MÉSZÁROS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS ISTVÁN (SZDSZ)
MÉSZÁROS ISTVÁN (SZDSZ) Köszönöm szépen. Akkor majd a részletes vita folyamán mondanám el az összehasonlításokat.
Befejezésül tehát, az általános koncepciók felvázolását követően, azt szeretném az emberi jogi, kisebbségi bizottság nevében elmondani: bízom abban, hogy a kisebbségi területekkel foglalkozó politikusok és szakemberek lelki szemei előtt még ott lebeg 1848-49 szörnyűsége, amikor a szomszédaink és némely kisebbségeink ellenünk fogtak fegyvert, a független és demokratikus berendezkedésért harcoló Magyarország ellen - ahelyett, hogy együtt küzdöttünk volna a szabadságunkért!
A rendszerváltás azokban az időkben is töméntelen sürgős feladatot rótt a kormányzatra és az országgyűlésre. A kisebbségi kérdés megnyugtató rendezése kiesett, és ennek meg is lett az eredménye. Merem állítani, hogy akkor csúszott holtvágányra a kisebbségi kérdés; arra a holtvágányra, amelyen még a mai napon is van! Most újra történelmi esélyünk keletkezett a kérdés rendezésére, arra, hogy példaértékű és nagyvonalú politikával örökre érdekeltté tegyük az újra öntudatra ébredő nemzetiségeinket a demokratikus átalakulásban.
Minthogy a haza mindnyájunké, a haza jóléte mindnyájunk jóléte, a kisebbségi kérdés rendezése közös sorskérdésünk, és közös sorskérdése ez a közép- és kelet-európai népeknek is. Attól tartok azonban, hogy az, amit említettem, hogy késik a kisebbségvédelmi törvényjavaslat, ez a halogatás, ha tovább folyik - nem fog jóra vezetni most sem! Kérem éppen ezért a bizottság nevében a Kormányt, hogy ezt a törvényjavaslatot az őszi ülésszakon terjessze a Parlament elé!
Ezeket a szavakat azért mondtam el, hogy ezek befolyásolják majd képviselőtársaimat, amikor a kisebbségeket érintő javaslatok fölött szavaznak. De mondtam őket még inkább a jövőre nézve, amikor majd ez az egész kérdéskör a napirendre kerül. Köszönöm szépen a szót. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me