BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előző javaslat kvázi folytatásának is tekinthető, s tulajdonképpen együttes tárgyalásra tartozó 2. javaslat nem véletlenül viseli "Az elmúlt rendszerhez kötődő egyes társadalmi szervezetek vagyonelszámoltatásáról" címet. Tudom, hogy van módosító indítvány a cím megváltoztatására, de a Kormány szilárd ebben a kérdésben: nem kívánja támogatni a módosítást. A tavaly novemberi népszavazás jogilag is, de egyértelműen társadalmi igénnyé is formálta az MSZMP és a hozzá kötődő erősen politikai jellegű szervezetek vagyon-elszámoltatását. A jelen törvényjavaslat ezt a célt valósítaná meg azért, hogy az ország végre úszta képet kapjon nemcsak az érintett szervezetek meglévő felhalmozott vagyonának mennyiségéről, hanem az eredetéről is. Ennek megfelelően a javaslat meghatározza azokat a szervezeteket - a már megszűntek illetőleg átalakultak jogutódjaira is kiterjedően -, amelyek kivételezett helyzetüknél fogva jelentős vagyont halmozhattak föl az elmúlt évtizedek során. A tervezet szerint ingatlan és ingó vagyonával elszámolni köteles a Magyar Szocialista Párt mint a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódja, a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség és tagszervezetei minta Kommunista Ifjúsági Szövetség és az Úttörőszövetség jogutódja, a Társadalmi Egyesülések Szövetsége mint a Hazafias Népfront jogutódja, az Országos Béketanács, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság, a Magyar Nők Országos Szövetsége mint a Magyar Nők Országos Tanácsának jogutódja, a Magyar Ellenállók Antifasiszta Szövetsége és a Magyar Honvédelmi Szövetség utódszervezetei.
A tervezet a hatályos pénzügyi jogszabályokkal összhangban a célszerűségi szempontokat is figyelembe véve meghatározza, hogy milyen vagyontárgyak esnek az elszámolási kötelezettség alá, és csak olyan adatokról kér beszámolót, amelyek igazolhatóak. Az elszámolási időszak 1949. január 1-jével kezdődik. Ettől számítottan 1988. december 31-ig terjedő időszakra az elszámolónak ki kell mutatnia az általa bármilyen jogcímen megszerzett, illetve elidegenített ingatlanokat, továbbá az általa létesített és részvételével működő gazdálkodó szervezeteket és alapítványokat. Az 1988. december 31-től 1990. augusztus 31-ig terjedő időszakra az elszámoló a gazdálkodása, a vagyonfelhasználása teljes körű, részletes, pontos kimutatását köteles elkészíteni egészen az 50 ezer forintos beszerzési értéket meghaladó ingóságokra és a védett műalkotásokra is kiterjedően. A törvény felhatalmazná az Állami Számvevőszéket az elszámolások hitelességének ellenőrzésére, de a hitelességért az elszámolót teszi felelőssé. Az Állami Számvevőszék tapasztalatairól eredetileg december 15-ig, de egy módosítást talán támogatva - erre most részletesen nem kitérve - január 15-ig tervezve, beszámol az Országgyűlésnek. A beszámoló alapján a Kormány tenne javaslatot Önöknek a vagyon felhasználásáról, illetve a szükséges intézkedések megtételéről.
Tisztelt Országgyűlés! Hangsúlyozom, hogy az elszámolás jogi és közgazdasági következményein túl sokkal nagyobb a politikai és erkölcsi tétje, s ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvény elfogadásával teremtse meg a lehetőséget az elszámoltatásra.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me