SZENDREI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tizennyolc képviselőtársammal 353-as sorszám alatt módosító indítványt terjesztettünk elő a tárgybeli törvénynek a köztársasági megbízottnak a működési területét meghatározó régiókról szóló országgyűlési határozat tervezetéhez. Ennek a lényege az, hogy a 4. pont szerinti régió központja - aminek Debrecen van feltüntetve - helyett javasoljuk, hogy Nyíregyháza székhely kerüljön megállapításra.
Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mi, akik ezt a módosító indítványt aláírtuk, ismeretében vagyunk annak, milyen szerepe van hazánk történetében a kálvinista Rómának. Tudjuk, mit jelent kultúrtörténetünkben Csokonai és Fazekas Mihály városa és a patinás református kollégium. Elismerjük, hogy a tudományunk is hallatlanul szegényebb lenne a város nagy szülötte, Diószegi Sámuel, Hatvany professzor és e városban tevékenykedő Orsós, Szalay, Kettessy Aladár és más professzorok tudós munkája nélkül. Eszünkbe se jutna összehasonlítást tenni a mai tudomány, a kultúra, a népesség terén a két város között. Nehéz lenne azonban tagadni lokálpatrióta voltunkat a javaslat előterjesztése és makacs fenntartása kapcsán. A törvényeknek azonban személyteleneknek, részrehajlás nélkülieknek kell lenniük, s a legcélszerűbben, leggazdaságosabban kell megvalósítaniuk a kitűzött feladataikat.
Mint törvényhozók ugyanezt a célt követjük a régiók kialakításával, a köztársasági megbízott intézményének a bevezetésével. Ennek az intézménynek célja a törvényjavaslat szerinti feladattal már működő önkormányzatok törvényes működésének az elősegítése, a törvényesség ellenőrzése egyebek mellett. A feladatok megoldásában vizsgáljuk az intézmény célszerűségét, működésének a gazdaságosságát.
Ha tehát arról lenne szó, hogy a nagyobb népességet és a gazdagabb kulturális, tudományos és történelmi múltat kellene előnyben részesítenünk a régió székhelyének a megválasztásában, higgyék el, messze elvetnénk a lokálpatriotizmusunkat, és meg sem született volna a javaslatunk.
Miért is kifogásoljuk ezt, hogy a régió székhelye Debrecen legyen, és miért szeretnénk, ha Nyiregyházára esne a választás?
A tisztelt Házban már viszonylagos sikert hozott bizonyos szemléltető eszközöknek a bemutatása, ezért én most Kelet-Magyarország térképét mutatom fel. A javaslat szerinti régió kialakításában a számításba vett két város egyike sem fekszik központi helyen. Mindkettő ugyanolyan excentrikus központja a másik megyének, ezért az a nézetünk, hogy a központúság, a központiság nem lehet a régió székhelye megalakításának szempontja. Azt is tudjuk, hogy a jelen lévő képviselők előtt ismert, és mindannyian tudjuk, hogy a vasúti közlekedés, a közúti közlekedés szervezése egyforma, egyformán nehézkes, és egyforma módon megközelíthető mindkét régió központja, és mindkét régió vonatkozásában. Úgy gondoljuk, hogy ez sem lehet számba vehető szempont a központ megjelölésénél. Egyformának mondhatók mind a két városban az infrastruktúra további elemei, és még néhány szempont, amelyek úgyszintén nem billentik egyik oldalra sem a mérleg nyelvét.
Van azonban egy nagyon fontos tény, amelyet a jelen esetben nem hagyhatunk figyelmen kívül, nevezetesen az, hogy a várható önkormányzatok száma Hajdú-Bihar megyében 85, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 233 lesz. A statisztikai adatok szerint ugyanis Hajdú-Bihar megye 6211 négyzetkilométeres területén az 549 000 lakos hat városban, egy városi jogú nagyközségben és 78 községben él, és ezekben jelenleg összesen 50 tanács működik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5938 négyzetkilométeres területén viszont az 564 000 lakos 7 városban és 226 községben él, 117 tanács működik.
A köztársasági megbízottnak tehát az önkormányzatokkal történő rendszeres kapcsolattartás miatt csaknem háromszor annyi községet kell felkeresnie ez utóbbi megyében. Így ha csak a fő kormányhivatalnok mozgását tekintjük, akkor is gazdaságosabb, ha Nyíregyháza a kiindulási pont, viszont a két város között kereken 50 kilométer a távolság. Nem hisszük, hogy csak a köztársasági megbízott utazását kellene számba vennünk, mert nyilván számolni kell a hivatali, az önkormányzatok megbízottainak a személyes kapcsolattartás miatti utazásaival is.
Tudjuk, hogy javaslatunkban nincs kardinális kérdés, mert a köztársasági megbízott bármelyik nagy városban kitűnően működhet, és mind a két városban elsőrangú szakemberek segíthetik a munkájában. Az a kis dolog, ami miatt vállaljuk az ekkora nyilvánosságot, az a szerintünk figyelembe veendő gazdaságosság. Mivel alapvetően erre alapszik a javaslatunk, ezt a benyújtáskor jelen lévő valamennyi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviseld, és még egy egyetértő képviselőtársunk aláírta pártállásra tekintet nélkül.
Mi - javaslattevők - azt kérjük tehát, hogy a régió székhelyének kiválasztásakor a legnyomósabb érvet vegye figyelembe a tisztelt Ház, és mindannyian nagyon örülnénk, ha ebben a dologban álláspontunk egyezne. Szíves elnézést az idő túllépéséért (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me