JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)

Full text search

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ) Tisztelt Ház! Mindig megvan az a veszély, mivel van egy koncepciónk arra, hogy az ellenfél mit játszik, ezért mindent, amit hallunk, abba a koncepcióba rendezzük be. Pszichiátriai kifejezése ennek paranoia – ez nálunk népbetegség. (Zaj.) Engem is elfog állandóan, egyszerűen abból következik, hogy a politikai szereplés mindig ilyen lélektani teherrel jár. Küzdeni kell ellene.
Egy konkrét kérdésre mondtam a választ, hogy valóban tragédia lenne-e akkor, ha az alku nem tudna elég célszerűen lefolyni most a különböző koncepciók között, és emiatt az a tragikus helyzet alakulna ki – kellemetlen helyzet, mert a tragikus szó túl erős –, hogy a választásokon a tanácsrendszer lenne érvényben. Erre volt a válaszom: nem lenne tragédia – mint ahogy erről egyszer már egy előadónk beszélt –, hiszen abból a szempontból előny is lenne, hogy a vitatott kérdéseket immár a felálló önkormányzatokkal lehetne végigtárgyalni, vagyis meg lehetne tenni azt, hogy a történelemben kialakult tanácsrendszertől még messzebb rugaszkodjunk el, mint amenynyire ezt most tudjuk megtenni.
De ebben az összefüggésben hangzott el. Önmagában azt, hogy itt önkormányzati törvényt kell csinálnunk, elfogadtuk. Ijedtség akkor fogott el bennünket, amikor azt láttuk, hogy a kormány-előterjesztés – itt pontosnak kell lennem – először nagyon eltért, amikor ez még nem a Parlamenthez volt beterjesztve, hanem a Kormány felé. Először nagyon eltért: alapvetően a másik szélét fogalmazta meg azoknak a tárgyalásoknak, amelyek korábban folytak az önkormányzati törvényről. Utána valóban tett egy közeledő lépést, de alapvetően kikerülte azokat a kompromisszumokat, amelyekben ott megegyeztünk.
A mi törekvésünk annyi: igyekezzünk egyrészt megközelíteni az egyszer már elért kompromisszumos állapotot, átmeneti szabályozásra jó, addig, amíg a valóban új rendszert ki nem tudjuk építeni, amelyben az állami, regionális és egyéb közszolgálatok rendszere és az önkormányzati regionalitás el tud egymástól válni, és a rövidzárlat veszélyét el tudjuk kerülni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me