TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ)

Full text search

TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ)
TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Nagyon röviden szeretném egy ellentmondásos helyzetre felhívni a figyelmet, amely részben megoldásra talált, részben azonban nem.
A 339-es számú törvényjavaslat 3?. oldalán a 42. § (4) és (5) bekezdése egymásnak ellentmond. A (4) bekezdésben az érvényes szavazáshoz 40 százalékot mond ki, az (5) bekezdés pedig 60 százalékot. Ez valószínűleg elírás, mint ahogy a 401-es számú javaslatban, amelyet az önkormányzati és az alkotmányügyi bizottságok elénk tártak a 9. pont alapján Áder János javaslataként módosították a 42. § (5) bekezdését, így összhangba került egymással a 4. és 5. pont.
Ez rendben is volna, azonban a törvénytervezetben a későbbiekben is ugyanez az ellentmondás megtalálható, és valószínűnek tartom, hogy véletlenül nem vihették végig a későbbi pontokra is ugyanennek az ellentmondásnak a tisztázását.
Ugyanez fordul elő a 33. Oldalon a 44. § (?) és (2) bekezdésnél. A (2) bekezdés - ugyanúgy rossz megfogalmazásból - ellentmond az (1) bekezdésnek. A (2) bekezdés valószínűleg abból származhat, hogy az eredetileg benyújtott törvényjavaslat a választások érvényességét az első fordulóban a választópolgárok több mint a felének a részvételéhez köti, míg az érvénytelenségét "ha több mint a fele nem szavazott"-hoz. Az új javaslat elkészítésénél az 50 százalék helyett a 2/5-öket mechanikusan átvették és berakták, pedig az 50 százaléknak az 50 százalék az ellentettje, de a 2/5-nek a 2/5 nem ellentettje, hanem a 3/5 a kiegészítője.
Javasolnám, hogy a 44. § (2) bekezdésénél is ugyanazt a javítást, amit a 42. § (5) bekezdésénél megtett a bizottság, meg kell tenni.
Ugyanez vonatkozik a 35. oldalon található 45. § (4) bekezdésében, ahol ugyanezt mondja ki a listás választásról is, azt, "ha az első választási fordulóban a választópolgárok több mint 2/5-e nem szavazott", ami azt jelenti, hogy 40 százalék a választópolgárok aránya, vagyis ha 59 százalékos a részvétel, akkor e szerint a paragrafus szerint a választás érvénytelen lenne. Kérem ezt ugyanúgy helyesbíteni!
Ugyanezen oldalán található a 46. § (2) és (4) bekezdése között ellentmondás, a (4) bekezdést ugyancsak eszerint kell módosítani. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me