ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Minthogy ez… Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Minthogy ez a részletes vita, és minthogy ebben Kőszeg Ferenc igen tisztelt képviselőtársam szólalt fel, én tulajdonképpen ehhez a felszólaláshoz szeretnék egy-két gondolattal kapcsolódni.
Ennek a pillanatnyilag állami kezelésben levő - hogy ki, kik igazgatják, ez teljesen kinyomozhatatlan - kiadó vállalatnak egyik újságja áll a kezemben (a Magyar Hírlap aznapi számát tartja a kezében) nem szeretném ezt az újságot néven nevezni, mert ez szinte minden napilapunkra jellemző - ez az újság kissé fanyalogva ír a Deák-párti kormányzat idején meglévő sajtószabadságról, kissé fanyalogva említi azt az alapelvet, hogy nem szabad hazudni. Utána a következőt írja - szó szerint olvasom - "Sajnálatosan rövid intermezzónak bizonyult a magyar sajtójog történetében Károlyiék 1918. évi II. néptörvénye, amely a sajtószabadság valóban liberális szabályozását valósította meg." Folytatódik még ennek a valóban liberális sajtótörvénynek a részletkérdéseivel.
Szeretném emlékeztetni tanult képviselőtársaimat a történelemre, hogy ez a valóban szabad sajtó vezetett azután ahhoz a történelmi fordulathoz, amely Károlyiékat elzavarta, úgyhogy már csak Párizsból tudott visszatekinteni demokratikus múltjára, és az első és dicsőséges Tanácsköztársaság korszaka következett.
A mai sajtóra ennek a bizonyos sajtószabadságnak egy furcsa értelmezése jellemző. Ez a "hazudni nem szabad". Az egyik magyarországi lapban egy cikk jelent meg egyik igen tisztelt kereszténydemokrata képviselőtársammal kapcsolatban. Amikor Magyarországon fenyegettek a börtönlázadásnak a lehetőségei, akkor ő, felkérésre, elment az egyik vidéki börtönbe és elbeszélgetett a rabokkal, hogy megnyugtassa őket, hogy reményt keltsen bennük, hogy rövid időn belül meg fog oldódni a sorsuk. Ez annak a városnak a lapjában a következő címmel jelent meg: Börtönben az X városi képviselő - és közölték a fényképét.
Sajnos a sajtó egy része így képzeli nálunk a sajtószabadságot is és az újságíróknak a szabadságát is. És ha meggondoljuk, az újságíró nem hazudott, mert igen tisztelt képviselőtársam valóban a börtönben volt, tehát még azt is mondhatják, hogy csak az igazat írják meg. Sajnos ma a magyar sajtó nagy része így követi a sajtószabadságot és nagyon sajnálatos, hogy ennek a védelméhez ragaszkodnak ebben a házban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me