MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ)

Full text search

MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ)
MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ) Szívesen megvárom a Kisgazdapártot, amíg elcsendesül. (Derültség.) Talán érdekli még az a további négy kérdés, ami a parasztság sorsával foglalkozik, talán még ki tudja várni ezt a pár percet.
Az ötödik kérdésre térve: mit tervez a kormányzat a nagyüzemek pénzügyi nehézségei és csődjei miatt várható munkanélküliséggel? Ezt nem kívánom tovább indokolni.
Hatodik kérdésünk a miniszter úrhoz: milyen intézkedéseket tervez a kormányzat a kistermelés termelési biztonságának fokozására, hogy a kistermelők piachoz igazodó termelést tudjanak végezni, és hozzájuthassanak a szükséges szolgáltatásokhoz?
Hetedszer: kíván-e a kormányzat az újonnan földhöz jutóknak kedvezményes hitelt vagy egyéb segítséget nyújtani, s ha igen, milyen forrásokból? Úgy érezzük, hogy azon elképzeléseknek, amelyek új földtulajdonosok megjelenésével számolnak, és azzal az ideológiával élnek, hogy ezek maguk is gazdálkodók lesznek, számot kell vetniük azzal, hogy ezek a kisbirtokok nem lesznek ellátva a szükséges eszközökkel ezek megművelésére. Igenis számot kell adni abban a tekintetben, hogy kívánják-e a jövőbeli tulajdonosokat támogatásban részesíteni, vagy azok a kapott földdel magukra lesznek hagyva.
Nyolcadszor: miből kívánja pótolni a kormányzat a termelőszövetkezetek, állami gazdaságok által eddig a központi költségvetésnek fizetett, de a jövőben nem kis mértékben kieső adókat és társadalombiztosítási járulékot? Önök is tudják, hogy jelenleg a mezőgazdasági szektor adóit és társadalombiztosítási járulékait gyakorlatilag a nagyüzemek fedezik és fizetik a központi költségvetés számára. A kistermelők ötszázezer forint termelési érték erejéig mentesülnek az adófizetés alól. Amennyiben a nagyüzemek tömeges csődbe kerülnek, akkor fölvetődik a kérdés, hogy a központi költségvetésből kieső körülbelül 50-60 milliárd forintnyi összeget hogyan kívánják pótolni. Ennek több módja lehetséges. (Mozgolódás. Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me