PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon örülök az ellenzéki képviselők szavaiból kicsendülő bizalomnak. Ugyanakkor elszomorít, hogy a parlamenti demokráciában mily kevéssé hisznek. Önök azt mondják hol nyíltan, hol burkoltan, hogy az új Kormány diktatúrát próbál kialakítani, határozott tendenciát látnak intézkedéseiben, pedig két hete még azt mondották, a Kormány hallgat.
Mindezen megjegyzések mögött csak az a gondolat állhat, hogy ez a koalíció több ciklusban is vezetni fogja az országot. Máskülönben ezeknek a feltételezéseknek és gyanúsítgatásoknak nem sok értelme van. Köszönjük a belénk vetett bizalmat. (Mozgás.) Tekintettel azonban a válságos helyzetre, amelyben, Önök is tudják, a Kormány számtalan népszerűtlen intézkedésre is kényszerül, helyzetünk nem ennyire biztos. Emlékeznek még? A választások előtt a többpártrendszertől rettegők, azt elvitatók hangoztattak olyan érveket, hogy a választások nem rendszerváltást, csak hatalomváltást eredményeznek, és lám, most a pártok ellenzékben maradt része az új Kormányt vádolja hasonlóan. Uraim! Önök nem hisznek saját korábbi érveikben sem? Úgy gondolják, ha nem Önök alkotják a Kormányt, az már nem is rendszerváltás? Mi gondolunk arra, hogy a most meghozott törvények négy év múlva, de egyes helyeken, bizonyára az önkormányzatokban is, minket találhatnak ellenzékben. Mert ez a demokrácia.
Kövér képviselőtársunkat kérdezem – sajnos, úgy látom, nincs itt – hiszen jogász: ha valaki egy kisvállalkozóról azt állítja, hogy szava nem úri becsületszó, ugye hitelrontásért beperelhető az illető? Ha ugyenez az új Kormányról hangzik el, minek minősíti?
E másfél hónap alatt az Önök szerint eddig nem is működő Kormány mivel adott alapot ilyen megjegyzésre? Mi úgy gondoljuk, hogy éppen azért kell az Önkormányzatok Európai Chartájának megfelelő és az ésszerű módosításokkal korrigált törvény alapján mielőbb új önkormányzati választásokat tartani, hogy az új választott testületek, a feléledő közösségek már részt vehessenek a további, Önök által annyira hiányolt törvények kimunkálásában. Vagy úgy hiszik, hogy nekünk mindent előre itt el kell dönteni? Úgy gondolják, hogy néhány jogszabály erősebb garancia, mint háromezer települési önkormányzat kiállása önmaga érdekeiért? Úgy látom, Önök nem hiszik el, hogy a helyi közösségek mindent megtesznek majd önmagukért.
Kérem, hogy ne általánosságban, hanem konkrétan jelöljék meg azokat a paragrafusokat, amelyek útját állják a helyi önkormányzatok önállóságának, érdekeik érvényesítésének. Önök azt vetik a Kormány szemére, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának ellehetetlenítését tartalmazza a tervezet. Komolyan gondolják, hogy egy ország felelős Kormánya az azonnali bukás veszélye nélkül ilyet tervezhet?
Képviselőtársaim! Itt mi fogjuk azokat a törvényeket megalkotni – például államháztartási törvény, az éves költségvetésről, az adókról, a tulajdonról szóló törvények –, amelyek alapján majd évről évre, a gazdasági helyzethez igazodva megteremthetjük az önkormányzatok - reméljük, egyre bővülő - gazdasági feltételeit. És ehhez, ha már létrejöttek, hozzájárulhatnak majd a helyi önkormányzatok, erősebben és határozottabban, mint ez a többpárti Parlament.
Nagyon örülnék, ha képviselőtársaim rámutatnának egyszerű cimkeragasztás helyett pontosan arra, hogy mi a törvényben az aranysujtás és mi az, ami nemzeti színű. A Szabad Demokraták Szövetsége által vallott nézetek alapján, tekintettel arra, hogy sehol Európában olyan jellegű önkormányzati rendszer a folyamatos és spontán fejlődés során nem alakult ki, mint amilyet ők terveznek, úgy látom, hogy a 40 éves túlcentralizált kísérletek után most egy dezorganizált rendszer újabb kísérletét próbálják meg az országra kényszeríteni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me