RAJK LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

RAJK LÁSZLÓ (SZDSZ)
RAJK LÁSZLÓ (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Nagyon furcsa tapasztalatom volt a tegnapi nap folyamán, mégpedig az, hogy a kormánypártok soraiban hirtelen képviselőtársaim a múltba fordultak. Volt itt szó kártyaadósságról, sötét alagútról, ejtőernyősökről, fényről az éjszakában, bolsevik tirannusokról, egészen visszamentünk Pheidias aranykoráig. Én ezt nem szeretném tenni, azonban úgy tűnik, hogy a tisztelt kormánypárti képviselők nem hallgattak azokra a javaslatokra, amelyek az ellenzék soraiból hangzottak el, amelyekről utóbb kiderült, hogy elég okos javaslatok voltak, feltártak különböző pénzforrásokat, tartalékokat. Én – sajnos – nem láttam egyetlen kormánypárti képviselőt, aki jegyzetelt volna ezekről, megjegyezte volna, hogy megpróbálják beépíteni ebbe az áremelési törvénybe, azonban szerencsére vannak itt néma barátaink, a gyorsírók, akiknek ezúton is köszönjük, hogy ezeket lejegyzetelték és majd nyomtatásban el fog jutni a kormánypárti képviselőkhöz, s reméljük, hogy be fogják építeni ezeket a javaslatokat, mert azt hiszem, ezek nagyon hasznos, nagyon okos javaslatok voltak.
Úgy tűnik azonban, hogy a kormánypárt nem igazán fordul azok felé a javaslatok felé, amelyek a jelenről szólnak. Így én is kénytelen vagyok visszamenni egy kicsit a múltba. Nem fogok – hangsúlyozom – Pheidias koráig visszamenni, márcsak azért sem, mert az aranykor volt, a mostani kort igazán nem lehet aranykornak nevezni. Én csak tegnap estig szeretnék visszamenni, mégpedig a várakozással ellentétben nem a tegnap esti skandalumhoz, hanem arra a pontra, amikor felszálltam az autóbuszra és az autóbusz oldalán megláttam egy furcsa hirdetést. Ezt megpróbáltam lerajzolni és bemutatom Önöknek ezt a hirdetést. Nem tudom emlékeznek-e rá, de gondolom, ismerős lesz. Ez az a hirdetés. Aki nem nézi, annak felolvasnám, így szól: "MDF piac, nálunk minden olcsóbb". (Derültség és taps.) Azóta, amióta ez a piac megszületett, megszületett egy másik piac is, amelyet a kormánypárt úgy nevezett, hogy "szociális piac." Úgy látszik, hogy a szociális piacon minden drágább! Legalábbis ezt kívánja velünk elfogadtatni a kormánypárt – velünk, ellenzékkel!
De ennek az egész vitának a kapcsán nekem három dolog jutott eszembe. Mégpedig a Kormányról jutott három dolog az eszembe. Ezek a következők:
Hat héttel ezelőtt, négy évtizedes várakozás után lett egy felelős Kormányunk, amely biztosítéka a jövőnek. Most én nem kevesebbet állítok ez után a vita után: úgy látom, hogy nem biztosítéka a jövőnek, nem kormányoz és nem akarja vállalni a felelősséget. Erre a három dologra szeretnék kitérni röviden.
