UNGÁR KLÁRA (FIDESZ)

Full text search

UNGÁR KLÁRA (FIDESZ)
UNGÁR KLÁRA (FIDESZ) Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr!
Az önkormányzati törvényjavaslatról valóban három hete folyik a házban a vita. Az első héten a Fiatal Demokraták frakciója nevében Kövér László mondta el ezt a beszédet, általános véleményét fogalmazta meg, az elvontságnak talán egy magasabb szintjén foglalta össze a véleményüket, és utána haladtunk a konkrétumok felé. A következő felszólalónk Áder János volt, aki az önkormányzati törvénytervezet első három fejezetéhez mondta el azokat a módosító javaslatait, amelyeket benyújtott, és indoklást fűzött hozzájuk. A következő felszólaló Mádi László volt, aki elmondta, két konkrét kérdésről beszélt, a társadalombiztosításról és az elmaradott térségekről. És belekezdett abba a munkába, amit most folytatnék, hogy a törvénytervezet gazdasági részéhez fűzzünk módosító indítványokat és indokoljuk őket.
Szeretném előre jelezni, hogy a részletes vitában fogok a 12 beadott módosító indítványról beszélni, most elmondanám azt, hogy három fajta módosító indítványunk lesz, vagyis van.
Egy héttel ezelőtt adtuk be, 200-as számot viseli ez a módosító indítvány, nagyon remélem, hogy az előttem felszólalóhoz is eljutott már és láthatták, hogy mik azok a konkrét észrevételeink, mik azok, amik a törvénytervezetben nem tetszenek nekünk, vagy úgy gondoljuk, hogy módosításra szorulnak.
Módosító indítványaink első típusa olyan, hogy próbáltuk a szövegben szereplő felesleges mondatokat, illetve azokat a mondatokat eltörölni, amelyek egyéb más mondatokkal ellentétben állnak. A 200-as módosító indítványban ilyen a 2., 3., 6., 8. és l0. pontban felsorolt javaslat.
A második típus az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos. A gazdálkodásnak három részével foglalkozunk. Egyenként ezek: valóban önálló költségvetése lehessen az önkormányzatnak, ahogy ez a tervezetben szerepel, ezért azt gondoltuk, hogy a forrás oldalt is tisztázni kell.
A második kérdés – hogy valóban gazdálkodhasson az önkormányzat –, szét kell választani az alapellátásokra fordítandó anyagi eszközeiket, illetve azokat az eszközöket, amelyekkel vállalkozhat.
A harmadik probléma, hogy az alapellátást hogyan tudja ellátni, milyen forrásai, milyen kötelezettségei vannak. Indítványomban a 7., 9., és 10. pontban sorolom fel azokat a módosító indítványokat, amelyek gondolom elősegítik ennek a három kérdésnek a tisztázását.
A harmadik-féle probléma – tulajdonképpen a másodikhoz kapcsolódik – az önkormányzat vagyona. A legtöbbet – az önkormányzati törvénytervezetben a legtöbbet – a záró rendelkezésekben olvashatunk az önkormányzat vagyonára vonatkozóan – azt gondolom, nem eleget. Szeretnék egy múlt heti újságcikkből – Magyar Hírlap, Diczházi Bertalan, a Magyar Demokrata Fórum, pontosabban a Kormány tanácsadója – felolvasni, mert teljesen egyetértek Diczházi Bertalannal.
"Természetesen a helyi önkormányzatok a feladatnak megfelelően rendelkeznének vagyonnal, így az önkormányzat területén elfekvő földdel, kommunális vállalatokkal, a tanácsi költségvetési üzemekkel, a jelenleg tanácsi kezelésben lévő ingatlanokkal, épületekkel, valamint a privatizációs bevételek egy része az önkormányzatokhoz kerülne." Törekvésünk az, hogy ezek, a Kormány tanácsadója szerint is szükséges javak, illetve eszközök valóban az önkormányzatokhoz kerüljenek és ebben a törvényben explicit módon kifejtésre, felsorolásra kerüljenek. Módosító indítványunk arra vonatkozik, hogy a törvény szövegében benne legyenek tételesen a Diczházi Bertalan által említett ingatlanok, földek, javak, eszközök. Már hallom, amint mondják – mint az előző felszólaló is említette –, hogy nem kell az önkormányzati törvénybe ezeket belevenni, hiszen számos egyéb törvényben lehet ezeket szabályozni.
