FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az önkormányzatokról szóló törvényjavaslat vitájának alakulását látva a független képviselők egyetértettek azzal, hogy politikai egyeztető tárgyalások folyamán tisztázódjanak a törvényjavaslat koncepcióiban meglévő alapvető nézetkülönbségek, és hogy kompromisszumok eredményeként alakuljon ki a törvényjavaslat további vitára alkalmas formája. Természetesen egyetértettünk azzal is – megelőzendő egy hasonló helyzet kialakulását –, hogy a megbeszélések tárgyát képezze az önkormányzati választásokról szóló törvényjavaslat is. Most már túl az egyeztető megbeszéléseken, összegezve azoknak és a megelőző vitáknak a tapasztalatait, véleményünket két nagyon rövid gondolatban tudom Önöknek összefoglalni.
Az egyik általános érvényű, túlmutat az előttünk lévő törvénytervezeteken, és az Országgyűlés további munkájának a menetét érinti; a másik gondolat pedig a konkrét előterjesztésekkel kapcsolatos.
Általános érvényű következtetésünk azzal van összefüggésben, hogy ennek az Országgyűlésnek – az ország kormányozhatósága és a gazdaság működőképessége érdekében szükséges törvényhozói munkán túlmenően, azzal együtt vagy azzal párhuzamosan – alkotmányozói feladatokat is el kell látnia. Nemcsak az Alkotmánynak a végleges szövegét kell egy belátható időn belül kialakítani, hanem előterjesztésre alkalmas formába kell önteni mindazokat a törvényeket, amelyeknek az elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának "igen" szavazata szükséges – mi ezt a munkát is ebbe a körbe soroljuk. Mi úgy gondoljuk – és az önkormányzati törvény vitája is ezt támasztotta alá –, hogy az Alkotmány és a kétharmados törvények megfelelő előkészítésének szakmai műhelyéül nem alkalmas a Parlament plenáris ülése, hanem az ezt megelőzően szakemberek által elkészített munkát a parlamenti pártok politikai egyeztető tárgyalásaival kell folytatni, és ezt követően van csak értelme a parlamenti előterjesztésnek. Tehát a Füzessy Tibor által említett esetlegesen várható vádakkal szemben én úgy gondolom, hogy az Alkotmány esetében és a kétharmados törvények esetében a jövőben eleve mindig ajánlatos ezt a munkarendet folytatni.
Ami az önkormányzatokról és az önkormányzati választásokról szóló törvényjavaslatoknak a politikai egyeztető tárgyalásokon elfogadott formáját illeti, a független képviselők azt a részletes vitára alkalmasnak találják.
Ezért mi az általános vitában a továbbiakban nem kívánunk hozzászólni, további módosító javaslatot sem kívánunk előterjeszteni. Korábban benyújtott módosító javaslataink közül kettőt tartunk fenn. Ezek koncepcionálisan nem érintik a törvényjavaslatokat. Ezt írásban jelezni fogjuk a bizottságnak.
A független képviselők egyetértenek azzal, hogy a törvényjavaslatok további vitája a fiatal demokraták által javasolt rendben folytatódjon.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal az általános vita felfüggesztéséről

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me