólyom megyét vezette, s utána tizenhárom évig vágyakozott, hogy ismét hivatalnok lehessen. De érdekes a halála, majdnem regény, és érdekes a gondolkodása, majdnem filozófia. Ez a kettő kiemeli kora Magyarországából, és amikor az "új" és "régi" jelzők már időszerűtlenné avulnak az idő folyásában, a név még mindig fennlebeg, mint egy történelmi korszak történelmi alakjáé.
Polgárnak indult, és történelemmé vált: magyar földön ez ritka sors. Ahol a polgárok életútja annyira kimért, mint a kiegyezés Magyarországában volt, nehéz sors ilyen távolságot befutni. A nehézség nagyobb volt, mint ami a lélek számára a természettől kiszabott testi erő: ezért kellett elbuknia. A pálya megindult, de abbamaradt, kifejletéhez el nem érkezhetett; a vágyak és a tervek elpusztultak a valósággal vívott csatájukban.
Születésénél fogva hátránnyal indult céljai felé. Polgárcsaládból származott, de nem abból a magasra emelkedett, meggazdagodott német polgárságból, amely a rendiség bukásakor teljesen összeolvadt a nemességgel, és megteremtette a dzsentri típusát. Csak abból a másodrangú polgárságból, amely a kis szepesi városokban évszázadok óta kereskedett és iparoskodott; gyűjtötte a tőke és a műveltség kincseit, amiket a zord környezet egyaránt fukar kézzel mért, és lefojtott vágyakozása századok óta gyülemlett gátlásokká benne. Az apa, kései lenyomott sarj az ágon, a herceg Coburg-család gazdatisztje volt, s ennek Hont megyei birtoka a szülőhely. A feudális nagybirtok és a gazdatiszti állás valóságos kultúrtermő talaj volt a régi Magyarországon: Liszt Ferenc, Frankenburg, a Rákosiak indítója; de ugyanakkor, a maga mérhetetlen méreteivel szörnyű önbizalom-rabló intézmény a polgárfiak számára. S az élet második állomása, a Felvidék kisvárosai régi iskoláikkal, fonnyadó jelenükkel, hol idejét múlta műveltséget oktattak a tízéveseknek, csak még inkább sugározta azt a szellemet, amelytől a születés környezete is terhes volt. De az apai vagyon, a tékozló és gondtalan nagybirtok morzsái kilendítették e kicsinyes környezetből. Eljuttatták oda, ami az ősök előtt mindig zárva maradt: Pest és Bécs egyetemeire, majd egy álomszerű, hosszú tanulmányútra: Német- és Franciaország polgári városaiba.
Odakünn úgy érezhette, megszabadult a származás kötöttségeitől; az idegentől senki sem kérdezte, honnan jött. Az örökké dolgozó, éjszaka is nyughatatlan nagy nyugati városokat láthatta, ahol a társadalom már nem ismert ellentétet polgár és nemes közt. A nemesség eltűnt, mint színész, ha végszavát eljátszotta, és a boldog polgárság a kezdődő kapitalizmus napjaiban az egész világ eljövendő urának tarthatta magát. A földgolyóbist kívánta birtokába venni. Ő is így hitte, de ez a hit csupán a tanulmányút rövid idejére volt elég, idehaza szétfoszlott.
Idehaza a besztercebányai megyeháza lett hosszú időre hivatala, és több, mint hivatala, otthona. De a megyeháza kapuján nem szellemlábakon lépett be, nem azokkal a finom léptekkel járt odabennt, mint jótollú emberek a boldog Franciaországban, akik a hivatali pályán is gyorsabban haladnak előre. Az emelkedésért nagy árat kellett fizetni: a kortéziának a szenvedéseit, a vokskoldulások gyötrelmeit, s azt a sok megaláztatást, amit a jövevény és polgárfi ellen a helyi tekintélyek és a környéki nemesurak csokorba gyűjtöttek. S ami a legfájdalmasabb, be kellett ismernie, hogy megválasztását nem az egyéni tanultság, vagy személyes műveltség eredményezte, hanem az apai vagyon, egy feudális nagybirtok hozadéka, amit nem jóságból, hanem könnyelműségből hullajtott gazdatisztjének. S tudott-e ezek után, nyomasztó érzésekkel nagyratörő szívében, emelt fővel, szabad lélekkel bevonulni a megyeháza kapuján? A bebocsáttatás, amelyre oly soká kellett a polgárfinak várni, még annyi idő után is megalázó volt. Ahová hódítóként vágyott lépni, ott fogolynak érezhette magát, odabent sem lehetett nyugalommal. Mikszáthnak, a megyerendszer másik nagy bírálójának egyik adomájából tudjuk, hogy a környék tekintélyei eltréfálóztak a "tudálékos" alispán felett. Ez is a szenvedéseihez járult: nagyobb volt a tudása, mint ami a zólyomi megyeházára kellett. S bizonyára ez a legszörnyűbb baj a világon, amit vidéki tanárok érezhetnek igazán. Mert kinek kevés a tudása, az pótolhatja hiányait; de akinek sok, az nem tud felejteni.
