MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Full text search

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én egy kicsit oldani szeretném ezt a feszült hangulatot. Grezsa képviselőtársam valami olyasmit mondott; aggodalom tölti el attól, hogy a gyerekek a "Sej, a mi lobogónkat." éneklik. Hirtelen végiggondoltam a szöveget. Rájöttem; két dolog zavarhatja. Az egyik: az van írva a zászlóra, hogy "szabadság". A másik pedig: "holnapra megforgatjuk az egész világot". Nem tudom, a szabadság miért bántja. Ezzel a törvényjavaslattal pedig, amit tárgyalunk, valóban megforgatni akarunk, megváltoztatni – és nem konzerválni.
A másik dolog: Salamon képviselőtársam hallatlanul élvezetes szinopszisát adta a Gyurkovics-fiúk körülbelül öt-hat oldalának, amit nagyon élveztem volna, ha ezt a rövid összefoglalót elmondja, nem olvassa. Egy maturáló diáktól elvárható, hogy ennyit el tudjon mondani. (Zaj.) Ezért tisztelettel javaslom az Elnök Úrnak, hogy ezentúl egy-egy felszólalás után vagy a beszédet köszönje meg, vagy a fölolvasást. (Zaj.)
Végül, harmadszor: miniszterelnök úr, aki többször tanúbizonyságát adta, hogy a francia politikai kultúrában járatos, két hónappal ezelőtt valami olyasmit mondott: a francia Parlamentben a purparléban a "Gazember!" annyit jelent, hogy más a vélemény. Ezt teljes mértékben osztom, egyetértek – és sokan. Ugyanakkor a kormánypárt részéről az előbb egy felszólalásban az hangzott el, hogy talán már kicsit becsületsértő, amit az ellenzék tesz. Éppen ezért tisztelettel föl szeretném tenni a Háznak a kérdést: egy a miniszterelnök úr, és másik a mögötte álló kormánypárt – avagy a tisztelt kormánykoalíció a francia kultúrából pusztán a szerelmi háromszöget vette át? (Méltatlankodó zaj a bal oldalról. Szórványos taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me