HORVÁTH BÉLA (MDF)

Full text search

HORVÁTH BÉLA (MDF)
HORVÁTH BÉLA (MDF) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint Budapest XII. kerületének a képviselője, a Kormány által előterjesztett törvénytervezet fővárost érintő részéről kívánok hozzászólni az általános vitában.
Az eddig felszólalók közül csak egy ellenzéki és egy kormánypárti képviselő szólt erről a témáról. A kormányjavaslatban a főváros önkormányzati rendszere speciális szabályozást kap, hiszen országunkban az egyetlen tulajdonképpeni nagyváros Budapest, a maga több mint kétmilliós lakosságával.
A főváros helyhatósági önkormányzata a Kormány előterjesztése szerint kétszintű. A múlt héten felszólaló Tirts Tamás FIDESZ-es képviselő elfogadta ezt a kétszintű önkormányzatot, mint mondta: a városi koncepció elfogadható a FIDESZ számára.
Az önkormányzati funkciók jog- és felelősségkörei a két szint között úgy oszlanak meg, hogy megvalósul egyrészt a város-igazgatás, másrészt pedig a lakosság alapfokú ellátásának és képviseletének a helyi szintű önkormányzatokhoz való telepítése, vagyis minél közelebb az állampolgárokhoz. Ez az új önkormányzat védettséget biztosít, ez a megteremtendő új emberi világ a biztonság érzetét nyújtja. Az ember ott van és így részt vehet az eseményekben. Mindehhez fővárosunknak önkormányzatra és önálló közjogi státusszal rendelkező kerületekre van szüksége. A most beterjesztett kétszintű önkormányzati rendszer a mai tanácsrendszertől – szerintünk, kormánypárti képviselők szerint – alapvetően különbözik. Egyrészt újszerűen értelmezi az önkormányzatot, hiszen nem lehet addig önkormányzatról beszélni, míg a polgárok nem tömörülnek egy csoportba, nem ülnek együtt, szinte egy testként, vagyis látni kell az embereket. Ahogy az elmúlt négy évtized során a tanácsi vezetők sorra hozták úgy döntéseiket, anélkül, hogy ismerték, látták volna az ott élő polgárokat. Az új önkormányzat úgy fog működni, mint a petróleumlámpa kanóca. Magába szívja az ott élők gondjait, bajait és az önkormányzati vezetés erkölcsi tisztasággal világít, utat mutat, mint a kanóc lángja.
Akkor létrejön a közösség belső szellemi és erkölcsi egyensúlya, amire olyan nagy szüksége lesz a jövőben mindenkinek.
Másrészt a mai tanácsi rendszertől különbözni fog abban is, hogy a fővároson belül a szerepkörök elhatárolása megváltozik. Nagyon helyeslem a törvénytervezetben, hogy a kerület a jövőben olyan önkormányzati egység lesz, amelynek alapvető feladat- és hatásköri minimumait törvény állapítja meg, s azt a főváros nem vonhatja el.
Kérdezem ezek után a múlt héten felszólalt ellenzéki képviselőket: beszélhetünk itt centralizációról? Úgy érzem, nem.
Tisztelt Ház! A háború előtt fővárosi kerületi önkormányzat az 1930. évi XVIII. törvénycikk és az 1934. évi XII. törvénycikk alapján e javaslathoz hasonlóan épült fel. Az önkormányzat ezen alapegységeire a főváros méretei miatt feltétlenül szükség van, hiszen a fővárosban 2 millió 114 ezer ember él, a főváros területe 53 ezer hektár.
A Kormány által beterjesztett törvénytervezet szerint a fővárosi kerületi önkormányzati rendszer elsősorban az alapellátásért felelős: oktatási, szociális, egészségügyi és egyéb alapellátásért.
A múlt héten dr. Szabó Erika SZDSZ-es képviselő azt mondta, hogy ez az egyenlet a leendő önkormányzatok számára nem megoldható. Én úgy vélem, bízni kell az ott lakó polgárokban, felnőttként kell kezelni az ország lakosságát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány szót szeretnék szólni a törvényjavaslatnak a fővárosi kerületi önkormányzat működésére vonatkozó részeiről. A kerületi képviselőtestületek megalakítását elsősorban az elkülönült érdekeltségű területekhez kell kötni, oda, ahol a lakosság is igényli az önálló közjogi fórumot – hiszen a legtöbb tömörülés az együttlét öröméért jön létre: elvegyülni az emberek közé, embereket látni, hallanai, érezni. Ez már Babilonban és Athénban is megvolt – ma pedig mindnyájan érezzük ezt az érzést.