Mit csinálhatott Nyugat tanítványa az elzárt fészekben? Helyet keresett magának. Először a társasághoz csatlakozott, amit ott talált: mulatozott, kártyázott, kaszinózott. Azután eltávolodott a társaságtól, és unalmában a tollhoz nyúlt. Unaloműző foglalkozásnak szánta, az éjszakáit nem borral, hanem gondolatokkal töltötte ki, és a rövid hírlapi cikkek csak lassan dagadoztak egyre vastagodó kötetekké. Polgári ambíció és emelkedési vágy vezérlő angyalként hajolt az íróasztalra görbedő alak fölé, és a messzi földön iskolázott elme finom, pontos mondatokat vetett papírra. A közigazgatás-tudomány tárgya unalmas és porszagú. Bizonnyal elmélyedő, akaratos főnek kellett lennie, aki ilyesmivel mert a közönség elé járulni. Az úri Magyarországon sosem éltek hivatalnok-hagyományok, és a bürokratákból mindig importra szorultunk a szomszédos cseh és osztrák tartományokból. A zólyomi politikus ezt a hagyománytalan világot akarta leleplezni. A vármegyét akarta megsemmisíteni, mint egykor az érzelmes lelkű Eötvös báró, mert maga is rab volt a vármegye láncaiban. A vármegye ellen prédikált, és dicsérte a mindenható állami közigazgatást.
Mások megértése csupán magatartás dolga. Csak hajlékonyság kell, hogy idegenek létébe magunkat belehelyezhessük. A megyerendszert Grünwald Béla nem tudta megérteni, mert egész énjét kellett volna feláldozni érte; a nemzetiségi kérdést pedig nem érthette, mert itt nem akart hajlékony lenni. A nemesekkel szemben nem adta fel polgári mivoltát; a szegény és nyomorúságos tót parasztokkal szemben pedig úri mivoltát érezte. A nemzetiségek nagy paraszti tömegeit világán kívülre helyezte és megvetette. Így vélekedett róluk: "Az oláhok, rutének, tótok, rácok stb., s általában a szlávok valóban szabad államot nem voltak képesek alkotni sehol, s ma is a szolgaságot képviselik Európában. A mi szlávjaink sem tesznek ezen szabály alól kivételt, s az oláhokkal együtt annyira hátra vannak az emberi élet minden ágában, annyira hiányzik náluk a szabadság okszerű gyakorlatának minden feltétele, hogy aki ezen körülményt ignorálni képes, annál abszolute hiányzik az érzék a reális élet minden viszonyai iránt." A külföldön szerzett teória diadalmaskodott az idehaza látottak felett. Elmélete a nyugat-európai etatizmus átvételéből állt. A polgárfiú, akinek a hazai hagyományok ellen kellett küzdeni, nem is tehetett másként.
Írásai feltűnést keltettek, neve ismertté vált. De több nem következett. A főjegyzőből alispán lett, a besztercebányai évek múltak, és a légkör egyre nyomasztóbbá vált számára. A Garam menti kisváros a magas hegyek közé szorítva, oly szűk völgybe, hogy a lélegzet elnehezedik, ahol minden lassan mozog, és ahol mindennek csak múltja van, elviselhetetlenné merevedett a feltörekvőnek. Egyszer már annyira lelkére súlyosodott a zólyomi nyomás, hogy Itáliába kellett menekülni előle. Az olasz tavasz felért a gyógyulással, de a visszatérés csak annál betegítőbben hatott. Ebben a szörnyű állapotban, amikor az élet már elviselhetetlennek tűnt, a sors jótékonyan állt melléje. Az egyik megyebeli kerület képviselő gyanánt küldte az országházába.
Szabadító gyanánt üdvözölte a fővárost, de ebben a szabadulásban is csalódnia kellett. Az országot Tisza Kálmán vezette, és a bihari barátok mellett nem jutott hely Grünwald Bélának. A közigazgatás szakemberét a magyar közigazgatás megteremtője nem tudta felhasználni. Elvi és személyi ellentétek elválsztották őket, és Zólyom követe a kormánypártot is hamarosan odahagyta. Ellenzéki lett. A képviselőházban gyakran felszólalt, hozzáértően, finoman beszélt. De több nem történt. Igazi munkatér nem kínálkozott számára, ambíciója kielégítetlen maradt.
A fogcsikorgató tétlenség idején még tovább kényszerült a teória felé. Új elmélet nyílt meg számára: a történelem. A jelen bajait csak ő érezte igazán, s eredetüket kutatva elérkezett a történeti tanulmányokig. Hatalmas munkában akarta megírni a kiegyezéskori Magyarország kialakulását, a terv csonka maradt, és csak két kötet jelent meg belőle: máig is a legjobb monográfiák irodalmunkban.
