FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem óhajtottunk igazán hozzászólni a vitához, hiszen ez a tőrvény egy technikai lebonyolítása csupán annak a kompenzációs csomagnak, amelyet egyszer már megszavazott a tisztelt Ház, viszont a vita kicsit tágabb kereteket vett, úgyhogy szeretnénk kifejteni az álláspontunkat.
Egyetlen egy kérdéssel szeretnék foglalkozni, figyelemmel az időre, azzal, hogy miért lenne szükséges az összes nyugdíj emelése, nemcsak a legkisebb nyugdíjak emelése. Szeretném Balogh Gábor véleményét megerősíteni.
Ez a rendszer, amelyet jelenleg nyugdíjrendszerként használunk, a lehető legrosszabb rendszer, amelyet lehet használni. Igen magasan állapítja meg a kezdő nyugdíjakat, aki nyugdíjba megy, első évben igen magas kezdő nyugdíjat kap. Ezek után viszont miután a bevételekből mégiscsak a legszegényebb réteg nyugdíjának emelésére vagy ennek a nagymértékű emelésére van szükség, s igen nagy szükség van erre, ezt tűzoltómunkaként kell megtenni - ezeknek a nyugdíjaknak az emelésére nincs maradék pénz. Éppen ezért, azok, akik nagy nyugdíjjal kezdtek, évek alatt elszegényednek, mivel mindig csak a legszegényebb réteg nyugdíját emelik megfelelő mértékben, így ez a réteg egyre szélesebb lesz, egyre kilátástalanabb lesz annak a lehetősége, hogy a nyugdíjakat rendesen emeljük és indexáljuk.
Így azt fogjuk elérni egészen hamarosan, hogy gyakorlatilag csak "legszegényebb" nyugdíjasaink lesznek.
Szeretnénk, ha próbálnánk - s a miniszter úr próbálna nagyobb figyelmet fordítani arra a koncepció kidolgozásakor -, hogy ezt az áldatlan állapotot feloldjuk akár annak árán is, hogy a kezdő nyugdíjakat némileg alacsonyabban állapítjuk meg, viszont figyelmet fordítunk arra, hogy az. indexálás mindig megtörténjen a magasabb nyugdíjaknál is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me