UNGÁR KLÁRA (FIDESZ)

Full text search

UNGÁR KLÁRA (FIDESZ)
UNGÁR KLÁRA (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én nem a tanácsi vállalatok kérdésével kapcsolatban szeretnék szólni. Az önkormányzatok kapcsán valóban elmondtam a véleményemet. Az általános vitában az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsára vonatkozó érveimet kifejtettem. Egyetlen igazi ellenérvet mondott Matolcsy államtitkár úr azzal kapcsolatban, hogy az igazgatótanács tagjait miért a Kormánynak kell kineveznie. Az érvelés úgy hangzott, hogy kettős irányítás alatt állna az igazgatótanács abban az esetben, ha a Parlament választaná meg az igazgatótanácsot.
Én azt gondolom, hogy kettős irányítás csak egy esetben állhat fenn, egy esetben valóságos ez a probléma: ha a jelenlegi szabályozás marad, tehát az igazgatótanácsot kétharmados többséggel kell megválasztani. Abban a pillanatban, ha egyszerű többség elegendő az igazgatótanács megválasztásához, ez a probléma nem létezik. Még egy eset van, amikor létezik: ha kisebbségi kormány irányítja az országot. Akkor valóban nincs meg az 50%-a annak a kormánynak a parlamentben, amely majd ki fogja nevezni a Vagyonügynökség következő igazgatótanácsát.
Ezért azt gondolom, hogy ha a kormányelőterjesztőnek ilyen problémája van, hogy kettős irányítás, kettős ellenőrzés alatt állna ez az igazgatótanács – pontosan a kinevezéséről és a visszahívásáról van szó –, akkor a kétharmados szabályt kellene megváltoztatni, nem a Parlament általi kinevezés módját. (Gyér taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me