Hosszú búvárkodás következett: a képviselőnek ismét volt bőven ideje hozzá. S azután az első kötetben megkezdődött Magyarország analízise: kíméletlen kórképet állított fel. Ő maga kevés kíméletet tapasztalt, nem volt oka, hogy másokat szépítsen. Bátran hirdette, hogy a bajok oka a rendiség, és annak máig fennmaradt csökevénye, a nemesség. S most, a történetírás során feltárhatta élete egybegyűlő keserűségét, ilyen álorcához kellett folyamodnia (mint Mikszáthnak a szépíráshoz), hogy az igazságot kimondhassa. Így írt a nemességről: "A nemesség – s itt már az angol sem kivétel – arra törekszik, hogy minden jövedelmező állást kezére kerítsen, s hogy mennél több ilyen jövedelmező állás legyen. Igényt tart a legfőbb katonai és polgári hivatalokra, püspökségekre, s egyéb gazdag jövedelmű egyházi állásokra, gazdag szinekúrákra. Udvari szolgálatba lép, s eltűri a fejedelmek szeszélyeit, szolgaságot követelő lealázó bánásmódját, s a befolyást, melyet mint a fejedelem környezete gyakorol reá, arra használja föl, hogy minden reformot megakadályozzon, s kiváltságos állásából eredő előnyeit s a jobbágyság fölött gyakorolt hatalmát s a gazdasági kizsákmányolás lehetőségét biztosítsa." Nemességet mondott, de ha pár évvel tovább és bizonnyal a gyorsan divatba jött "dzsentri" szót használja helyette. Az olvasók megértették a szó jelentését, és történelmi műve bírálat lett Tisza Kálmán korszakáról.
Ezt a kritikát még csak eltűrte a társadalom, olyanok is akadtak, akik tapsoltak hozzá. De amikor második kötetében Széchenyi Istvánnak, a Tisza-korszak cégérének személyiségét vette bonckés alá, s egyéniségének minden valós jegyét, lelkének nagyságát és elborulását igyekezett finom módszerrel kielemezni, a társadalmi felháborodás a nyári vihar hirtelen erejével zúdult reá. Kritikája túlment a határon, amit a korszak megengedett, most már a személyes támadásokat is viselnie kellett.
De a támadások már alig hatoltak be lelke kapuján. Miközben Széchenyi lelkivilágának homályait kutatta, önmagában is, rémült lélekkel, ugyanazokat a bomlásokat kellett megfigyelnie. A lélekkutatás nyomán fellépő hipohondria még csak súlyosbította a valós helyzetet. A régi sérülések egy újabbal tetéződtek: utolsó és végleges mellőzéssel a politikában.
Lelki és szellemi sérülésekhez egyéni tragédia is járul, valódi polgári tragédia! A politizálás pénzbe került, a budapesti képviselőség felemésztette az apai vagyont. Az anyagi gondokkal szemben nem maradt más menekvés, mint az, amit dzsentri politikusok abban az időben gyakran műveltek: politikai tekintélyét áruba bocsátotta. A módszer szokott volt, csak Grünwald lelkialkata volt a régi sebek után érzékenyebb a szokottnál. A tekintély áruba bocsátása finom és előkelő formák között, észrevétlenül történt; de evvel behódolt a dzsentri életforma legnagyobb bűnének, amit csak az imént ostorozott heves és keserű szavakkal.
1890 őszén, tizenkét évvel az első menekvés után, elérkezett a lelki összeomláshoz. Most már nem nyújtotta felé jótékony kezét a sors: a második segítség elmaradt. A polgári élet, ami már a zólyomi szűk utcákon sem tudott mély lélegzetet venni, most kudarcba fulladt, a törekvések sehol sem értek célt. Az alig érzékelhető társadalmi erőkkel folytatott küzdelmében végképp alulmaradt. Nem volt egyéb hátra, csak a testi vég.
Novemberben még felszólalt a parlamentben, azután külföldre utazott. Fiatalkorának Franciaországát kereste fel ismét, de most nem találhatott menekvést, mint Itáliában. Az idegenben eltűnt a honi ismerősök elől, s ismét a boldog időket élvezte, mikor nem kérdezték tőle, honnan jött. Álnéven utazgatott, tán lélekgyógyászok mondják meg, miért. Talán már a lélek teljes elborulásának volt ez a jele, amikor a lélek megtagadja a hozzáfűzött nevet, és csak napok kérdése, hogy a véletlen folytán hozzáfűzött testet is megtagadja. A véletlen fontos mozgató erő a tragédiákban, ezt a bölcsességet már a görög költők is ismerték. A véletlen bekövetkezett, ismeretlen helyen és időben. Májusban egyik ismerőse, párizsi magyar újságíró, a Morgue-ban látta viszont elcsúfított testét, mint a külváros egyik ismeretlen öngyilkosát.
Bármilyen véletlen taszította is ismeretlenségbe az utolsó napokat, ez a bukás már nemcsak egyéni volt, hanem egy egész társadalmi osztályé. A világot, ahonnan származott, nem tudta diadalra vinni. A polgárság még csekélyke szerepet sem kapott az államvezetésben. Az osztály elbukott, s maradt a szomorú egyéni sors. Szerencsére a gondolatok függetlenülni tudnak a sorstól, a gondolatai tovább élhettek. Ez maradt meg belőle, s máig is elég örökség. A kor legfinomabb gondolkodója volt: máig is elmemozdító mester a tanítványok előtt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me