GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Meglep egy pillanatra, hogy én kaptam meg elsőnek a szót szünet után, hiszen korábban bejelentettek egy más képviselőt, de köszönöm szépen.
Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat szükségességéről – úgy gondolom – nem érdemes vitatkozni, hiszen erre a törvényjavaslatra az önkormányzati választások tisztességes lebonyolítása szempontjából elengedhetetlenül szükség van. Az más kérdés, hogy itt a benyújtott törvényjavaslat nem tartalmaz olyasmit, amit nem lehetett volna talán korábban megfogalmazni, hiszen az önkormányzati törvény tényleges szabályai nem sokban befolyásolják az előttünk fekvő törvényjavaslatot, tehát jó lett volna – és azt hiszem, meg is lettek volna a feltételek arra –, hogy ha ez előbb elkészül.
Ettől függetlenül is, ezt a törvényjavaslatot azonban átmeneti szabálynak kell tekintenünk két ok miatt is. Egyrészt azért, mert a közszolgálati törvény kapcsán nyilvánvalóan a választott tisztségviselők munkaviszonyával és egyáltalán a pozíciójukkal kapcsolatos kérdések részletes és stabilabb szabályozására szükség lesz. Átmeneti – úgy gondolom – ez a szabályozás azért is, mert átmeneti, kialakulatlan az a politikai helyzet, amelyben a polgármesterek működni fognak, és nyilvánvaló, hogy a tapasztalatok és egyáltalán a politikai rendszer alakulása befolyásolja majd az ő státuszukat is.
Fontos mindezek ellenére, hangsúlyozom még egyszer, ez a törvényjavaslat, mert azoknak, akik vállalkoznak a köz érdekében közszolgálatra, tudniok kell, hogy mire vállalkoznak. Nem azokra a politikai akarnokokra gondolok, akik ilyen-olyan zászló alatt hatalomra törnek, hanem azokra a valóban hiteles és a közösség bizalmát bíró emberekre, akikre szüksége van a helyi közösségeknek, és akik közül remélhetőleg minél többet fognak megválasztani polgármesternek.
Azt is hozzá kell tennem: úgy gondolom, sok tapasztalat igazolja azt, hogy ezek közül az emberek közül talán nem elegen vállalkoznak közfunkció ellátására. Talán kevés közöttük, akik a polgármesteri tisztségért – hogy úgy mondjam – harcba mennének. Tehát feltétlenül fontos, hogy világossá tegyük számukra, hogy mire vállalkoznak, és világossá tegyük azt is, hogy milyen visszavonulási lehetőségük van, és ebből a szempontból úgy gondolom, hogy a törvényjavaslat készítői talán nem elég nagy fantáziáról tettek tanúbizonyságot.
Azt hiszem, hogy a későbbiek folyamán bővíthető, különösen a visszavonulást lehetővé tevő, szabályok köre, ha más nem, a képviselői jogállásról szóló törvény koncepciója és meggondolásai alapján. Úgy gondolom, hogy ez jó eligazítást adna e vonatkozásban.
Tehát összességében azt tudom hangsúlyozni még egyszer, hogy erre a törvényjavaslatra feltétlenül szükség van és javasolja a Szocialista Párt, hogy az Országgyűlés próbálja ezt minél hamarabb tető alá hozni, és tegye túl magát azokon az előkészületi fogyatékosságokon, amelyek ennek kapcsán is tapasztalhatók.
A másik kérdés, amelyről szólni akarok: az összeférhetetlenség ügye. Ez több szempontból szóba került már itt az általános vita kapcsán is, és az eddigi bizottsági üléseken is. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben feltétlenül szükség van egy nagyon pontos és lehetőleg egzaktan megfogható összeférhetetlenségi szabályozásra. Annál is inkább szükség van, mert a törvényjavaslat lehetővé teszi a képviselő-testületnek az összeférhetetlenség kimondását, amely a polgármesteri tisztség megszüntetését jelenti.
Ehhez képest rendkívül aggályosnak tartom azt a megfoghatatlan és gumifogalmat, amelyet tartalmaz a törvényjavaslat, s amely egy bizonyos fajta politikai tevékenységért is összeférhetetlenség kimondását teszi lehetővé. Különösen veszélyes ez abban a vonatkozásban, hogy a magyar települések többségében a választójogi törvény alapján közvetlenül fogják választani a polgármestereket az állampolgárok, és ehhez képest meg kell szorítanunk a képviselőtestületnek azt a lehetőségét, hogy a közvetlenül választott polgármestert elmozdíthassa tisztségéből. Márpedig a benyújtott javaslat éppen az előbb említett gumifogalom alapján ezt viszonylag könnyen lehetővé teszi, márpedig az nem lenne szerencsés, ha a választások után több száz településen összeférhetetlenséget mondana ki polgármesterekkel szemben – mondjuk azért, mert a képviselő-testület politikai összetétele nem egyezik minden tekintetben a polgármester politikai hovatartozásával. Tehát nagyon figyelmébe ajánlom az Országgyűlésnek, hogy az öszszeférhetetlenséggel kapcsolatos szabályokat pontosan és egyértelműen próbáljuk megállapítani, ha már ez az intézmény egyáltalán szükséges.
A harmadik kérdés, amelyet érinteni akarok: egy képviselői módosító javaslathoz fűződik. Varga képviselőtársunk módosító javaslata, amely úgy szól, hogy a polgármesterek törvényhozói funkciót nem tölthetnek be, és ezt a javaslatot – mint ahogy hallottuk – az önkormányzati bizottság támogatta, korrigálta is, de lényegében támogatta.
Miért hozom ezt szóba? Azért hozom szóba – tiszteletben tartva Varga képviselő véleményét –, mert szeretném emlékeztetni a tisztelt Országgyűlést, hogy ez a gondolat megjelent az önkormányzati törvényben is. Az önkormányzati törvényt – mint tudjuk – kétharmados többséggel fogadta el az Országgyűlés, és a törvényjavaslatnak ez a passzusa nem kapta meg a kétharmadot. Most viszontlátjuk ezt az elgondolást egy olyan törvényjavaslatban, amelyhez már nem kell kétharmados többség.
Miért hozom ezt szóba egyáltalán? Azért hozom szóba, mert úgy gondolom, a tisztelt Országgyűlés igazat ad nekem akkor, amikor ismételten megemlítem, hogy az az önkormányzati törvény, amelyet elfogadtunk, annak működéséhez még rendkívül sok törvény szükséges. Ennek benyújtására a Kormány ígéretet is tett. Ezek a törvényjavaslatok feltehetően egyszerű többséget fognak kívánni. Ha a hatpárti megállapodást, amely az önkormányzati törvény alapvető tételeit meghatározta, ilyen módon a későbbi törvényalkotás során félre lehet tenni, úgy gondolom, ez rontaná az Országgyűlés hitelét, rontaná annak a hatpárti megállapodásnak a hitelét, amely végső soron az önkormányzati törvényt meghatározta.
Ebből a szempontból tartom rendkívül aggályosnak Varga képviselőtársunk módosító javaslatát és az önkormányzati bizottság támogató álláspontját.
Ha ez gyakorlattá válik a későbbiek folyamán, úgy gondolom, hogy magának az önkormányzati törvénynek a hitele gyengül, és azt hiszem, ez senkinek sem az érdeke! Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me