Az érdekesség kedvéért hadd soroljam fel – sokan említették, mi csokorba gyűjtöttük –, hogy a IX., X. fejezethez, illetve a záró rendelkezésekhez hány törvényt kell megalkotnunk, illetve módosítanunk ahhoz, hogy az önkormányzatok valóban gazdálkodni tudjanak, forrásaik legyenek, vagyonaik lehessenek:
– a Polgári Törvénykönyvet kell módosítani,
– az állam kizárólagos tulajdonát felsoroló törvényt kell megalkotni,
– a társadalombiztosítástól átvett bevételeket kell szabályozni,
– a helyi adók kivetéséről kell egy törvényt alkotni,
– az illetékről szóló törvényt kell módosítani,
– az államháztartásról szóló törvényt kell módosítani,
– az átengedett adók köréről és mértékéről kell egy törvényt alkotni,
– a költségvetésről szóló törvényt kell módosítani,
– a céltámogatások mértéke és feltételei című törvényt kell megalkotni,
– a földről szóló törvényt kell módosítani,
– a privatizációról szóló törvényt kell megalkotni,
– a számviteli törvényt kell módosítani,
– az információs törvényt kell megalkotni.
Ehhez még hozzátennék egy-két törvényt, de ezek szükségesek.
Minden módosító indítványunk mögött az a logika munkál, hogy ezeknek a törvényeknek a kidolgozása előtt a főbb alapelveket az önkormányzati törvény szögezze le. Akkor lehet ezeket a törvényeket kidolgozni – 13-16 törvényről van szó –, ha az alapelveket, a főbb irányvonalat az önkormányzati törvény tartalmazza.
Indítványunk csak arra vonatkozik – tudomásul vesszük, hogy a 16 törvényt meg kell alkotni –, hogy a fontos kulcsszavak és kulcsmondatok az önkormányzati törvénybe belekerüljenek.
Két olyan problémát említenék, ami nem egyértelműen gazdasági, vagy csak részben gazdasági. Az egyikről még nem nyújtottunk be módosító indítványt, most szeretnék: ez az önkormányzatok gazdálkodásának az ellenőrzése.
Az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzésével kapcsolatban a törvénytervezet olyan költséges feladatot ró az önkormányzatra azáltal, hogy auditáló, illetve könyvviteli ellenőrző magáncégeket kell megbízni az ellenőrzéssel, ami azt gondolom, hogy kis önkormányzatok esetében igen nagy teher.
Módosító indítványunk arra fog vonatkozni, hogy a már létező, dolgozó Állami Számvevőszéknek legyenek regionális irodái és a Számvevőszék regionális irodáinak kelljen – az állami költségvetési pénzből – az önkormányzatok gazdálkodását kötelezően ellenőrizni.
A másik probléma, ami nem gazdasági probléma; a törvény felhatalmazza az ágazati – ez esetben a belügy – minisztert arra, hogy információkat kérjen és kapjon az önkormányzatoktól. Most én fogom azt mondani, hogy ez egy másik törvény jogkörébe tartozik, szeretném, ha ebből a törvényből kimaradna. Az információs törvénynek kell szabályozni azt, hogy melyik miniszter milyen információszolgáltatásra kötelezheti az önkormányzatot. Én azt hiszem, hogy a fontosabb gazdasági adatokat a Központi Statisztikai Hivatalnak kell szolgáltatnia, egyéb információkat pedig nem nagyon lehet elvárni az önkormányzatoktól kötelező erővel, hogy a belügyminiszter rendelkezésére bocsássa. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me