BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság alelnöke:

Full text search

BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság alelnöke:
BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság alelnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló, 419-es számon benyújtott törvényjavaslatot az önkormányzati bizottság a délelőtt folyamán megtárgyalta. Úgyszintén megtárgyaltuk a 455-ös és 456-os számú módosítások kivételével az időközben benyújtott módosító javaslatokat.
A bizottság többségi álláspontját a törvényjavaslat szabályozási sorrendjét követően fogom ismertetni, tehát nem a módosító javaslatok sorszáma szerint. Így a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdéséhez 451-es számon nyújtott be módosító indítványt dr. Ugrin Emese. Az ő módosító javaslata értelmében a 2. § (1) bekezdése – a jelenlegi szövegezés – a) pontot kapna és kiegészülne az (1) bekezdés egy b) ponttal. Nem ismertetem külön a b) pont szövegét. A bizottság nem támogatja ezt a módosító javaslatot.
A 2. § kiegészülne egy (3) bekezdéssel. Ezt a (3) bekezdést az önkormányzati bizottság nyújtja be módosító javaslatként. Ennek a szövegét ismertetném. A 2. § (3) bekezdése a mi álláspontunk szerint így hangzana: "Az 5000-nél kevesebb lakosú községben az önkormányzati képviselő-testületnek a polgármesteri tisztség betöltésének módjára vonatkozó döntésig e tisztséget társadalmi megbízatásban kell ellátni."
Rövid indokolása: a helyi önkormányzatokról szóló törvény 37. §-ának értelmében tehát az 5000-nél kevesebb lakosú községben a képviselő-testület döntése alapján a polgármesteri tisztség társadalmi megbízatásban is betölthető. Erre tekintettel a javaslat úgy rendelkezik, hogy a képviselő-testület döntéséig a polgármesteri tisztséget társadalmi megbízatásban kell ellátni. A polgármester munkajogi helyzetét csak a testület határozatát követően lehet véglegesen rendezni.
A törvényjavaslat 3. §-ának (2) bekezdésében, ahol a három havi alapbér kifejezés szerepel, az önkormányzati bizottság azt hat havi alapbérre javasolja módosítani. Ez is bizottsági módosító javaslat.
A törvényjavaslat 4. §-ához több módosító indítvány is érkezett. Ezek közül az egyik 448-as sorszámon dr. Kóródi Mária módosító javaslata, miszerint a 4. § (1) bekezdés d) és e) pontját hagyjuk el a törvényből. Trombitás Zoltán 442-es szám alatt benyújtott módosító indítványa olyan értelemben csatlakozik ehhez, hogy az e) pont maradna el a törvényből.
A bizottsági ülésen az összeférhetetlenség szabályairól elég éles és komoly vita bontakozott ki. Különböző bizottsági tagok részéről felvetődött mind az öt pontnak az elhagyása vagy módosítása ilyen-olyan formában. A bizottság pontonként szavazott az öt összeférhetetlenségi, a–e-ig terjedő pontokról.
Az a) b) c) d) pontokat a bizottság változatlanul – igaz, tíz szótöbbséggel – fenntartani javasolja, míg az e) pont vonatkozásában egy bizottsági módosító javaslatot terjesztünk elő. E szerint az e) pont első fordulata maradjon meg, a mondat második fele pedig kerüljön ki a törvényjavaslatból, tehát maradjon csak annyi, hogy "…pártban tisztséget nem viselhet". Ez a bizottság javaslata és így értelemszerűen Kóródi Mária és Trombitás Zoltán javaslata is elutasításra kerül, illetve a bizottság ezeket nem támogatja.
435-ös számon dr. Varga János nyújtott be módosító javaslatot, még mindig a 4. szakaszhoz, miszerint ez a szakasz egészüljön ki egy f) ponttal. Az ő javaslata úgy hangzik, hogy a polgármester nem lehet a törvényhozó testület tagja. A bizottság ezt elfogadta azzal az átfogalmazással, hogy nem lehet országgyűlési képviselő. A bizottság tehát egyetért azzal, hogy ez az f) pont kerüljön bele a törvénybe, ezzel a változtatással.
Az 5. szakaszhoz dr. Ugrin Emese nyújtott be szintén módosító indítványt, ám ezen módosító javaslatot a bizottság ugyancsak nem támogatta.
A 6. szakasz (1) bekezdését az önkormányzati bizottság javasolja úgy módosítani, hogy az "…és jutalmát" kifejezés kerüljön ki a törvényjavaslatból. Ennek a javaslatnak a rövid indoklása: a bizottság többsége úgy véli, hogy a polgármestereket tisztességesen meg kell fizetni, és önmagában a jutalmazási formáció, a jutalom beiktatása nem szerencsés, nem igazán indokolt.
A 7. szakasz (1) bekezdése tekintetében a bizottság nem érdemben változtatta meg, de átfogalmazta az ott eredetileg szereplő mondatot, azt két mondatra bontotta. A szöveg tehát most így hangzik: "a polgármesterrel szemben a fegyelmi eljárást a képviselői testület tagja, a bizottság, illetve a köztársasági megbízott kezdeményezheti."
441-es számon dr. Kátay Zoltán nyújtott be módosító javaslatot a 11. szakaszra vonatkozóan. Az ő indítványa lényegében arra vonatkozik, hogy az alpolgármester ne tekintessék magasabb, vezető állású munkakörnek. A bizottság az ő módosító indítványát elvetette, nem támogatja.
447-es számon dr. Wekler Ferenc nyújtott be módosító indítványt. Az ő indítványa a 14. szakasz (1) bekezdésére vonatkozik, illetve egy konkrét, önálló (1) bekezdéssel egészítené ki a 14. szakaszt, az eredeti szöveg pedig a (2) bekezdés számozást kapná. Az (1) bekezdés szövegét mindenki megkapta, nem ismétlem meg. A bizottság támogatja ezt a módosító javaslatot, míg a 16. szakasz tekintetében – és ez lesz az utolsó – a bizottság terjeszt elő módosító indítványt, miszerint a 16. szakasz jelenlegi szövege (1) bekezdésként szerepeljen változtatás nélkül, és egy (2) bekezdéssel egészüljön ki. Ez a mi módosító indítványunk szövege: "a tanács elnökének munkaviszonya a polgármester megválasztásáig tart."
Azt hiszem, nem hagytam ki semmit. Az ismertetett módosító javaslatokkal együtt a bizottság a törvényjavaslat egészét támogatja. Köszönöm a figyelmet.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me