KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjai ma reggel együttes frakcióülést tartottak. Ennek során áttekintették azt a helyzetet, amely jelenleg az önkormányzatok létrehozásával kapcsolatos törvényhozási munkában fennáll. Mivel úgy ítéljük meg, hogy az egész magyarországi demokratikus átalakulást veszélyezteti a törvényhozói munka jelenlegi állása, ezért közös nyilatkozatunkat közös elhatározás alapján, a rendkívüli fontosságára való tekintettel napirend előtti felszólalásban szeretném ismertetni úgy, mint a koalíciós pártok képviselőcsoportjainak nyilatkozatát – és nem úgy, mint egy vitaindító előadást.
A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja mélységes aggodalmát fejezi ki a Magyar Köztársaság önkormányzati rendszerének létrehozására irányuló törvényhozói munka jelenlegi állása miatt.
A nyilatkozó felek utalnak arra, hogy a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége képviselői által 1990. április 29-én kötött megállapodás legfőbb célja az volt, hogy az Országgyűlés a kormányzati tevékenység megbénítására alkalmas, minősített többség elfogadásához kötött törvények körét a szükséges mértékre korlátozza.
Tekintve, hogy a szovjet típusú tanácsrendszer felváltása egy, a fejlett demokráciák tapasztalatain és a magyar történelmi hagyományokon alapuló, demokratikus és modern önkormányzati rendszerrel, valamint az antidemokratikus úton létrehozott tanácstestületek felváltása a helyi közösségek szabadon választott képviselőivel a lehető legsürgősebb feladat, kiemelkedően fontos volt, hogy az önkormányzatok létrehozásához szükséges részletes szabályok kikerüljenek a minősített többséggel meghozandó törvények közül.
Ezért a hivatkozott megállapodásunk 4. mellékletének 3. pontja úgy rendelkezik, hogy – idézem: – "Az önkormányzati törvényeknél a kétharmados szabály kizárólag az Alkotmányba kerülő rendelkezésekre vonatkozik, vagyis azokra, amelyek az önkormányzati rendszer szervezetének és működésének legalapvetőbb szabályait tartalmazzák" – idézet bezárva. A megállapodásban foglaltakat, mint egységes egészet, mindhárom képviselőcsoport elfogadta, és azt magára nézve továbbra is kötelezőnek tartja. Ugyanakkor természetesen elvárja, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége haladéktalanul térjen vissza a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítéséhez.
A hivatkozott rendelkezésekkel teljes összhangban ugyanis a Magyar Köztársaság Kormánya törvényjavaslatot terjesztett elő az Alkotmány módosítására, amely javaslat tartalmazza az önkormányzati rendszer szervezetének és működésének legalapvetőbb szabályait, valamint azt a rendelkezést, hogy a helyi önkormányzatokra vonatkozó részletes szabályokat törvény állapítja meg. Ezzel egyidejűleg a Kormány előterjesztette azt a két törvényjavaslatot, amely feltétlenül szükséges az önkormányzati választások megtartásához és az azokra való felkészüléshez. Az egyik javaslat a helyi önkormányzatokra, a másik pedig a választási rendszerre vonatkozik.
Az alkotmánymódosításra és a helyi önkormányzatokra vonatkozó javaslat általános vitáját az Országgyűlés együtt folytatja le – ez folyik most –, majd ennek lezárását követően kerül sor a részletes vitára és a szavazásra, először az alkotmánymódosításra, azután ugyanígy a helyi önkormányzatokra vonatkozó javaslatok ügyében. A tárgyalási mód tekintetében egyébként a koalíciós pártok képviselőcsoportjai elfogadták az ellenzéki javaslatban rejlő racionális elemet, mert bíztak az ellenzék jóhiszeműségében.
Ezzel szemben az SZDSZ frakcióvezetője a törvényjavaslatok benyújtását követően úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzatokra vonatkozó minden lényeges szabályozást minősített szavazással kell elfogadni, sőt az SZDSZ úgynevezett önálló törvényjavaslata az Alkotmányon kívül egyenesen alkotmányerejű törvényekre bízná – idézem – "az önkormányzati elv érvényesítésének, jogi, szervezeti és működési feltételeinek és garanciáinak megteremtését". A megállapodást a részes felek kifejezett nyilatkozattal egységes egésznek tekintették és tekintik továbbra is. Ennek ellenére nem kívánják késleltetni a megállapodás még nem realizált részeinek, így a Rádióval és a Televízióval kapcsolatos megállapodásnak a végrehajtását.
A leghatározottabban kijelentik azonban, hogy ragaszkodnak a megállapodás minden pontjának maradéktalan betartásához, és felszólítják az SZDSZ képviselőcsoportját, hogy az önkormányzati törvénynyel kapcsolatos törvényhozói munka során térjenek vissza a megállapodásban elfogadott kötelezettségekhez. Az SZDSZ ugyanis – miközben úgynevezett saját önkormányzati törvényjavaslat elkészítését tartja szükségesnek –, az alkotmánymódosításra vonatkozóan előterjesztett javaslathoz érdemi módosítási indítványt nem tesz.
Tehát, hogy ha az Alkotmányban – az SZDSZ véleménye szerint – nincs benne mindaz, ami az önkormányzatok alapvető és legalapvetőbb szabályait tartalmazza, akkor ehhez kellene módosító indítványt tenni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy amennyiben az általános vita befejeződik – és ennek a reális lehetősége ma tulajdonképpen fennáll –, és az SZDSZ fenntartja a megállapodással ellentétes álláspontját, a kompromisszum lehetősége elveszett. Magyarországon szeptember 30-át követően nem jöhet létre az új önkormányzati rendszer, és szeptember 30-án az ország felmérhetetlen veszteségére, és a rendszerváltozásban részt vevő politikai erők közös szégyenére tanácsi választások lesznek.
A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja miként eddig, ezt követően is hajlandó minden ésszerű és elfogadható módosítási indítványt úgy az alkotmánymódosításra, mint az önkormányzati törvényre vonatkozóan figyelembe venni. Amennyiben azonban az alkotmánymódosítás a szavazás során nem kapná meg az összes képviselő kétharmad részének szavazatát, és így a Magyar Köztársaság Alkotmánya továbbra is a szovjet típusú tanácsrendszert tartaná fenn, ennek minden következményéért a felelősség a megállapodást megszegő Szabad Demokraták Szövetségét terhelné.
Budapest, 1990. július 16.
A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Nagy taps jobboldalt.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me