KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Full text search

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Sajnálattal kell megállapítanom a magam részéről, hogy az előttünk fekvő törvénytervezet nem tartozik a magyar jogalkotás nagy vonulatához. Már önmagában azt is kifogásolandónak tartom, hogy miért kell külön törvényt alkotni a helyhatóságról és miért kell külön a választásról. Ítéletem szerint teljesen racionális dolog lett volna a helyhatóságról szóló törvényben néhány szakaszban szabályozni a választást és az azzal kapcsolatos követelményeket. Ennyit a bírálat hangján.
Ami miatt sajnálatosnak tartom ezt a törvényjavaslatot – illetve sajnálatosnak tartom, hogy nem egy egészen kiváló törvényjavaslat áll előttünk –, az az, hogy ebben a vonatkozásban a magyar törvényhozás minden ellenkező híreszteléssel szemben jeles alkotásokkal dicsekedhet. És énnekem is hivatkoznom kell a törvényhatóságról alkotott 1886. évi XXI. és a községről alkotott 1886. évi XII. törvényre. Nem véletlenül hozom ezeket szóba. Nekem az a véleményem, hogy ezek kipróbált törvények, és minden történész tudja, hogy ennek alapján jól működött a magyar közigazgatás; tulajdonképpen egyszerű, jól áttekinthető intézményei voltak, és ugyanakkor az autonómia is érvényesült.Tehát úgy látom a magam részéről, hogy talán elég lett volna ezeket a törvényeket elővenni, portalanítani és a korszerű követelményekhez igazítani.
A továbbiakban szeretnék néhány, képviselőtársaim részéről elhangzott kérdésben állást foglalni.
Valaki felvetette, hogy ennek a törvénynek egyik fő fogyatékossága, hogy sok mindent egybemos. Én ezzel a megállapítással egyetértek. Nyilvánvaló, hogy például Nemesborzovának nem ugyanazok a problémái, mint – mondjuk – Budapest székesfővárosnak. Minden, a jogtörténelemben járatos képviselőtársam tudhatja azt, hogy Magyarországon a múltban négy törvény foglalkozott ezekkel. Külön törvény foglalkozott Budapest székesfővárossal, külön törvény Fiumével; a törvényhatósági jogú városokkal; és a községekkel, és ezt a négy törvényt számos egyéb törvény egészítette ki.
Meg vagyok győződve róla, hogy nem spórolhatjuk meg a jogban ezt a munkát, mert ha Fiuméról nem is kell törvényt alkotnunk, de három alapvető törvényt ezek után is meg kell alkotni, és szerintem jó lett volna a dolgot már ennél kezdeni. Elnézést, hogy ezt felvetem, de megkerülhetetlennek tartom ennek a felvetését.
A továbbiakban arra is szeretnék reagálni, hogy valaki felvetette, hogy megyékre nincs szükség. Kérem, tessék tudomásul venni, hogy a megye nagyon komoly történelmi realitás, nem lehet tőle eltekinteni. Hadd hivatkozzam arra, hogy Romániában és az elcsatolt kelet-magyarországi területeken a második világháború után megszüntették, eltörölték a megyét, mégis kénytelenek voltak visszatérni hozzá. A megyének olyan mélyek a gyökerei, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Tudjuk jól, hogy felvetették, hogy kisebb egységekben kellene gondolkodni – mint a város és vidéke. Ezek nem új eszmék, ezeknek jól ismerjük a forrásvidékét. Ehelyett inkább azt javaslom, hogy állítsuk vissza a járásokat, amelyek igenis jól bevált intézmények voltak, és megoldanák azt a problémát, amelyet itt képviselőtársunk vetett fel a várossal és vidékével kapcsolatban.
Szeretnék abban is állást foglalni, hogy milyen legyen e központi hatalom és a helyi hatalom aránya. Én, tisztelt képviselőtársak, amellett foglalnék állást, hogy igenis, erős központi hatalomra van szükség. Az erős központi hatalom nem egyenlő a diktatúrával. Ezt jó lenne tisztázni. Én ebben a kérdésben is, más kérdésekben is Eötvös József tanítványának vallom magam, tehát centralista álláspontot vallok, és az a véleményem, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a központi akarat és a helyi akarat érvényesítésében.
Az ország az átalakulás állapotában van, és ez is arra int bennünket, hogy erős központi hatalom kialakítására törekedjünk. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül. Aki elolvasta a Kékszalag-bizottság jelentését, láthatta, hogy ott is ennek e meggyőződésnek adtak hangot a szerzők.
Az a véleményem, hogy a magyar múlt tanúlságait sem szabad figyelmen kívül hagyni. Mihez vezetett az autonómia a Horthy-világban és az azt megelőző korban? Urambátyámkodáshoz! Mihez vezettek azok a törekvések, amelyek az autonómiát ki akarták bontakoztatni a most felszámolás alatt levő kommunista rendszerben? A legvadabb kiskirályoskodáshoz és despotizmushoz! Nyilván egyikre sincs szükség.
Szeretnék állást foglalni abban a kérdésben, hogy milyen nevet használjunk; hiszen felvetik, hogy megye vagy vármegye. Ősi intézményről lévén szó, nekem az a véleményem, hogy senkit sem sérthet a vármegye név, de használhatjuk váltakozva is, hol vármegyének, hol megyének nevezve ezt az intézményt.
Végül egy kérdést szeretnék felvetni. A törvénytervezet a 4343/1979 MT számú rendelet alapján sorolja fel a megyéket, hozzátéve azt, hogy ezen változtatni lehet. Remélem, hogy ezen változtatni is fogunk. Már most szeretném bejelenteni, hogy a magam részéről – Szatmár népével, Szatmár népének az akaratával egybehangzóan – szeretném, ha Fehérgyarmat székhellyel visszaállítanák Szatmár-Bereg vármegyét.
Lesznek további észrevételeim is. Azokat majd a részletes vitában szeretném elmondani. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me