Miért állítom én azt, képviselőtársaim, hogy ez a Kormány nem biztosíték a jövőnek? Ezt azért állítom, mert abban a nemzeti megújhodási programban, amely arról az emelvényről elhangzott, hat héttel ezelőtt szó nem volt arról, hogy ennek a Kormánynak az első gazdasági intézkedése az lesz, hogy árat emel. Hogyha ezt hat héttel ezelőtt nem látta, márpedig gondolom, ha látta volna, akkor beleírta volna ebbe a programba, mert én bizalmat szavaztam meg a Kormánynak, s úgy gondolom, hogy ez a Kormány őszinte. Valószínűleg nem látta, ezért nem írta bele ebbe a megújhodási programba. Ez ellentmond annak, amit tisztelt Szabó Iván képviselőtársam elmondott, hogy ennek a Kormánynak képviselői már a tavalyi évben látták, hogy mi lesz ennek az egész pénzügyi rendszernek, pénzügyi konstrukciónak a sorsa, amelyet az előző Parlament, illetve Kormány megszavazott. Úgy látszik, ezt a jóstehetséget időközben a Kormánynak a szakértői elvesztették, és hat héttel ezelőtt nem tudták megjósolni, hogy mivel fognak előállni hat hét után. Ha ezt a feltételezést elfogadjuk, akkor én igazán megrendült bizalommal tekintek a hároméves terv elé. Mert ha hat héttel ezelőtt nem tudott megjósolni egy áremelést a Kormány, akkor valószínűleg nem fog tudni három évre előre jóslatokba, vagy pláne tervekbe bocsátkozni.
A második állításom az volt, hogy a Kormány nem kormányoz. Ezt azért mondom, és azokra a véleményekre támaszkodva mondom, amelyek az ellenzék padsoraiban elhangzottak, ahol nagyon komoly javaslatok hangzottak el, hogy mik azok a behajtható és be nem hajtott, de behajtandó tartozások az államháztartáson belül, s a Kormánynak első dolga lett volna, hogy ezeket a tartozásokat behajtsa.
Emlékeztetném itt képviselőtársaimat, hogy elhangzott az alumíniumipar, elhangzott a hadsereg, elhangzott a társadalombiztosítás, és nagyon sok-sok milliárdnyi forintot – úgy tűnik – a Kormány nem akar behajtani, vagyis a Kormánynak ez elsődleges feladata – így azt tudom mondani, hogy a Kormány nem kormányoz! A Kormány a régi recept szerint megpróbálja ezeket a be nem hajtott tartozásokat átruházni, átterhelni a társadalomra, a választópolgárokra.
Itt érkeztünk el a harmadik ponthoz, mégpedig ahhoz, hogy a Kormány nem felelős Kormány. A Kormány nemcsak hogy a felelősséget mepróbálja megosztani, ránk hárítani, hanem teljes egészében megpróbálja áthárítani a Parlamentre azt a felelősséget, amellyel az egész országnak tartozik. Állításomat az igazolja, hogy a Kormány ezt az egész áremelést egy törvényjavaslat formájában terjeszti a Parlament elé, és nem a költségvetést módosítja. Ezzel azt éri el – és figyelmeztetnék minden képviselőt, akár kormánypárti, akár ellenzéki, hogy ezzel azt éri el –, hogy a képviselőháznak, tisztelt képviselőtársaimnak nem lesz módja beleszólni, hogy ezek az új bevételek, ezek az extra bevételek mire lesznek fölhasználva, hol lesznek fölhasználva, és hogyan lesznek fölhasználva. Tehát a Kormány tulajdonképpen azt a furcsa – enyhén szólva – csapdát állította elénk, hogy szavazzunk meg egy áremelést, amellyel több milliárd forintnyi extra bevételhez fog jutni, és ennek a felhasználását nem fogjuk tudni ellenőrizni.
Ez nemcsak azt jelenti, hogy az ellenzéki pártokra próbálja áthárítani ezt a felelősséget, mert mi nem fogjuk ezt megszavazni, ezt az áremelést, hanem Önökre, és kormánypárti képviselőkre is, és figyelmeztetem Önöket – ha ezt a figyelmeztetést elfogadják tőlem –, hogy Önök a választópolgároknak is tartoznak felelősséggel. Tehát azt a felelősséget, amelyet a Kormány megpróbál Önökre áthárítani, Önöknek hordozniok kell a választópolgáraik előtt. Éppen ezért kérem Önöket, hogy szavazzák le ezt az áremelést. Köszönöm szépen. (Taps a balközépen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me