Kérdezem az elmúlt héten az ellenzék oldalán felszólalt képviselőket: beszélhetünk itt centralizációról? Csorbát szenved a szabadság? Ugye nem? (Közbeszólások a bal oldalról: Nem!)
Az előbb említett közjogifórum-csírákra kerületemben számos példa akad. Valószínű, hogy egyes budapesti körzetekben a mai kerületnél kisebb vagy nagyobb önkormányzati egységek képződnek. A kisebbekre példa lehet a külső kerületek történelmi városrésze, a nagyobbakra az új lakótelepek.
Tisztelt Ház! A múlt héten dr. Kovács Pál MSZMP-s képviselő . (Közbeszólások jobbról és balról is: MSZP-s!) .bocsánat, elnézést kérek: MSZP-s – a következőket mondta: "A Kormány által előterjesztett törvénytervezet legsúlyosabb koncepcionális hibája a szabadság hiánya. Nem látható a kívánatos tendencia." Akkor most idézek egy másik ellenzéki véleményt, egy most megkapott írásos FIDESZ-es véleményt, a 200-as módosító indítványt – szó szerint: "A törvényjavaslat 1.§-ának (1) és (3) bekezdése, valamint a 8. § (1) bekezdése széles körű önállóságot biztosít az önkormányzatok számára a helyi közügyek szabályozásában és ellátásában."
Talán a tisztelt képviselők is hallják a nem csekély ellentmondást ebben a két ellenzéki véleményben. Én az MSZP-s képviselővel szemben azt mondom, a törvényjavaslat – példamutatóan – abból az alapelvből indul ki, hogy az önkormányzati alapszintet közelíteni kell a lakossághoz. Éppen ezért számol a kerületeken belül kisebb egységekre, erre utal az 57. §. Ilyen egységeknek nem kell egybeesni az önkormányzati egységgel. A területbeosztás felülvizsgálatának eredményeképpen valószínűleg a maitól eltérő kerületi önkormányzati egységek alakulnak ki, mint például településföldrajzi elnevezéssel Gazdagrét, Káposztásmegyer; vagy Óbudán a Hetvenezres lakótelep, vagy XII. kerületi példát említve: Zugliget, Svábhegy.
Tisztelt Ház! A most elmondottakhoz egy dologra nagyon nagy szükség van, s ebben itt mindannyian egyetértünk. Ez nem más, mint – Montecuccoli szavaival élve –: a pénz, pénz és a pénz – vagyis az önálló gazdálkodás feltételeit mindkét önkormányzati szinten meg kell teremtenünk. Ahogy a törvényjavaslat mondja: nagy figyelmet kell szentelni e két szint vagyonának elhatárolására. Tulajdonképpen részben egyet is értek Ungár Klárának az átadott 200-as számú módosító javaslatával, amelyben sok figyelemre méltó észrevétel van. Az alapfokú szolgáltatások ellátására a helyi önkormányzatnak nyújtott központi hozzájárulások a kerületeket illetik meg. Itt természetesen a kerületek fővárosi véleményezés nélkül igényelhetik a központi fejlesztési céltámogatást.
Utoljára kérdezem: beszélhetünk itt centralizációról? (Gúnyos közbeszólások a bal oldalról: Nem!)
A fővárosnak tehát csak szűk újraelosztási jogköre marad. A főváros önkormányzataira a törvényjavaslat általános szabályai vonatkoznak. Ezek elfogadása után kerülhet sor külön fővárosi szabályrendelet megalkotására.
A beterjesztett fővárosi önkormányzati rendszer működik Bécsben, Stockholmban, Brüsszelben és Frankfurtban. Hallottuk délelőtt Juhász Pál képviselőtársunk felszólalását, amit a nyugati példákra vonatkoztatott. Én ezzel szemben azt mondom: úgy gondolom, hogy e polgári demokráciában lévő nagyvárosokban nem illeti senki ezen önkormányzati megoldást szabadságmentesnek. Mindegy. Ahogy a magyar szólásmondás tartja – csak a második felét idézem – ". a karaván halad." A nemzetközi példáknál azonban fontosabb a már említett magyar történelmi folyamatosság, illetve annak továbbfejlesztett változata, amit ezen törvényjavaslat tartalmaz.
Végezetül Eötvös Józseftől szeretnék egy idézetet felolvasni. (Zaj.) Azt mondja: "Törvényhozó test, a nemzet polgáraiból állván, csak olyan törvényeket alkothat, melyeket az idő, s a nép szelleme kíván." Ezért javaslom e törvénytervezet elfogadását. Köszönöm. (Taps a jobb oldalról és középről.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me