ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:

Full text search

ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:
ANTALL JÓZSEF miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A múlt héten az Országgyűlés nem fogadta el a Pártatlan Tájékoztatás Bizottságáról és a közszolgálati tájékoztatási eszközök vezetőinek kinevezési rendjéről szóló törvényjavaslatot. Ezt követően a Kormány csütörtöki ülésén megtárgyalta a kialakult helyzetet. Miután a múlt heti parlamenti szavazás azt mutatta, hogy a kinevezést illetően van esélye a gyors döntésnek, a Kormány úgy döntött, hogy saját nevében az Országgyűlés elé terjeszti a közszolgálati tájékoztatási eszközök vezetőinek kinevezési rendjéről szóló törvényjavaslatot, lényegében azonos megfogalmazással, ahogy Gáspár Miklós módosító javaslata elhangzott, s amelyet a kormánykoalíció akkor is egyhangúlag megszavazott.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a szükséges kétharmados többséggel még a mai nap fogadja el a törvényjavaslatot! Ez azért lenne feltétlenül szükséges, hogy végre közmegegyezés alapján megtörténhessék a Televízió, a Rádió elnökének kinevezése, amit tovább halasztani már nem lehet. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a fenti kinevezések a Kormány hatáskörébe tartoznak. A Kormány azonban – tekintettel az Alkotmány már végrehajtott módosítására is – szeretné, ha a kinevezések már a köztársasági elnök úr által történnének meg.
A Kormány nincs ellene, hogy felállításra kerüljön a Pártatlan Tájékoztatás Bizottága. A Pártatlan Tájékoztatás Bizottsága fontos feladatának és hatáskörének meghatározásához folytatni kell a tárgyalásokat. Feltehetően a hatpárti megbeszélések jelentenék a leghatásosabb és a legsikeresebb formát – hasonlóan az önkormányzati törvényhez – és kölcsönösen elfogadható megoldást kell találnunk. Remélem, hogy a mostani szavazás tétje minden képviselőtársam számára egyértelmű, s ennek megfelelően a felelősséget vállalva fog mindenki szavazni, annál inkább, mert a hetek óta húzódó kérdésben az Országgyűlés illetékes bizottsága már meghallgatta a Televízió és a Rádió elnökjelöltjét, s lényegében személyi kérdésekben egyetértés mutatkozott. Ezért úgy gondolom, hogy két ilyen jelentős intézmény, illetve harmadiknak a Magyar Távirati Iroda vezetésének kérdése, ezek vezető tisztségeinek betöltése tovább halasztást nem tűr. Ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy erre a mai napon sor kerüljön. Nem kívánok ehhez most többet hozzátenni.
Lehet, hogy a nap folyamán, a későbbiekben fogok szót kérni, most azonban úgy vélem, olyan kérdésről van szó, amellyel az Országgyűlés valamennyi tagja tisztában van. Az eddigiek során a parlamenti bizottságok megvizsgálták ezt a kérdést, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy mindenki teljes tájékozottsággal dönthet ebben a kérdésben. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me